biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Allt har sitt slut

Kategori: Spaniens Ciudad Real

 
Vi hade tillgång till vattenkokare
 
Personalen är utomstående och pratar bra engelska
( vilket var undermåligt på hotell Intur i Alcazar de San Juan) 
Städerskorna städar bra och är väldigt trevliga att prata med.
Wifi är även bra på hotellet
 
 
 
 

Hotellet NH Ciudad Real är idealiskt beläget inom gångavstånd från de största sevärdheterna i staden såsom den gotiska kyrkan från 1800-talet och Museumet Don   Quijote.

 Mycket nära hotellet finner man shoppingområden, magnifika restauranger och den äldsta parken Gasett i staden. Stationen AVE tren ligger ca 10-15 minuters bilfärd från hotellet. 

Hotellet  har  90  rum, bekväma och perfekt utrustade. 

De är inredda i modern stil med trägolv och ett stort skrivbord. De har även gratis Wi-Fi, satellit-TV och luftkonditionering

( luftkonditionering som inte fungerar under lågsäsong)

 Och om man behöver mer utrymme, kan du stanna i en lyxig svit.

  • Möjlighet till sen utcheckning och tidig incheckning
  • Sängar utrustade med tjocka madrasser och urval av kuddar att välja mellan
  • Sviten har två badrum och ett vardagsrum

Hotellet har en mysig restaurang med en mycket lugn atmosfär. Restaurangen öppnar vid middagstid. På eftermiddagen kan man begära  rumservice. Tack vare hotellets  stora parkering, så kommer det inte bli ett problem att ta med bilen.

Nackdelen är att det finns varken gym eller utomhuspool. Även en livlig trafik under nattetid.

Ekosystem

Kategori: Mitt i Naturen/stränder


 
 
 Tablas  de  Daimiel  National Park
( parken ligger ca 50 minuter bilfärd från Ciudad Real)

är unika våtmarker i Europa och sista representant för ekosystem kallas fluvial tabell/panel

En gång kännetecknande den för centrala slätten på halvön. Det är ett komplext ekosystem som blandar egenskaperna hos en översvämning som produceras av överflödande Guadiana och Gigüela vid dess föreningspunkt med utloppsområdet av grundvatten från en akvifer källa.

Dessa överflöden som favoriseras av bristfällighet i terrängen har matchat utvecklingen av ett kraftfullt och karakteristiskt växtskydd som utgör en exceptionell livsmiljö för all fauna 

 
 

Som är kopplad till vattenmiljön.

Med nationalparkens kungörelse togs ett stort steg i bevarandet av ett av de mest värdefulla ekosystemen i kanalen. Det gör att det säkerställer överlevnaden hos de fåglar som använder dessa områden som ett område för vintering, mancada och nestning. Vilket skapar en integrerad zon av vattenfåglar

 

Naturen suger energi

Kategori: Spaniens Daimiel

 
I Söndags när vi var på nationalparken inte så fasligt långt från Ciudad Real. Då passerade vi dessa fina rondeller ( spanjorerna kan verkligen konsten hur man pryder en rondell) då vi åkte in i byn och åt lunch. Vi var ganska så hungriga då. Naturen suger energi om man får säga så.
 
 
Där vi satt och åt lunch var på högra sidan bland alla festglada spanjorer. Gissa vad torget heter.....
Plaza España naturligtvis!
 
 
Kolla in det stora olivträdet!
 
 
Och alla små byar är även försedda med en Katedral/ kyrka.
 
 Daimiel är en kommun i Spanien. Den ligger i provinsen Provincia de Ciudad Real och regionen Kastilien-La Mancha. Närmare sagt i den centrala delen av landet dvs 150 km söder om huvudstaden Madrid.
Antalet invånare är 18 698. Ett kallt stäppklimat råder i trakten.

Parque Gasett

Kategori: Spaniens Ciudad Real

 
 

Parken Gasset öppnades 1915 på en mark som donerats av Juan Manuel Trevino och Aranguren , bredvid den gamla järnvägsstationen.

Under årtiondet 1920 invigdes fontänen "La  Talaverana" mycket av all dekoration av parken går i keramik av Talavera de la Reina .

 
Vår,  Prima  vera heter denna skulptur av Jerónimo López-Salazar Martínez 
 
 År 1933 installerades skulpturen i parken av Rafael Gasset Chinchilla- ställföreträdare för Ciudad Real, som tog vattnet till Ciudad Real genom Pantano de Gasset vilket gav parken sitt namn.
 
 
 
 
 
 
 
Rana
 
 
 
 
 
 
 
 

Med ett område på 90 000 kvadratmeter och med den sista förlängningen år 2000 med mark av gamla järnvägsspår. Den har promenader, paviljonger , torg och rosengårdar.

Dess design är formell och modern. Den har inte en homogen struktur, eftersom den har haft flera tillägg och reformer som inte tog hänsyn till den ursprungliga tanke på dess design.

Det huser olika arter av träd och buskar. Både inhemska/aklimatiserade växter och även från andra breddgrader (Atlanten, tropen, öknen, etc. ...).

 
Ni kan tro vad jag njuter av att ta min dagliga PW och samtidigt sippa in vårdofter från blommor och levande livstecken. Här livas parken upp av både fyrbenta varelser, flygande och tvåbenta.
 
Fontäner som ligger i angränsning till statsbiblioteket
Underbar fasadkonst som smälter in i naturens värld.
 
 
Jag har nu testat stol samt stålbänk och jag kan konstatera nu att man kan sitta på dessa. De är inte speciellt bekväma.

Nära mitt hjärta

Kategori: Malmö

 
Jag har varit på tur till Sverige nämligen bestämt Malmö. Min mor bor där och jag hälsade på henne. Vi hade en jätte mysig tid och fick verkligen dagarna till att gå. Resan dit började med Renfe  tren från Ciudad Real och det kostar ca 24 euro. Det tar ca en timme och är ett höghastighetståg men går ca 200 km/ timme. Det finns även höghastighetståg som går över 300 km/ h som går längre sträckor såsom till Sevilla och Malaga. Innan man går på tåget är man tvungen att gå igenom en sk. Kontroll av bagage ( röntgen) och biljett. Fördelen är att tågen går fort/smidigt och man känner ingasomhelst hastiga kurvor. Nackdelen är att tågen inte går direkt till Terminal 4  (Madrids flygplats).
Så jag fick ta mig till plattan och köpa biljett och ta mig vidare till tunnelbanan. Skyltar visade tydligt var man skulle ta tåget till en viss bana. Efter dubbelcheck och även med hjälp så hamnade jag ändå till fel destination. Nu visade sig att en annan tjej även hade gjort samma sak så vi gjorde sällskap. Hon tyckte det var både pinsamt och konstigt som spanska att göra samma misstag. Konstigt nog så klarade vi oss tillsammans att reda ut med både lite prat och lite skämt. När vi kom till Terminal 4 efter om och men skulle vi transportera oss vidare med en buss till Terminal 1 som tog 10 minuter. När vi var framme så skiljdes våra resvägar. Aurora skulle till London och jag till Köpenhamn.
Många gånger är det bra att vara ute i god tid när det börjar strula till sig. Därefter var allt lugnt och en flygresa på 3 1/2. När jag var framme fortsatte min resa med tåg till Malmö station och där stod min mor och hämtade upp mig med bil. Så  efter många resfordon kom jag äntligen fram till den slutliga destinationen.
 
 
Första helgen kom mina döttrar på besök och vi umgicks hela helgen med att nöja oss med god mat på Kramer och shopping samt fika. När vi gick in på HM möttes vi av en hög disco musik som spelades av en DJ. Så visst kände man sig välkommen. 
 
 
Vi körde även igenom Västra hamn som är en helt liten stadsdel för sig. Där ligger även Turning Torso en jätte cool arkitektur som ser ut att vara lite på sniskan. 
Annars har jag ätit gott och slarvat med kosten. Vad gör det för man lever bara en gång och det är nu. Vi åt god burgare på Texas Longhorn, gofika på Espresso House, 3 rätters meny på Kramer, lunch på Emporia och drack gott vin med räkhalva på Skeppsbron 2. Därimellan bjöd min mor på olika delikatesser.
 
 
Tack för din  omtanke och att du finns, Mor.
Jag håller även alltid mitt halsband
(som jag fick av mina söta döttrar ) nära mitt  hjärta. På ena sidan av berlocken är en bild på mina döttrar ingraverat och på andra sidan står det "nära mitt hjärta"
 
 
Min mor och jag besökte även Vellingeblomman och åt en jätte god räksmörgås.  Vi njöt även att gå där och titta på alla vårväxter och även bland delikatesserna.
 
 
Slutligen träffade jag min vännina Rosemarie som jag inte har sett på flera år. Det var såsom att fortsätta på det vi avslutade förra gången.  Allt flöt på under en givande tillvaro med mycket skratt.
Fredagen hade hade jag bestämt träff med min bästa väninna Annelie på lunch Thaiboden i Lomma. Där satt vi och lapade sol och hade en underbar stund tillsammans. Vi fortsatte därefter till Annelies föräldrar och de förgyllde tillvaron med att bara bjuda på sig själva. På kvällen grillade vi och åt mycket gott. Lördagen var uppbokad med ett cirkelpass på Envig och jag kände verkligen att jag levde.....
Dagen avslutades med Molanders och lunch på Landgång i Lomma. Jag kan bara säga att jag är så nöjd med min semester med nära och kära. Tyvärr räcker inte tiden till för alla. Livet är kort och man ska göra det som känns rätt för en själv.
 

Låt mig gunga igång

Kategori: Spaniens Ciudad Real

 
 
 Denna lekpark finns det många ingångar till men dels från Parque  de  Gassett
 
 
Här finns gungor för stora barn och små.
 
 
Även obekväma stolar som är placerade härsom tvärsom
 
 
Är det så att man vill stå så finns det bordtennis för de aktiva och sist men inte minst finns asfalterade golfbanor.
 
 
Tar man sig via passagen står den tjusiga kvinnan och stoltserar i det gröna.
 
 
Passagen är tillägnad till konstnären Alfredo
 
 

Jardines del Prado

Kategori: Spaniens Ciudad Real

 
Den heliga kyrkan Prioral basilika den militära Order av  Nuestra Santa Maria del Prado i Ciudad Real , som inleddes i femtonde århundradet.
Stilen är gotisk , men har tidigare delar av stil sen romansk tid. Den
 tillhörde prejudikat av domkyrkan: församlingskyrkan period Alfonso x den vise . 
Denna katedral  avslutades sitt bygge ii mitten av femtonhundratalet av omslagen av valven. Det finns också bakre delar av renässans och barock stil. 
Det sista nuvarande torn byggdes i början av artonhundratalet.
 
 
 
 
lånad bild
 
 
Lånad  bild
 
 
 

Jardines del Prado av Ciudad Real och har fått ett nytt Almträd dvs Pandorgos  brödrarskap som har blivit tillägnad på sin 30-årsdag av sitt grundande som brödraskapet. Man har fått i uppdrag av (Insurance soliss) att starta ett "Olmo  Project". Orsaken är att det förra 100 åriga Almträdet dog pga sjukdom. Trädet kapades ner och det återstående resterna är nämligen träskulptur-arbetet som står vid entrén av Parque de Gasett.

Samttliga träffades såsom kommunalråd för miljö, Manuela Nieto-Márquez som är ordförande för Brotherhood of Pandorgos, Agustín Cantero och provins chef för Insurance soliss i Ciudad Real.

Ricardo  Fernandez, var ansvarig för att göra plantering.

 
 
 

Don Quijote och hans släptåg

Kategori: Spaniens Ciudad Real

Utanför parken där jag brukar utföra min dagliga PW så är Don  Quijote muséet  placerat. 
 
 
Jag ser baksidan av muséet och även en fin utsmyckad gammal dörr som är igenbommad.
 
 
Öppettiderna är i princip hela dagen förutom lunchstängt.
 
 
På baksidan fastnar blicken direkt på Sancho  Panza
Och Don  Quijote 
 
 
 
 
 
Även en träskulptur som vakar över framsidan av den gigantiska parken. Den äldre konstnären
  ( med rock och hatt) utför något arbete varje dag när han förmår.
 
 
Vad jag kan urskilja är att det är två män som håller upp det som finns kvar av trädet. Jätte fint konstverk.
 
 
Här sitter skaparen av Don Quijote och vilar på innergården.
 
 
 Don Quijote (Don Quixote med dåtida spanskstavning), är en spansk roman i två delar från 1605 och 1615, skriven av Miguel Cervantes. Dess fullständiga titel är Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha, eller i Edvard Lidforss första svenska översättning Den sinnrike junkern Don Quijote af La Mancha.
 
 
Här står Don  Quijote han själv och visar in besökarna  till Museet. Mer om det kommer i ett inlägg framöver. 
 
 

Plazas de Ciudad Real

Kategori: Spaniens Ciudad Real

Nu är jag i Ciudad Real som ligger i Castillo La Mancha
 
Ciudad  Real ligger i den naturliga regionen Campo de Calatrava , som kännetecknas av en stor slätt som ligger under platån söder om Iberiska halvön.  På kanten av ett stort område som har den egenheten a lättnad och vulkaniska fenomen . 
Således kan du observera formationer av den lättnad som vanligtvis mottar namnet "morro" eller "cabezo" och hydromagmatiska kratrar av explosion eller men, som ibland hyser luckor.  
 
 
 Ciudad Real is a city in Castile–La Mancha, Spain with a population of ca 75,000.
It is the capital of the province of Ciudad Real. It has a stop on the AVE high-speed rail line and has begun to grow as a long-distance commuter suburb of Madrid, which is located 115 miles (185 km) to the north of Ciudad Real.
 
 
 
Jag har varit i Ciudad Real vid ett tidigare tillfälle och då bodde vi på Hotel Santa  Cecilia en natt.
Det här fina monumentet/ statyn  "mor och dotter" är belägen på Plaza  Pilar.
 
 
Framsidan av Stadshuset ( cityhall)
dvs på andra sidan av Plaza Mayor
 
 
Plaza  Pilar
 
 Perhaps it was Plaza del Pilar the urban complex that has undergone the greatest transformations over the last two centuries, in the capital. 
 
El  Pilar (as usual has been called) with lightness, interference of the name of Plaza de Cervantes by some City Council. When the statue of the author of "Quijote" was placed in the center for some years did  carried out successfully by the local sculptor Felipe G Coronado who disappeared prematurely.
The Pilar (what we say) had in time an iron railing that surrounded it.  In the style of what also existed in what are now gardens of San Pedro and also the Paseo del Prado,.
It was later suppressed in the reform in the early sixties then repositioned and finally changed again.
  Pilar is the lowest part of the city,
 
 
Quijote
 
 
Stadshuset (cityhall) nuvarande moderna byggnad ligger på Plaza  Mayor. Det byggdes 1976 av arkitekten Fernando de Higueras från Madrid.
 
 
The Plaza  Mayor is placed in the centre of Ciudad Real. Today there is only two parts of the wall that surrounded the city in medieval times remain standing.

PLAZA MAYOR OCH TOWN HALL

På huvudtorget ligger mötesplatsen, mötet och firandet av alla medborgare.

Stadshuset byggdes 1976 av Fernando Higueras av nygotisk stil.

Plaza Mayor, "La Plaza" för lokal invånarna är torget hjärtat av det offentliga livet i Ciudad Real.

Det hålls marknad på lördagar som grundades på trettonde århundradet av kung Alfonso X i Castilla-León.

Man har gått igenom/ restaurerat flera stadsbyggnader av dess fasader i ett förenande och estetiskt försök; från första gången år 1728 till den sista i 1988.

Varje år hålls den medeltida marknaden och även på gatorna: Cuchillería, Mercado Viejo och Prado i Ciudad Real.