biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Någonstans i Sverige......

Kategori: Kristianstad

Hans skor är för stora och hans mössa för trång,
hans byxor för smala och hans rock är för lång,
men det gör det samma för han är min soldat,
någonstans i Sverige...... Kristianstad

Visar mina egna bilder från Tivoliparken där de odlar Ekologiska grönsaker, Rosor och Exotiska växter.
 
Idag ska jag visa Exotiska ( Medelhavsväxter)
Papegojblomma
 
 
Mysig trädgårdssektion med exotiska grönsaker och växter. Då även en fontän är placerad centralt.

Olivträd (Olea europaea)

är ett träd vars frukter är oliver, som bland annat används för att framställa Olivolja.

Blommorna som sitter i bladvecken är små, vita och väldoftande. De saknar nektar, och lockar alltså inte insekter som pollinerare. Pollineringen sker i stället med vindens hjälp.

Inte förrän det nyplanterade trädet blivit 5 år gammalt börjar det bära frukt. Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver per år, när det är som bäst. Trädet kan bli bortåt 1500 år gammalt. Världens äldsta olivträd är 3000 år gammalt och finns på Kreta.

 

Tomaten

härstammar från Peru i Sydamerika och nyttjades av Inkafolket. Själva ordet tomat kommer från nahuatls tómatl, och det finns belägg för att tomat har odlats i Mexico sedan år 700 f.kr.

Till Norden kom tomaten på 1600 talet, men det var först mot slutet av 1700-talet som den blev allmänt känd. På 1700 och 1800 talen trodde många i Europa att tomater var giftiga, möjligen på grund av den nära släktingen potatis, vars giftiga frukt liknar en liten grön tomat. Man trodde också att tomat var ett afrodisiakum och den kallades bland annat för pomme d'amour (franska för "kärleksäpple").


Den största tomaten som finns beskriven (3,52kg) har odlats av Gordon Graham 1987 i EdmondOklahoma, enligt Guinnes rekordbok, men tomatsorten "furst Borghese" är kanske den konstigaste i form och liknar en citron.

Uppskuren tomat

Tomat i olika former innehåller stora mängder av en karotenoid, som finns i blodplasman, vars namn är lykopen. Det är just lykopenet som gör att tomaten är röd.

Detta näringsämne återfinns bland annat i aprikoser, blodgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, havtorn, gojibär, nypon, gac och just tomat.

I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än färska tomater.

Tomat är huvudingrediens då man lagar Gazpacho, som är en spansk tomatsoppa med färsk basilika, selleri, gurka, bröd, olivolja, vitlök och som serveras kall. Tomat används också till tomatsåsen på pizza, i ketchup och är en av de vanligaste ingredienserna i en svensk grönsallad.

1753 placerades tomat i släktet skatter (Solanum) av Carl von Linné och arten kallades Solanum lycopersicum L. (Lyco = varg och persicum = persika, alltså "varg-persika"

 
{{ Solblomma-girasol}}
 
Solros (Helianthus annuus) är en art inom familjen korgblommiga växter.
Blomman är gul till färgen och växten kan bli upp till 3 meter hög, i vissa fall ända upp till 5 meter. De strålblomstriga blomkorgarna är mycket stora, gula och bruna.
Den kommer ursprungligen från Mexico, men odlas över stora delar av världen som prydnadsväxt eller för kommersiell framställning av solrosolja (Spanien) och solrosfrön. Det namnet kommer av grekiska helios, solen ánthos, blomma och annuus, ettårig

Solrosens tillplattade frukter, solrosfrön, används gärna som fågelfrö vid fågelmatning, till exempel på fågelbord. Solrosen odlas också för oljeproduktion. Ur fröna kan pressas en blekgul, tunnflytande, mild och fet olja, solrosolja, som torkar in om den befinner sig i kontakt med luften. Den har behaglig smak och lukt och är löslig i Eter och Etanol. Kemiskt sett består den av oljesyra( olein), palmitin, stearin och linolein. Oljan används kallpressad som matolja och varmpressad i fernissa- och tvålfabrikation.

Det som återstår när oljan pressats ur fröna kallas solroskakor eller solrosfrökakor och används som foder till husdjur. De är vanligen mycket tjocka och hårda.  Kakor som görs av oskalade frön har högre halt av Kostfiber. Av stjälken kan man även göra medicin.

Innan solrosorna har slagit ut vänder de sig mot solen under dagen, så kallad heliotropism. Efter blomning intar de dock ett fast läge och följer inte längre solen. Om man tittar på blomkorgarna ser man att de har spiraler i varsin riktning och antalet spiraler i ena riktningen är större. 

Varför är denna solros Brunorange?? Har aldrig sätt något liknande......

 Och dessa gula.....
 
Jag hade en mysig dag med mycket ätbart för ögat.....
Jag hoppas att ni har haft det bra på  min resa och sugit åt er den information jag har delat med mig.....
Hasta luego, vi ses snart...
I don't know from Where or What... No lo sé :))

Kommentarer

 • LIL' BABUSTYLE - Photographer with big dreams säger:

  Fina bilder!

  Svar: Tack finis=) Trevlig fortsatt Tisdag
  Biggeros

  2014-09-02 | 21:04:28
  Bloggadress: http://babustylee.webblogg.se

Kommentera inlägget här: