biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Goodfriday

Kategori: Spaniens Jerez

 
Dessa paramedic bussarna och ambulanser stod uppradade ifall något akut skulle ske under ceremonin
( hela veckan) lång.
 
 
 
 
Detta är den största ceremonin som firas i Spanien. Under ett år förbereds och den lokala orkestern praktiserar inför den kommande Påskveckan. 
 
 
 
 Förklarats vara av National Tourist Intresset den 25 februari 1993, och vid den bekostnad av deklareras av International turistvärde 
stilla veckan i Jerez de la Frontera är en stor händelse av religiösa, sociala och kulturella minne av Passion, Kristi död och uppståndelse 
Den hålls årligen under veckan av den första fullmånen av våren i staden Jerez, främst i stadskärnan . 
Det utgör en av de stora partierna i vårens vår tillsammans med hästens mässa, förklarat av internationellt turistintresse sedan 1980. Från Palmsöndag till Godfredag , Heliglördag till Påsksöndag, så bearbetar 38 broderskap till stadens katedral och 7 broderskapsprocesser två dagar före, på torsdag av Passion och Lördag av Passion.
Dessutom har staden 5 församlingsgrupper som gör sin avgång i dagarna före påsken men inte processionen.
 
 
 
 

What happens in the processions?

 

Each day, between six and nine cofradias go out in procession, with the first starting at midday. The long line of hooded nazarenos, statues, and musicians slowly moves out of its parish church, led by a cross. As the wistful, flower-bedecked Virgin, resplendent in her gold-emboidered mantle emerges, people shout “Guapa!” (Beautiful!) – it’s a moment charged with great emotion.

 
 
Vad jag förstår har klädseln och färg en stor betydelse vilken kyrka de är medlemmar i och även vilken dag under Semana Santa det är.
 
 
Vi hade första parkett på La  Vina ett jätte mysigt ställe mitt i stan. Där kunde vi följa hela ceremonin på Långfredagen.
 
 
Den lille (rödhåriga killen med de stora lockarna) har lärt sig i tidig ålder hur man ska charma flickorna i tåget att ge allmosor såsom godis eller en katolsk bild.
Även jag fick ett kort.
 
 
Glad Påsk!!!
 

Ris eller ros

Kategori: Spaniens Cordoba

Hotell Hesperia eller Guadalquivir 
 
 
Som ni vet brukar jag bedöma de hotell som jag bor på.
Det finns som sagt både för och nackdelar.
Fördel:Topfloor finns det en swimmingpool och en terass/ bar och ev arrangerade bröllop. Utsikten är fantastisk. 
 
 
Fördel: Sängen är bekväm och rymlig men rummen är ganska gammelmodigt inredda. Typiskt spansk stil med kakelmotiv på väggarna. Toaletten är marmorinredd med ett badkar. Hotellet håller med schampoo och allt därtill. Även en hårtork och badrockar.
 
 
Fördel är att de förser med en nespresso och vattenkokare med diverse tillbehör
 
 
Nackdel är att Wifi är inte det bästa. Personalen är vänliga och städningen är perfekt.

Hesperia Córdoba is set on the banks of the Guadalquivir River, with views of the Mosque and the Alcázar. Facilities include free Wi-Fi and a rooftop, seasonal swimming pool. All of the Hesperia Córdoba’s modern rooms have air conditioning, heating and satellite TV. The private bathroom comes with Modern Nature amenities. There is a restaurant-bar, Al Punto. This offers a selection of regional food and drinks. Hesperia Córdoba is located close to the Sotos de la Albolafia. The centre of Córdoba, a UNESCO World Heritage site, is just 10 minutes’ by car from hotel.
 
 
Nackdel: Tyvärr håller inte detta NH hotell med gym. För mig är det ett plus om de har det. Speciellt om jag kommer att tillbringa en månad på samma hotell bör jag även  hålla mig i trim. Nu ordnade upp sig ändå. Jag fick använda NH Amistad s gym som är ca 15 minuters gångväg från Hotell Esperia. 
 
Imorgon drar vi hem till ljuva Jerez

I am gonna knock on the door

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 Det finns bevis på byggandet av ett tempel på samma plats i det fjärde århundradet för att hysa resterna av Cordoban-martyrerna Januario, Marcial och Faust. 
Århundrade  senare erövrades Cordoba  av Fernando III . Mellan slutet av 1200-talet och början av 1400-talet , byggdes en kyrka som dedikerades till San Pedro  ruinerna av det gamla templet.
 
 
Den mindre basilikan San Pedro är en av de betecknade fernandinas kyrkorna i Córdoba.
 (på torget San Pedro i det homonyma distriktet som det heter).
 
 
 
Mezquita-Katedral från utsidan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja, vad kan jag säga att det finns många ingångar till Katedralen
 
 
 
 
 
 
Den ena är vackrare än den andra
 
 
Jag har svårt att lämna efter någon bild åt slumpen
 Ja, vackrare än så här blir det inte.

Plockepinn

Kategori: Spaniens Cordoba

Vem kommer ihåg Plockepinn?
 
Ett gammalt sällskapsspel som kräver mycket koncentration. Det spelet har jag spelat många gånger och även Yatzi. Tänk hur mycket roligare umgänget blir när man spelar spel en fredagskväll och verkligen umgås med varandra. Idag vet inte endel om hur man verkligen kan umgås på bästa sätt.
 
 
Och vad beror det på undrar man. ..
Kan det bero på att man har så mycket valmöjligheter och föredrar att hänga vid mobilen, IPad, datorn eller Tv- spel.....
 
 
Förr fanns det inga mobiler eller datorer där man kunde sitta inomhus och knappa på. Då var det utomhuslekar som gällde. Om man skulle få ihop ett gäng med kompisar och leka röda/ vita rosen så fick man antingen ropa på Peter eller Anders samt knacka på från dörr till dörr och fråga efter Anette eller Helena etc.
Inte svårare än så.
 
 
Kulturella saker sysslade man inte mer än att titta på Söndagsmatine eller Tivoli
 
 
Så inte heller blev elräkningarna så dyra på den tiden. Varken TV eller lampor tändes ( på) förrän efter klockan fem eller sex på kvällen. Då sändes det första nyhetsprogrammet.
 
 
Vad jag vill minnas så åkte man inte på semester med flyg så ofta. Visst det hände.
Sedan kommer jag även ihåg att somrarna var varma och längre. Man tog bussen till den närmaste sjö
( Sigtunabadet eller vid Arlanda) och vistades där hela dagen. Jag kommer inte ihåg vad man åt eller när man åt.  Tid och rum hade ingen betydelse när man var liten.
 
 
Jag kommer att visa er ett enda Plockepinn av mer eller mindre udda bilder från Córdoba.
 
 
Hästarnas stad
 
 
Gedigna hantverk
 
 
Ett piratskepp kommer lastat med S som i Sötsaker. Liksom Johnny  Depp i  The Pirates of Caribean
 
 
Fina kyrkor och monument finns det även gott om i Spanien. Änglar finns dem....
Skyddsängeln Rafael står iaf och stoltserar vid Plaza  Truinfo
 
 
Så mycket god mat jag har ätit i Córdoba.......
Nu får vi se hur lång tid det dröjer tills jag kommer hit igen.....
Ja, det blir troligtvis hemgång på Lördag.
 
 
 

And my love

Kategori: Spaniens Cordoba

 
För drygt ett år sedan var jag och tittade på denna utställning. Galleriet var väl inte det lättaste att hitta till men när man inte har några som helst planer att gå på utställning så liksom bara snubblar man över stället. Hur lätt som helst. Just bara att följa tuppen på husgaveln som sedan leder dig till Gallerian som är sin tur väl gömd.
 
 
Wa  Habibi 
 
 
Carole  Alfarah är en syrisk fotograf som skildrar Syrien från hennes personliga synsätt på bild. Otroligt fina bilder men tyvärr har jag inte sparat några som jag kan visa er. Gallerian hade så mycket mer att ge.
Alla dessa färger på väggar och tak och även en mysig bakgård.
 
 
Carole började sin karriär år 2008 som en redaktionell fotograf och gjorde oberoende dokumentärer.
Det är ett sällsynt yrke bland kvinnor i syriska samhället.
Hennes intresse och engagemang för att berätta historier om män och kvinnor som marginaliserades i hennes land.
Carole valde budbärare för att sprida röster till människor och frågor/ svar tystades tyvärr bara ner.
 
 
 
Håll till godo och jag har ytterligare ett par dagar kvar i Córdoba att strosa i.

O'Donoghue's Irish Pub

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 
 
Food  Market är placerad i den gamla delen av Córdoba. Här finns allt från Mexikanskt till Italienskt. Man väljer var man vill äta och placerar sig i den mysiga innergården under tak. Det verkar vara ett väldigt populärt ställe för både lokala och turister.  Vi besökte detta ställe i Fredags.
 
 
 
När man går igenom murens port möts man av små taverner längs de smala gränderna. Denna är väldigt charmig och fylls fort av turister.
 
 
 
Många restauranger ligger inträngda i små gränder och måste bara ses. Denna restaurang heter " den röda hästen"
 
 
 
Såsom alla andra spanska städer är Córdoba utrustad med ett antal  flamenco restauranger. 
 
 
Annars var vi ute på Lördagen på O'Donoghue's  Irish Pub  och trängdes med andra Sankt Patrick firare. Den ligger nära El Corto Ingles och är jätte mysig för den som gillar öl.
Det blev 
så mycket vila för mig förra helgen........not
Jag känner mig betydligt bättre från min förkylning så jag har även kunna träna lite på gymmet💪
 

Rafael

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 
Plaza del Truinfo är ett folkrikt torg som angränsar den truimfbåg liknande passagen från den gamla bron i Córdoba . Här ligger även Turistbyrån intill och otalt turister som passerar in och ut genom porten. Det finns allt ifrån musikanter, underhållare och konstnärer som trängs för att få uppmärksamhet. Även små till stora turistbussar som tar en på sightseeing. 
 
 
Nu förbereds även för Semana  Santa i Córdoba  och det tycks vara ett hårt arbete i rusk och regn för att få parketten på plats. Semana Santa hör till den stösta ceremonin i Spanien. Det är mycket som ska klaffa.
 
 
 
 El Triunfo de San Rafael Puerta del Puente är en av de många segrar som finns i staden Cordoba ( Spanien ) tillägnad den ärkeängeln Rafael , som är skyddsängeln av staden.
 Det ligger vid Plaza del Triunfo i närheten av katedralen i historiska centrum.
Det förklarades som  världsarv av Unesco i 1994 .  Det ligger även nära  moské-katedralen , den romerska bron och Puerta del Puente .
 
 
 
Här kan ni skymta den ståtliga skyddsängeln.
Notera det fina mönstret på markstenen.
Runtom är även höga stenstolar placerade runt monumentet.
Just nu lyser solen efter allt regn och jag känner mig genast mycket friskare. Jag har ju åkt på en riktig dunderförkylning eller influensa. 
Ha en ljuvlig Fredag!!
 

Good life

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 Mosque-katedralen i Cordoba är det viktigaste monumentet för hela islamiska "västern" och en av de mest fantastiska i världen. Dess historia sammanfattar den fullständiga utvecklingen av Umayyad-stilen i Spanien. Liksom de gotiska, renässans- och barockstilarna av kristen konstruktion.
 
 
 
 Den plats som idag ockuperar vår moské-katedral verkar ha varit där sedan antiken och är tillägnad samt dyrkad av olika gudar. 
Under visigotisk dominans byggdes
basilikan San  Vicente på denna sida, där den primitive moskén byggdes efter betalning av en del av platsen. Denna basilika, rektangulär i form, delades av kristna och muslimer för en tid.
 
 

När den muslimska befolkningen växte, förvärvades basilikan helt av Abderraman  och förstördes för den definitiva konstruktionen av den första Alhama-moskén eller huvudstaden. 

För närvarande integreras några byggnadselement i Visigoth-byggnaden i den första delen av Abderraman.

 

Den stora moskén består av två differentierade områden, den första är den välvda gården eller sahn, där minareten stiger (under renässans tornet) och den andra är bönsalen eller haram. 

Det inre rummet är ordnat över en konsert av kolumner och tvåfärgade arkader med stor kromatisk effekt. Fem är de områden där inneslutningen är uppdelad. Var och en motsvarar de olika förlängningarna som utförs.

 
 
Ja, detta var det sista från Mezquita-Katedral. 
Jag kan bara avsluta med att konstatera att detta monument är en otrolig byggnation och tillslika den har upp över öronen snygg dekor. 
Det är bara till att skåda!
 

Baños del Alcazar Califal

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vad jag förstår slipper jag aldrig undan ifrån den brutala tiden som jag har sett bilder på och läst dess historia.
 
 
 
 
 
 
 
 
Intressant att läsa att varmt bad användes oftast vid sjukdom och vid hälsoskäl. Kallt vatten och ångbad användes normalt för vanlig tvättrengöring.
 
 
 
Tyvärr är det svårt att visa hela taket på en och samma bild. 
 
 
 
 
 
 
Här ser ni en miniatyr ritning på var Arabiska  badet ligger i jämförelse till Mezquita och Alcazar.
 
 
 
 
Så det kungliga baden användes bara av Califen själv och hans familj.
Även hölls viktiga möten för parlamentsledare på badstället. Inga slavar fick bada förutom att se till att alla andra blev uppassade. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Från början trodde jag att om jag följde denna gång (ner under marken) skulle leda mig till ett tjusigt  Paradis "arabiskt  bad " med snygga, manliga, muskelösa brunbrända män. Som skulle omsvärma mig och serva mig som om jag vore kunglig med örtte och charm. Därefter skulle de massera mig med deras starka nypor  med doftande aromatiska oljor.....
 
 
Tji fick jag!!
Jag fick bara höra en  gammal uttjatad historia om att det har en gång för länge sedan funnits ett arabiskt bad just här.
Vad jag möttes av var bara marmorpelare, stenar, urgrävningar, bilder, modeller och historia.
Det blev varken något arabiskt bad, massage eller doftande oljor.
 
 
Däremot vet jag att det finns arabiskt  bad på ett annat ställe.
Skulle det vara något?
 
 

🌸Pelagonerna🌸

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 
 
Los Geranios är en jätte mysig terass där köket serverar typisk Andalusiskt kök. Man sitter omsvärmad av blåa krukväxter som både hänger och är placerade lite varstans. Det känns som att sitta på sin egna lilla patio och bli serverad av en ljuvlig personal.
Man kan såväl sitta inomhus såsom utomhus.
 
 
 
Jag åt en Ensaladilla  Rusa.
Det är en liten tonfisk/ potatissallad. Den kan även serveras med gambas.
 
 
 
Jag hade älskat att vara i Córdoba under Patio  festivalen i Maj.
Vilka underbara terasser man kan få uppleva. Jag har fått uppleva ett fåtal. Det finns så många fler att se.
 
 

Al-Andalus

Kategori: Spaniens Cordoba

 
Córdoba stad är även känd för sina hästar. Jag bor även i en stad Jerez som är känd för sina fina hästar.
 
 
 
 
När jag var förbi Córdoba  Informationscenter så kunde jag även njuta av historia om Córdoba.
 
 
 
 
 
 
 
 

This plump, green olive is known for its large size and pimento filling. Like the Spanish Manzanilla, the Queen is a common olive that hails from the region of Sevilla.

ORIGIN
Andalucia, Spain (near Sevilla)

DELALLO VARIETIES
Stuffed Queen Olives, Blue Cheese Stuffed Olives, Hot Pitted Olive Salad.

QUICK FACTS

  • Hues ranging from light straw green to green.
  • A large olive—typically bigger than the Spanish Manzanilla.
  • Commonly stuffed with pimento pepper and skewered in martinis.
  • Cured in the Spanish style, where olives are first dipped in a quick bath of caustic soda, or lye, for de-bittering. Olives are thoroughly rinsed, then fermented in natural sea salt brine for 3-4 months.
 
 
 
 
Grunden eller fundamentet från den gamla brons port.
 
Jag som skulle bara gå in och förhöra mig om var man köper biljetter till riddarföreställningen. Tyvärr blev det inga biljetter men istället blev det en liten allmänbildning och rundvandring.
Idag bjuder Córdoba på något finare väder än på länge. Jag har redan ätit frukost ute och gått 8, 5 km.

Köttbulle torget

Kategori: Mitt i Naturen/stränder

Tidigt i morse följde jag med min man till vårt försäkringsbolag DKV. Vi skulle hämta min mans kort men det hade inte kommit än med posten.
Därefter promenerade jag längs parken till gymmet.
Däremellan gick jag nerför den breda trappan och mötte blicken åt alla hemlösa katter som tydligen  har sitt tillhåll där.
När jag bodde på hotell Córdoba  Center för några år sedan så brukade jag mata katterna. Visst är de skygga men de blir inte bortglömda och de ser heller inte sjukligt smala ut.
Spanjorerna kan verkligen sin sak att förse de hemlösa djuren med mat. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tror att det förekommer även mycket inavel bland katterna. Tyvärr så ser många katter ganska så lika ut. 
Jag får tyvärr ingen närbild men jag vill heller inte utmana öde och jaga bort dem från sitt katthak.
Det är ju faktiskt jag som är inkräktaren.
 
 
I förrgår när vädret var som bäst gick jag förbi detta "köttbulle torg" Plaza  Albondiga
Här finns en jätte mysig uteservering och ett litet torg.
Där var en liten fontän belägen mitt på torget och därvid satt en fin katt och spejade...
Jag vet inte riktigt på vad......
 
 
 Tittar ni noggrant och zoomar in bilden så förstår ni varför.
 
 

Los Siete Infante De Lara

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 
 
Entre avgift:5 euro
 
 
 
 
 
 
 

En fästning för Almanzor och ett fängelse för Gonzalo  Gustioz som var far till sju barn i Lara. Där hängdes huvuden från valven i en av de vackraste gatorna i Córdoba, och slutligen blev det en synagoga, vars ägare utfördes av inkvisitionen.

Dessa är bara några av de legender som förknippades med Casa de las Cabezas de Córdoba, en byggnad i de judiska kvarteren och har gett upphov till många berättelser. Många av de mest stridslystna berättelsen har omvandlats idag till turistsevärdhet.

Det har byggts om till ett privat museum.

 
 
 
 
 
 
 
 
Näste för kvinnor och Arbetsrum
 
 
 
Podium of Love
 
 
 
 
Fängelsehålan hölls Gonzalo Gustioz fången i huset. 
Om ni läser historian så förstår ni det hemska slutet.
Ja, från ett av mina senaste inlägg om tortyrkammaren så fortsätter rysaren. Det blir inte bättre....
 
 
 

Fiestas de los Patios

Kategori: Spaniens Cordoba

 

Fiesta de los Patios de Córdoba 2018
Från 1 maj till 13 maj

 Festivalen av uteplatser är en tävling av gårdarna i Cordoba ( Spanien ) hålls vanligen under den andra och tredje veckan i maj. Detta år 2018 hålls den första veckan i Maj.
 Deltagarna öppnar fritt sina uteplatser så att de kan besökas inom det schema som redan har fastställts för detta ändamål. 
Under de senaste åren markeras gårdsplaner i tävlingar med krukväxter som placeras samt flankerar dörrarna, så att de kan identifieras tydligt.
 
 
Här kan man gå in fritt och njuta av olika innergårdar.
 
 
 
 
 
 
De flesta innergårdar är berikade med en fontän av något slag och fina krukväxter.
 
 
 
Här ser ni en Posters från förgående år som sponras av kända företag. Tyvärr har jag inte äran att få delta i detta evenemang .
 
 

Game on

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 
 
Ja, tur att det inte är på riktigt och visst är jag "blessed" som slipper dessa tyranniska tillvägagångssätt att pinas ihjäl. Det gäller bara att hålla lite avstånd från den som kommer på idén att göra något dumt. Var är Mr U?
 
 
 
Det ser inte så skönt ut att bli rullad runt på ett stort hjul. Annars var der inte så länge sedan det var Jul och därimellan Påsk så kom Fasta. Fastlagsbulle har ni väl hunnit med en och annan...
 
Har ni sett hur sexistiska de var på medeltiden....
Riktigt djuriska tortyr tillvägasätt. Det är som om att vara med på en horror film. Inget är på  riktigt!
Game on, Game on Thrones. Appråpå GOT nu var det allt länge sedan som jag såg på serien....
 
 
Which way, 🔚that way🔙
 
 
De var glada för olika sorters tortyrstolar i alla de sorters. Det är inte så att jag blir sittsugen....
 
 
Ni har väl hört talats om kyskbälte......
Det är inget man vill ha tillbaka som skulle fungera som preventivmedel eller att hålla sin kvinna inom ramar eller rentutav hålla henne på plats. Eller.....
 
 
Bödeln gömde sig ofta bakom en svart duk och såg ut som döden själv. Har ni sett förresten på Det  sjunde  inseglet?
 
 
Life could be little bit rough sometimes
Jag kom helskinnad ut som tur var från tortyrkammaren
 
 
Ja, hujedamig.....
Inte hade jag velat vara ett offer för tortyrkammaren. 
 
 

Calahorra tornet

Kategori: Spaniens Cordoba

Calahorra Tower är ett monument i Spanien.
Det ligger i provinsen Province of Córdoba och regionen Andalusien, i den södra delen av landet, 300 km söder om huvudstaden Madrid.
 Calahorra Tower ligger 97 meter över havet.
 
 
"Calahorra" är det före romerska namnet, diskuterat etymologi, som spred sig i al-Andalus som qalahurra. 
Det användes som ett riktigt namn
(som namnen på städerna) och också som ett vanligt namn, för att utse viktiga och isolerade torn, som den som stiger på Guadalquivirs vänstra strand. 
La Torre de la Calahorra, hyser nu museet och Paradigma Córdoba Foundation ansvarar för det. Bron byggdes av romarna och fortfarande är i bruk i dag.
 
 
Andra Salen där berättades lite historia om dessa kungar.
Byggnaden symboliserar inte bara interkulturell karaktär, men det är också förkroppsligat av sitt innehåll för boende Alive-museet i Al-Andalus . 
Dessa åtta rum i tornet har ett dubbelmål: att resa genom kultur i Al Andalus, samtidigt som positiva aspekter av samarbetet mellan kristna, judar och muslimer. Det uppenbaras tre religioner som  kopplade av samma patriark (som de kallar Abraham, Abraham och Ibrahim).
 
 
I Första Salen visades allt från kirurgiska instrument till dammbygge
 
 
Vad jag förstår var de väldigt duktiga på att bygga upp dammar under denna epok.
 
 
 
 
3 Salen träder vi in i den moriska miljön 
 
 
Sal 4 ser ni ett moriskt Alhambra i miniatyr. Väldigt detaljerat.
 
 
 
Pallrade mig uppför trapporna och möttes av denna gamla dörr
 
 
Tog mig inte in genom den dåvarande dörren utan möttes av denna hissnande vy
 
 
Befinner mig i Sal där denna miniatyr byggnad är placerad i mitten av salen. 
 
 
Här kan man kika in genom små gluggar. Man ser absolut ingenting förutom när blixten hjälper till och gör sitt genom att visa verket.
 
 
Sal 6 Det känns som jag är i en "Tusen och en natt värld"
med Ali Baba och de 7 rövarna.
Vilket konstverk som ligger bakom dessa kulisser.
De övriga Salarna visar jag inte bild på.
 
 
Nu är jag uppe på en regnig  takterass och kan blicka ut både mot Katedralen, Bron, parken och Hotel Esperia
 
 
Jag undrar så om Ama har varit och besökt detta torn?