biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Cuckoo's Nest

Kategori: Min Blogg

 
Gillar denna fina blåkaklade soffa vid växthusets entré.
 
I början av veckan styrde vi till växthuset som ligger en liten bit utanför Jerez. Där har vi köpt in de flesta palmer och växter som vi har planterat i vår trädgård. Nu var det dax igen och byta ut en del nervissnade växter efter regnperioden.
Vi köpte en till kaktus som kommer från
(High chaparall )släktet Euphorbia terigona  som vi redan har en av samma sort.  
 
De står nu fint i varsin vit bevattningskruka från IKEA på vår balkong.  Vi valde även ut två nya Jasmin häckväxter som  planterades bredvid bouganville plantan (som har näckat på stammen det senaste året) i vår skugghörna.
 
 
De har även ett kinesiskt inspirerande fågelpalats. Här får det plats med ett hov av fåglar och royalties. Jag vet inte ens om detta fina palats är för salu (en venta) eller För hyra (para alquilar).
Jag undrar hur mycket månadskostnaden är då...
 
 
Dessa fina enrumsholkarna är nog för en liten sparv eller två. Det hade ju varit en bra affärsidé att bygga holkar upp i träden för självkostnadspris till student eller ungkarl/ mö. Allt för att lösa bostadsbristen i storstäderna.
Det var mitt fredagstips och idag är det även sista dagen i Mars.....
 
 

Mamelón

Kategori: Spaniens Jerez

 

Plaza del Mamelon de Jerez de la Frontera är ett stort stadsrum som ligger vid kanten av vad som var området utanför den historiska staden.

 
 
 Skulpturen Gran Break calesera. Arbetet är gjort av skulptören Eduardo Soriano på torgets området.
 
La Calesera är en operett i tre akter. Den andra är indelad i prosa och vers.
 
 

Med en triangelformad anläggning som korsas sin större sida som är orienterad mot öster av Sevilla avenida. Den förenas av dess södra vinkel med det viktiga köpcentret Marqués de Domecq, även känd som "Mall of Cristina".

 
Under torget ligger en stor parkering som är både prisvärt och lönsamt att parkera sin bil för en hel dag.
 
 
 

Detta torg har byggts om och renoverast. Det består av två skilda områden.

Området längre norrut har en riklig stor skog, och leds av en hög staty tillägnad St John Baptist de la Salle. Omgiven av palmer, bananträd och apelsinträd. Det finns små promenader och skuggiga områden med bänkar som man kan vila på.

Vy över dammen i Plaza del Mamelon de Jerez.

 


I det centrala område ligger en omfattande damm med en långsträckt form och vågiga profiler som dominerar utrymmet. Det slutar vid sin ände närmast centrum av staden med ett färgstarkt och stort monument "till häst och vagn". Traditionell och karakteristisk i denna stad Jerez.

 

Hela torget är omgivet av byggnader som är mestadels av bostäder, en del av dem med en viss arkitektoniskt värde, är också mycket nära till andra av stor betydelse, vid foten av den tidigare nämnda köpcentret, såsom slottet av markis de Domecq och kyrkan Santo Domingo

 
 
Min pappa och Maj
 
 
Så här kan det se ut på torget när Jerez dekorerar inför Julhelgen.
Nu får vi gå vidare mot sommartid och ljusare tider och inte hålla fast vid vintertid och mörka, kalla kvällar.
 
 

Myt [ETT] Solrosen

Kategori: Myter & Sägner

 
”Solrosor riktar sig alltid mot solen”
Sant eller falskt?

Sedan åtminstone 1500-talet har det påståtts att solrosor alltid riktar sig mot solen. Det stämmer INTE
( säger myten) Vad vet jag..... När jag läser om solrosen så säger det att bara unga solrosor följer solen.
Fullvuxna solrosor riktar sig åt samma håll hela dagen, i regel österut. Så både ja och nej.
 
I Kanada ( Niagarafall) om jag inte minns fel var året 2003. Då stod mina unga solstrålar och poserade I den olidliga värmen. Trots allt ser de väldigt glada ut:)) Även den fullvuxna solrosen i bakgrunden.
 
 I Spanien odlar man solrosor, oliver, tomater och citrusfrukter.
 
 
Varför blir man så uppiggad och glad när man ser solrosor?

Solrosen kommer ursprungligen från ett område som sträcker sig från Centralamerika till det som nu är södra Canada. Där odlade indianer solrosor. När spanska upptäcktsresande förde med sig solrosen över Atlanten 1510, spred den sig snabbt över västra Europa. I början ansågs solrosen bara vara en prydnadsväxt för botaniska och privata trädgårdar. Men vid mitten av 1700-talet kom dess frön att betraktas som en delikatess. På den tiden använde man också solrosens blad och blommor för att tillreda febernedsättande te.

 
 

 

År 1716 fick en engelsman rättighet att utvinna olja ur solrosor för att använda i väverier och garverier. Ändå förblev solrosoljan nästan okänd i övriga Europa fram till 1800-talet. Den ryske tsaren Peter den store tog visserligen med sig solrosfrön till Ryssland från Nederländerna 1698. Men den kommersiella odlingen av solrosor i Ryssland började inte förrän på 1830-talet. Några år senare producerade den ryska regionen Voronezj tusentals ton solrosolja. Odling av solrosor spred sig snart till grannländerna Bulgarien, Rumänien, Ukraina, Ungern och det tidigare Jugoslavien.

Ironiskt nog återinfördes solrosen till Nordamerika av ryska invandrare vid slutet av 1800-talet. Tidiga nybyggare på den amerikanska kontinenten hade inte fortsatt med att odla solrosor som indianerna hade gjort. I dag pryder enorma solrosfält landskapet i länder över hela jorden.

Jag har åkt förbi stora fält i Andalusien med solrosor. Under tiden de blomstrar så är det helt underbart att få skåda dessa ståtliga blommor. Däremot INTE när alla dessa solrosor har vissnat ner och står svartbruna, spridda över fält som en gång glimmade som guld.

 
 

När jag läste vidare i ett inlägg står det att solrosen följer solen

Vrider sig solrosen verkligen efter solen? Ja, det gör den! Både bladen och blommorna är heliotropiska, vilket betyder att de följer solens gång. Plantan lagrar auxin, ett växthormon som kontrollerar tillväxten. Större mängder auxin på den sida som inte är i ljuset får stjälken att växa mot ljuset. När blommorna väl är fullt utslagna, är de inte längre heliotropiska, utan förblir då oftast stående vända mot öster. 

 Så är den en myt att Solrosen alltid följer solen....
Både Ja och nej.

Se upp för blixten Sixten...

Kategori: Min Blogg

 
Igår letade vi efter utomhuskrukor på en handelsträdgård/ utemöbler varuhus.
Tyvärr hittade vi allt annat utom bevattningskrukor som ska stå på vår balkong.
 
 
Så det var bara att knalla vidare och kolla på utemöbler..
 
 
Om man så ville kunde man låna ekan och ta en tur igenom affären..
 
 
Eller prata Goya med Dali
 
 
Däremot var Carlos mer intresserad av mig efter att ha gnagat i sig en hög med morötter zanahorias
Ett svårt namn att komma ihåg på spanska
Varför heter morötter på svenska....och inte orangerot eller rötternas mor. Eller gulrot som på norska
 
 
Blixten Sixten smälte in i växtligheten. Den stod även blixtstilla när "shoten" avlossades 
 
 
Jag har alltid velat ha en Chinchilla tyvärr så har det inte blivit av något köp för jag vet inte så mycket om den. Shhh ... Jag undrar om Chinchillan hörde vad jag sa. Va, sa du någonting.... Den borde inte ha något som helst fel på sin hörsel. 
 
 
Vem vill ha två nakna dvärgflodhästar....
 
 
Mager gris
Jag har aldrig sett något liknande....
Tyvärr fick jag bara se bakdelen på dessa magra grisar
 
Bevattningskrukor fann vi såklart på IKEA

Tio Pepe rondell

Kategori: Spaniens Jerez

 
De Jerezaner ( även jag) och de som bor i närheten av Jerez de la Frontera känner till att rondellen Tio Pepe i Jerez de la Frontera  är klarlagd. Det är ett nöje att ha ett monument  i denna historiska vin stad, som i Augusti år 2014 tilldelades till den  europeiska vinstaden.
 
 
Tio Pepe är designad av skulptören Chiqui Diaz.
 
Med detta monument är för att hedra skaparen av Tio Pepe, González Byass.
 
 
Skulpturen är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål och Är 9 m hög. Den bildar mytiska flaskan Tio Pepe, vilket ger en elegans och rörelse.
 
(Under byggnation)
 
Med detta monument återvänder González Byass till staden med dess vänlighet genom koncession av äganderätten till en av sina huvudvägar
(Avenida Tio Pepe).
 
Rotonda de Tio Pepe är placerad framför
"Centro Comercial (Köpmarknad) Hipercor" i Jerez och ligger i början på Avenida Tio Pepe
 
 
Var stannade vi.....
Jo, Rotonda Tio Pepe.... 

REJONEO

Kategori: Spaniens Jerez

 
Genom att köra in  i Jerez från Sevilla via stadens bredaste gata, (håll i er) Alcalde Alvaro Domeq Avenue så leder gatan till Feria parque och framförallt några av de viktigaste hotellen i provinsen.
 
  
Strax innan rondellen ligger Hotel Jerez. Efter att kört ett par meter och förbi hotellet är den första statyn som besökarna kan begrunda när man kommer till Jerez de la Frontera.
 
(Efter skyltarnas riktning så visar det sig ligga ett antal av hotell på denna gata förutom Leroy Merlin förtåss  som ligger vid mina hemtrakter)
 
mitten av rondellen mellan Hotel Jerez och Ferian placerades år  2007 en ryttarstaty som en gång var uppkallad efter heders- och evig borgmästare i denna stad.
 
(Om ni vill se mer rondeller hos Emma så tryck er vidare på symbolen)
 
Álvaro Domecq y Díez föddes i Jerez år 1917 och var en av de mest framstående på 20-talet. Han blev 88 år gammal.
 
 
 
Efter hans fars död tog han över ledningen av Domecq vingårdar, han kombinerade detta med hans förkärlek för rejoneo. Det är en verksamhet som återupplivades och blev på modet i hela Spanien. "Rejoneo"
( tjurfäktning på ren svenska) är en ritual som utförs av en tjurfäktare (kallad rejoneador) som rider en tam häst och kämpar mot en modig tjur.Han skrev flera böcker om tjurfäktning och ridning. Han skapade även sin egna boskapsranch i Torrestrella.
 
Vid slutet av sitt liv blev han borgmästare i Jerez i fem år och sedan ordförande för 10 provins delegationer.
 
 
Rätt skylt för alla även kanske Ama är intresserad av att skylta med dessa P-skyltar och visa de som har svårt att hålla fordonet inom ramarna. De hade behövts till somliga respektlösa som inte kan det där med att parkera.....
 
 
Gå gärna vidare genom ett tryck på symbolen så kommer du till skyltsöndag som BP förvaltar  

Catshit in my garden

Kategori: La Casa

 
Idag är det inomhus väder i Jerez. Det är 13 grader och regnigt. Jag har inga som helst planer på att gå ut nu. Däremot hade vi en liten inkräktare som trodde att det var OK att tassa omkring i vår trädgård....
 
 
Eller sökte katten bara efter regnskydd...
 
 
Det återstår att se....
 
 
Det är ju katten asså om det är det jag tror vad som kommer hända inom kort.....
 
 
 
Jag gillar ju djur: såsom hundar och katter men inte när de inkräktar och gör sina behov i vår trädgård.
 vårt område (urbanicacion) så har vi Wattsup som fungerar ganska så bra. Där förs diverse kommunikation som angår föreningen och även lite mindre intresserade saker.  Som när någons husdjur eller hemlösa hundar/ katter har gjort sina behov på området eller i någon annans trädgård. Då lägger de ut bildbevis på Wattsup.
Nu känns det som att jag föll i fällan för dumdristigthet genom anklaga denna fina,  lurviga inkräktare.....
 
 
Jag ska ju vara glad över att det inte var en elefant som tog sig över staketet och gjorde en hög av livets enorma behag....
 
 
När katten hade lättat på trycket och blev ertappad.....
 
 
Så kände den sig lite dåligt till mods och ville bara fly fältet. Jag hjälpte till även genom att visa mig och visslade till lite för att markera....
 
 
No poo in the garden....
 
 
Så....Nu är fallet löst och katten är väck....
 
 
Jag kom även att tänka på ett inlägg i vilken position som är mest lämpad på toaletten.....
Nej, nu blir det inget mer (skitsnack) denna dag. Jag får skylla på att jag är lite uttråkad denna regniga lördag i Jerez  
 

La Carboná

Kategori: Min Mat

 
Calle San Francisco de Paula, 2, 11401 Jerez de la Frontera, Cádiz
Där ligger en av de bästa restaurangerna i Jerez. Det är känt för sin gourmet.
 
 
Här öppnas två stora portar in till den rymliga och fina restaurangen.  Stället har dessvärre inte öppet på tisdagar och i Julimånad. Ganska så trickit att hitta restaurangen som ligger gömd i en av de smala gränderna som ligger ca 100 -150 meter från Posten och Teatern.
 
 
 
De har ett stort utbud på fina viner...
 
 
Mr U började med en god tonfisk tartar 
Jag tog en varm kronärtskocka med salladsdressing och våra engelska vänner tog bl.a ett fat med ett dussin kroketter (som hälften var nog).
 
 
Amandas huvudrätt var en god bit grillad filé. 
Bakom henne är den stora barbecue grillen placerad. Den användes inte vid detta tillfälle...
 
 
Stuart var även väldigt nöjd med sitt val av rätt.
 
 
Mr U beställde en Oxfile och blev mätt och belåten.
Vi var inte alls besvikna men nästa gång kan man beställa förrätter och dela sinsemellan....
 
 
Man kan även beställa flamberat..... kanske nästa gång....
 
 
Amanda fick inte nog av den goda maten...
 
 
Sedan tog männen en fin brandy på det sättet som den borde serveras...varm
 
 
Sedan fortsatte vi på uteterassen på La Hontoria som ligger vid González Hontoria Parque. 
 
 
 
Klockan var över 12 vid midnatt och vi satt utomhus och njöt av en nattsuddare och varandras sällskap. MR U ville inte vara med på bild. Därefter blev det en promenad hem....
 
 
 
Inomhus finns en fin restaurang som kommer att testas inom kort...
 
 
Under dagtid..
 
 
Finns många alternativa sittplatser men bara en dam/herr toalett....Så det kommer bli nödigt värre...
 
 
Man får väl göra sina nödigheter i parken om det vill säg...
 
 

Plaza Arenal

Kategori: Spaniens Jerez

 

Plaza Arenal ligger i centrum av Jerez de la Frontera.

Århundraden sedan staden var en andalusisk  efter återerövringen då torget fungerade som en scen av dueller och strider, tar sitt namn från det (arenarium, "platsen för strider").

För närvarande är det största torget i staden.

Monumentet föreställer "till häst med Miguel Primo de Rivera".

Arbetet gjordes av Mariano Benlliure. Runtom statyn består även av fina träd/buskar och dekorativa blomsterrabatter.

 
Så här såg torget ut långt tidigare.
Detta torg brukar oftast vara en samlingspunkt där man firar in nya året eller bestämmer träff. Här brukar även mässor visas av olika slag, Granen brukar även hissas på Arenal med ett ståtligt utseende till konstverk, små marknadsstånd brukar vara utspridda på torget vid vissa ceremonier och den gedigna karusellen brukar snurras igång vid juletid och även vid andra stora röda dagar.
 
 
 
 
 
 
Det var allt från Plaza Arenal och Jerez

Real Port

Kategori: Spaniens Puerto Real

 
Innan vi kom fram till playa San Pedro i  Puerto Real så tog vi oss förbi denna Airbus rondell. 
 
Rondellens tillgång till Puerto Real från dess nordvästra ingång visas från  idag den här delen av kön som företaget Airbus har donerat till " lilla byn ". Det sammanfaller även med 25-årsdagen av avveckling av företaget Airbus i provinsen Cadiz.
 
Denna rondell visar en del av Airbus A320-modellen och presenterar ett personligt utseende för att välkomna alla till Puerto Real. Med denna symboliska union mellan Airbus och Puerto Real, betonas det sociala stödet som både stadsfullmäktige i
" lilla byn " och dess medborgarskap erbjudande till aktivitet och utveckling av Airbus i Bay of Cadiz.
 
 
 
Puerto Real är en kommunhuvudort i Spanien. Den ligger i provinsen Provincia de Cádiz och regionen Andalusien, i den södra delen av landet, 500 km söder om huvudstaden Madrid. Puerto Real ligger 14 meter över havet och antalet invånare är ca 40 183. 
 
 
 
Floden San Pedro flyter mellan Puerto Real och Cadiz.
Förra helgen var vi nyfikna på hur Playa San Pedro var som strand.
Vår nyfikenhet gick över ganska så fort då vi upptäckte att de flesta av fiskebåtarna låg uppe på land pga Ebb.
Stranden såg ut som ren dynga och intresset var inte alls så stort att jag inte ens ville bada där. Inte så här års iaf. Kanske nästa gång....
 
 
Det är nog ganska så långgrunt där. Jag såg personer gräva i gyttjan efter troligtvis ostron eller musslor.....
Vem vet om de fick någon fångst.....
 
 
Här kan ni se var Puerto Real ligger jämförelsevis till Cadiz. Så orten ligger i en liten vik. 
Med en SEAT från Jerez tar färden ca 20-25 minuter. 
 
 
 
 
 
 
Borta vid horisonten ser ni Cadiz skymta....

Vårdagjämning

Kategori: Spaniens Valdegrana

Idag är det vårdagjämning och i Andalusien ser jag inte dessa typiska vårtecken som man ser i Sverige. Jag ser såklart andra fina tecken. Igår var det 25 grader och lite blåsigt i Valdegrana. Blåsten blir man inte riktigt av med vid kusten. Annars känns Atlanten varmare här vid Cadiz kusten.  Speciellt när Cadiz tar de värsta vindarna. Igår blev det bara dopp av fötter för min del men MR U tog såklart ett helbad. 
Härligt vårtecken är när vattenskotern tas fram och provkörs innan sommarsäsongen, kanoten som testas och kontrolleras  hur många personer som får plats, kitesurfaren som testar sin skärm och bräda etc
 
 
Restaurangerna  och beach tavernorna var ockuperade av firare och soldyrkare.
 
 
Vi firade vårdagjämning och spanjorerna firade Fars dag
 
 
Vi drack en öl på stranden......
Och många andra...
 
 
Andra omhuldade sin Far genom att låta honom få bestämma hur dagen skulle se ut.

Är Atlantis flyttad till Spanien.......

Kategori: Mitt i Naturen/stränder

 
Flera nyliga förslag har placerat Atlantis just väster om Gibraltar sund. Georgeos Diaz-Montexano och fysikern Rainer Kühne har, av allt att döma oberoende av varandra, föreslagit en placering på Spaniens sydkust. Geologen Jacques Collina-Girard har pekat ut en länge sedan sjunken ö i sundet. Samtliga dessa inriktar sig på att lokalisera staden Atlantis i första hand, liksom de flesta existerande förslag. (Wikipedia)
 
 
 
Satt och tittade en dag på National  geografic och geologer och fysiker ansåg sig tro var Atlantis låg. De tror nu att Atlantis låg i södra Spanien. Det är ETT  bland de många förslag.... Även GC och Antarktis har varit ett förslag.....
Så jag bor på den nedsänkta ön Atlantis kanske.....ligger bara några mil från Jerez........
Det har gjorts djupdykningar under vattnet i Cadizbukten och även gjort upptäckter vid Donana naturreservat. Även kvarlevor har kommit upp till ytan.
 
 
 
 Parken Donana kännetecknas av sin planhet. En övergång kan ses från svagt sluttande landskap av stabiliserade sanddyner, så kallade "Cotos", till kärret, som är det mest intressanta området, eftersom det är en fristad för många flyttfåglar. Fauna som finns i Doñana innehåller en mängd olika arter, varav den viktigaste är fåglarna, men också det iberiska lodjuret (Lynx pardina), en köttätare infödd till den iberiska halvön och som har blivit parkens emblem.
 
 
Matalacanas strandremsor har vi besöktmånga gånger och ligger nära sanddynerna.
En underbar strand. Vi sökte även vårt framtida hus  i denna andalusiska sommarort. Då vi tyckte att orten blir ganska så folktomt under höst och vintertid. Så vi valde tillslut Jerez efter många års letande. Vi bor ju på ett vindristikt och en bodega som har lagts ner. Resterna är kvar av området av bodegan och är synd att riva. Hoppas verkligen någon har en bra affärsidé......
 
 
Matalascañas är en ort i Spanien.
Den ligger i provinsen Provincia de Huelva och regionen Andalusien. Sommarorten ligger i den sydvästra delen av landet och 500 km sydväst om huvudstaden Madrid.
Matalascañas ligger 25 meter över havet och antalet invånare är 2 710. (Wikipedia)
 
Befolkning: 785 (2012)
 
 
 
Jag kommer visa mer av Matalacanas när jag har gått över mitt bildarkiv på datorn. Hursomhelst kommer det flera tillfällen att vi åker dit och förevigar den fina stranden och naturen. 

Hontoria

Kategori: Spaniens Jerez

 
Parken har fått sitt namn efter Julio Gonzalez Hontoria 
 
 
Julio González Hontoria föddes i Sanlucar de Barrameda 1845.
Han dog i Jerez 1929. (Blir en aning ställd och förvirrad när jag slår upp hans namn och ser att han inte ens var född 1842 som det står på stenen)
 
Julio var Industriell och Politisk intresserad. Han var även Borgmästare i Jerez vid fyra tillfällen.
 
Julio Gonzalez var konsul i Danmark, provinsiellt  biträdande för Sanlúcar och El Puerto de Santa María.
 
Den 11 juli 1902 i Jerez stad beviljade man honom titeln "adoptivson".
 
Han var grundare och vice ordförande i ett Jerezanskt elektriskt företag.
 
 
Han var en mäktig man och var inblandad i mycket.
 
 
Detta inlägg är taget från Diario de Jerez
 
 Hur många gånger har ni hört och uttalat namnet González Hontoria...... Nästan alltid när man blir hänvisad till den vackra parken som är ramen för Jerezianernas ojämförliga Feria del Caballo.
 
 
Många är de som vet att Namnet kommer från en framstående borgmästare som hette Julio González Hontoria. Under hans mandat framsidan av Kommunfullmäktige skapades denna kapsling.
 
Då kanske Jerezaner är mindre bekanta med den mänskliga, professionella, sociala och hans politiska bana. Denna berömda person vars namn har skrivits med gyllene bokstäver i historien om Jerezianernas   stad. Detta är vad Diario de Jerez kommer att ha i den här artikeln på denna första dag av Spaniens internationellt kända festival som även kallas Feria del Caballo .
 
 
 

La Maternidad

Kategori: Spaniens Jerez

Konstnären  är Sebastián Santo och han är även konstnär till många andra monument i Jerez och  i vissa delar i Sevilla.
Han var professor vid School of Arts tills han bestämde sig för att undervisa på ett Sevillian universitet. Santo kan betraktas som en lärare i många av de bästa konstnärerna från Jerez.
 
 
Glorieta de la Avenida de la Comedia
( ligger detta fina monument)
 
 
Det finns även en Rondell som heter Rotonda la Maternidad som ligger i norra delen av Jerez. Där jag och min man bor (Altos de Croft) tillhör även norr om. Detta fina monumentet gick jag förbi häromdagen på min långa promenad.
Att det finns två monument med samma namn är lite förvirrande. De ligger inte alls i närheten av varandra.
 
 
Rotonda de la Maternidad
( Avenida de Sudamérica, Jerez de la Frontera)
 
 
Detta monument representerar moderskap, med en kvinna med ett barn på axlarna. Santo har velat vara extra känslig med detta tema som flyr uttrycker stridencier på bar gärning av dräktigheten. Då att understryka tanken att moderskap är snarare en isolerad handling av förlossningen än en daglig handling.
För mig symboliserar konstverket moderskap. Kort och gott.
 
 
Jag började med för över 3 år sedan att lägga ut veckans rondell på min blogg. Jag sätter ut olika rondeller ibland och med behag. Det finns så många fina spanska rondeller som bara är tvunget att föreviga.
 
 
Däremot har jag en bloggvän som lägger ut otaliga fina rondeller som även berättar om dess intressanta historia. Tryck på Emma symbolen så tar du vidare till henne.

Efter regn kommer SOL

Kategori: La Casa

Min mormor sade alltid " När det ser som mörkast ut kommer därefter alltid en sol"
 
 
Då hoppas jag kära mormor att du har rätt.....
 
 
Igår regnade och blåste i Jerez och ingen annan än växterna är nöjda...
 
 
Jag fick en fråga i ett tidigare inlägg hur vår Side Show Bob (Flasklilja) palm ser ut...Ja, ungefär såhär när han är nyfriserad.
Ha en trevlig dag och efter regn kommer SOL

Vilda Västern

Kategori: Spaniens Jerez

 
 Parque González Hontoria
 
 
La Feria del Caballo  2017 ska hållas från den 13 Maj-20 Maj. Den hålls årligen och denna park omvandlas till ett Vilda Västern Jippo. Över 200 stycken tält sätts upp och alla är för allmänheten. 
 
 
Så här kan ett tält se ut..
Det är allt från Ikea tält till Carrefour 
 
 
Och mycket Solera/ Tio Pepe dricks ur Glasen. Ibland späds Sherryn  ut med sodavatten.
 
 
 
Kommunikationen sker oftast med hjälp av häst och vagn
 
(Lånade bilder)
 
 
 
 
 
 Så här ser paviljongen ut innan Ferian
 
 
Med scen draperier och en färgklick kan även denna paviljong se annorlunda ut.
 
 
Det finns även grönområden i parken...
Vad tycker ni om dessa rötter....
 
 
Så mer från Ferian kommer i något senare inlägg.
Detta arrangemang är ganska så stort för lilla Jerez som har dryga 200 000 invånare.
Tänk då när det kommer turister från när och fjärran och ska delta på Ferian i Maj. 
 
 

Fun eating😁

Kategori: Mitt i Naturen/stränder

 
Sådan här "hairstyle" är helt och hållet tillåten vid Cadiz "Baia" kustremsa. 
 
Här sitter jag och MR U och fyller på depåerna i den heta solen. Det är nästan tvunget att ta ett pitstop och njuta av vyn av surfvågorna vid El Palmar.
 
 
Så här års har inte alla Beach tavernor  (hyddor) hunnit att öppna. Igår Fredag hade ett fåtal hak öppet för en enda affärsidé att göra pengar på soldyrkare och livsnjutare. 
 
 
Den här Taperian ligger inte så långt ifrån surfuthyrningen och pekar ut över Atlanten. Man kunde se många "vågade" surfare  som tog vågorna  rätt. De balanserade dessutom på sina färgglada brädor. 
 
 
 
Smart nog att studera vågorna på avstånd.....
 
 
Det varade inte länge....
Alla sätt är bra att ta sig fram på....Även på fyra ben....
 
Antingen till havs eller på strand.....
 
 
Denna fyrbenta varelse roade sig med att lätta på trycket....
 
 
Strandraggning är ett annat sätt att roa sig på....
 
 
 
 
Skylten visar att det är förbjudet att parkera både  vänster och höger (i skyltens riktningspilar  ) OBS annars kommer bärgningsbilen och hämtar bilen. Så här års gäller nog inte skylten. På sommaren är det tokjobbigt att hitta en parkering. Då skulle man önska att få stapla bilarna ovanpå varandra...
 
 
 
Om ni är intresserade av att läsa fler roliga inlägg om skyltar så är det all idé att trycka er vidare på BP skylten så kommer ni till bloggerskan som är upphovstagaren till Skyltsöndag
 
 
Denna skylt förbjuder ganska mycket...bla
Hundar får ej medtages på stranden och fiskförbud. 
På många ställen i Spanien missanpassas förbuden. Som ni såg tidigare så rastas hundar fritt på stranden. Även fiske är en vanlig aktivitet på de flesta stränderna. Jag har aldrig sett att polisen skulle ha gripit någon för dessa förseelser i Spanien....
 
 
 
Förra året åt vi gott på Restaurante Torre. Ganska så god mat men dyr. 
 
 
 
Vissa restauranger vintrar fortfarande innan sommarsäsongen.  Även denna Beach Club  Cocktail & Fun eating.....
Rolig ätande...Hur roligt kan det bli.....
 
 
Trevlig helg!!!
 

Side Show Bob

Kategori: Spaniens Ecija

Ytterligare kyrkor som jag har besökt i Ecija under 4 veckors tid . Fler återstår......
 
 
Kyrkan de San Gil har både en kupol och ett högt torn som syns på långt avstånd
 
 
 
Kyrkans interiör är mäktigt och är dekorerad med mycket guld. Altaret som är centrerat kan man inte ta miste på med dess krucifix. 
 
 
Iglesia Carmen
 
 
 
Denna lilla kyrka såg jag inget namn på och den ligger på en tvärgata till Plaza España 
 
 
Iglesia Santa Barbara 
Ligger precis vid Plaza España i Ecija
 
 
 
Iglesia Santa Ana
Denna kyrka ligger närmast hotell San Pablo (där vi bodde)
 
 
Som sagt det finns ännu fler kyrkor....
Hade jag tagit mig tid att leta reda på alla kyrkor i Ecija hade jag inte hunnit med något annat....
Nu är jag nöjd och hoppas ni är det med
 
 
I Måndags klippte vi ner rosorna och vår (Rasta Fari palm) Side Show Bob.
 
 
 En liten Side note klockan 13.12 i Jerez är det 21 grader. Det ska bli 26 grader idag=))

Mosaik

Kategori: Spaniens Ecija

 
Jag fortsatte min tur uppför den pampiga trappan på min tur genom Romartiden.....
 
 
Då jag gick förbi ett riktigt fint konstverk som satt på väggen med en utsvängd  inramning.
Jag kunde knappt slita mig från det enorma motivet.
 
 
Kupol taket är så detaljerat och smakfullt. Jag blev så distraherad av att titta upp att jag glömde bort de höga trappstegen. Det var hissnande och iögonfallande verk.
 
 
När jag väl hade tagit mig uppför de höga trappstegen så möttes jag av denna trevliga italienska  kille som såg allt för bekymmersam ut. Jag undrar så varför....
 
 
Hade han förlorat sitt förstånd eller bara tappat fotfästet....
 
 
Eller hade "Footloose" både tappat fotfästet och tappat huvudet.....
 
 
Jag fann huvudet (face off) eller huvuden i huvudentrén.....
 
 
Jag fann även en bronsfärgad fot i en glasmonter...
 
 
Jag fick även reda på att Ecija är en mosaik stad....
 
 
 
Mosaik konstverken var lagda med olika färger i sten.
Varje Mosaik konstverk hade en historia att berätta.
 
 
Ecija hade en av de mest omfattande insamling av urban mosaik av den västra romerska riket. Exempelvis så lyfte man fram den höga kvaliteten på de scener och  på ett nästan illustrerat värde och använde sig  av mångfärgade glasplattor. 
 
 
 
Vilket tidskrävande arbete av stensättning......
 
 
 
 
 
I detta inhägnade rum fick man bara titta in i och inte beträda på det fina mosaik golvet...
 
 
 
Otroligt fin väggmålning i samma rum .....
 
 
 La musa Caliope 
Hon är gjord av genuin marmor 
 
 
Mycket av de fynd som hittats på Plaza España i Ecija är gjort av marmor.
 
 
 
 Bordsben som är utskurna från vit marmor
 
 
 
(3 händer) skulpturer av marmor
Nu händer saker och ting men ..
Inget mer från det historiska museumet i Ecija.
 
 
Vidi, vici, veni: Jag såg, jag segrade, jag kom.

La Lasagna

Kategori: La Casa

Mi Casa tu Casa
som man brukar säga i Spanien ...
 
 
Hur underbart är det inte att vara hemma på plats och kunna laga sin egna lasagne i sitt egna kök.
 
 
 
Borta bra men hemma bäst
 är ett mycket bra ordspråk som jag håller fullkomligt med.
 
 
I somras fick vi en LCHF 2.0 kokbok av Åse Falkman Fredriksson och Anna Hallén.  
Jag och min man fick även ett fint förkläde i läder av våra fina flickor i 50 års födelsedagspresent. 
 
 
Förklädet  hänger på köksdörren så fint men det passar nog mer min man (som aldrig står vid spisen). Förutom när han grillar .......Han får använda det då i sommarvärmen BARA (och ingen annan utstyrsel).
 
 
Idag är det en mulen dag och molnen hänger tungt över Jerez. Vad gör det om man har en Lasagne som väntar....

Följ med tillbaka till Romartiden

Kategori: Spaniens Ecija

 
Detta palats liknande entré marmorerade pelare tillhörande  från Romartiden
 
 
Här kan man beundra och läsa om romerska utgrävningar genom inglasade montrar och utan glas...
 
 
En monumental stad
 
 
Så här kunde det se ut när man härdade krus. Några moderna ugnar fanns såklart inte på den tiden...
 
 
Sedan skulle ju även krusen exporteras via stora träbåtar....
 
 
Ser ut som en liten flodhäst....
 
 
 Protohistory vet jag inte om de menar förhistoriska eller... blir lite förvirrad....
 
 
 
 
Krigsstil 
 
 
 
Utgrävningarna höll på från 1997-2004 på Plaza España och man hittade: statyer, marmorpelare, husgeråd, verktyg, smycken, gravar, krigsverk och romersk mosaik.
 
 
 
Detta rummet står det iaf förhistoriska på....
 
 
 
Metall redskap 
 
 
Sädesslag och verktyg
 
 
Romersk grav
 
 
 
Hur....
Vad var nu frågan....
 
 
Evolutionen 
 
 
Ja, då var det dags att ta ett skutt ut från detta rum...
Hasta luego  tills vi ses igen
 
 

Amazona heridad

Kategori: Min Blogg

 
 
Sårad Amazon
 
 
Benameji 
som inrymmer kommunala Historiska museet, förklaras av kulturellt intresse Monument-National och är en av de mest anmärkningsvärda exemplen på ståtliga barockslott av sjuttonhundratalet i Lower Andalusien.
 
Det är en två våningar med storslagen entré och två torn-synpunkter på fasaden, som är organiserad enligt ecijano prototyp: gård stopp eller inkomst, stall, stort huvud karakteristiska innergård med en central fontän och hushållsarbete oberoende tillgång (idag laboratorium och lagringsutrymme).
Byggnaden har en monumental trappa täckt med en kupol och en rik barock dekoration i marmorpelare, valv och hängen och balkonger.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
c /. Canovas del Castillo, 4 
Ecija (Sevilla) Spanien
 
 
I detta palats ligger Historiska Museumet 
Här visas mycket av de fynd från Romartiden som har gjorts från 1997-2004Plaza España i Ecija.
 
 
 
Palats Benameji
 
 
Här ligger även Restaurang Museumet 
Las Ninfas 
 
 
 
Restaurangen ser ganska så trevligt ut
 när man kikar in genom dörren.
 
 
Här ute på innergården kan man sitta ute och avnjuta något drickbart. 
 
 
Här ligger även Turistinformation 
 
 
Här är det romerska stallet som är modifierat en aning och hade plats för ett antal hästar.
 
 
 
 
 
Här leder vägen till de Arkeologiska utgrävningarna som man fann på torget Plaza España 
 
 
Skylten tillber samtliga att inte gå på sanden...
Vilket jag till min förtret inte kunde undvika att se tydliga spår...
 
 
Innan jag gick in i de olika arkeologiska förmaken så var jag bara tvungen att njuta av innergården och ovanvåningen ...
 
 
Även den centrerade fontänen......
 
 
 
Vid ett annat tillfälle och inlägg så visar jag runt bland de arkeologiska romerska hittegodsen....
 
 
 

👏Ole!👏

Kategori: Spaniens Ecija

 
 
 
 
 
Som sagt är det tid för inköp av outfiten till den årliga Fiestan i Jerez. Om man redan har sin gamla svit så kanske lite ändringar måste ske eller helt enkelt en hederlig kemtvätt. 
Jag däremot går i tvekans  tider om jag vill investera en snygg flamenco klänning eller bara en snygg klänning som jag kan även använda vid andra tillfällen. Lite sugen är jag allt.....
 
Om jag ska ha en outfit
vill jag egentligen ha en gammelrosa eller laxrosa. Inte för mycket utsmyckning utan ganska så ((klassisk) diskret. Om jag nu ska ha lite volanger på dressen får det bli i fotändan och kanske en hög slitz.
 
Denna fräscha flamenco affär ligger vid vårt hotell San Pablo i Ecija och jag passerar den varje dag.

Gata upp & Gata ner

Kategori: Spaniens Ecija

Vi går över......
 
Här gås det mycket.....
 
Under promenadens gång så passerar man många fina och gamla  byggnader.
 
 
Som denna gamla byggnad Palacio Peñaflora med det fina mönstret på ovanför balkongen . 
 
 
 
 
Många gånger går jag förbi denna lilla (park) Parque Glorieta  Jag kikade in en dag och upptäckte att de flesta besökarna som vistas där inne är av de manliga könet. Jag stod kvar där jag stod och passade på att ta kort (en dag då det var ganska så tomt på mansfolk). Det visades att de män jag såg sittandes runt bordet spelade brädspel av något slag. En park för män som aldrig vill växa upp och spela spel med sina jämlika......
 
 
 
Sedan går man förbi ett antal Casas
Vilket har det där lilla extra....
 
 
 
 
Jag fortsätter ett par meter till och går förbi en annan Casa ......
Jag går ytterligare längs de smala gränderna och kommer efter en lång tids promenad ut till Plaza España  (som många torg heter i spanska städer/orter). 
 
 
På torget sätter jag mig ner med en descafeinado con leche
 
 
 och blickar runt torget tills blicken fastnar på iglesia San Francisco.
 
 
 
Jag har inte lyckats att gå in där ännu....
Portarna ser välbommade ut.
 
 
Baksidan av iglesia San Francisco ser kanske inte så fin ut men de har verkligen klatschat till fasaden med lite skarpa färger. "Evighets blommor" är även placerade på väggen. Ganska så bra investering i med de inte behöver vattnas under de hetaste sommar perioderna i Ecija.
 
 
På torget står dessa tjusiga gudinnor som bjuder på vatten....Kan behövas under den hetaste perioden...
 
 
Här har romerska utgrävningar bevarats inom glas.
 
 
 
 
Barer och Taverner fattas inte här.....