biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Sherry Maraton

Kategori: Spaniens Jerez

Jag har latat till mig nu på sistone så jag bestämde mig för att hoppa på ett Sherry Maraton....
 
Den 30 april  hålls ett Sherry Maraton för en kostnad på 35 euro.
Då handlar det inte bara om ett vanligt Maraton där löpning är den huvudsakliga aktiviteten utan delvis löpning på Sherry ( vinodlade marker) .
Här ser ni målgången på Luz Shopping som är avstängd för samtliga obehöriga =)
 
 
SHERRY MARATHON erbjuder en unik möjlighet att turnera i Jerez de la Frontera och havet av vingårdar som omger staden. Det är en del av Marco de Jerez där man deltar i en speciell tävling längs det legendariska avståndet 42.195 km.
 
 
 
 
SHERRY MARATHON startar den 30 april kl 9.00 i Gonzalez Hontoria Park i centrala Jerez. De första kilometerna är en stadsväg genom huvudgatorna i stadens historiska centrum innan man hamnar ibland vingårdarna Marco de Jerez.
 
 
 
En gång nedsänkt bland vingårdarna går man  igenom några av de mest representativa vingårdarna i Marco de Jerez med sina karakteristiska vingårdshus.
 
 
Slutligen lämnar man vingårdarnas omgivningar inför de sista direkta kilometerna mot Meta som ligger i det kommersiella komplexet Luz Shopping.
 
 

El Neno

Kategori: Spaniens Valdegrana

 
Rondellen ligger på avenyn Valdelagrana "freden" la Paz vid korsningen av avenyn Santa Maria de Mar. År 2016 firade man genom en hyllning till José Luis Benjumeda Molleda (känd som El Neno). En hyllning, som förenades med talrika vänner och släktingar riktat till El Neno.
Utöver borgmästaren David de la Encina och företrädare för föreningen av Valdegranas invånare var närvarande vid invigningen av  minnesmärket. Det har betalats genom populär prenumeration ( vad det nu menas).Han var en känslomässig karaktär och därför  namngav man rondellen genom att komma ihåg den intrångsfulla figuren El Neno.
 
 
 
 
José Luis Benjumeda Molleda (El Puerto 1923-1996) var mer känd för att bli kallad "El Neno".
Han var en av de första invånarna och företagarna i området som gästgivare och med sitt berömda hörn  "El Neno" ( tecken på medborgarskapet i El Puerto i Valdelagrana).
Vid många tillfällen enligt National Geografi nämnde man Valdelagrana " Hörnet av El Neno "
Även kundkretsen var mer benägen att nämna
"El Neno" än Valdelagrana. Sanningen är att "El Neno" bidrog med sina hotellinitiativ och projekt till praktiken i urbaniseringen i Valdelagrana.
 
 
Neno inte Nemo.....

Huttrar man för lite blir livet torrt....

Kategori: Myter & Sägner

 
 
 
Alkohol gör dig varm”

Du känner dig ofta varmare när du dricker alkohol. Det är för att alkohol får blodkärlen att vidgas samtidigt som nervändarna närmast huden stimuleras, vilket ger en känsla av värme.
 
Så är det SANT eller MYT.......
 
Vissa människor är känsligare än andra för kyla.

 Barn har större värmeförluster än vuxna i och med de har stor hudyta i förhållande till kroppsvikt. Gamla människor har i sin tur svårt att reglera sin kroppstemperatur. 
 
 
 
Såklart är det en MYT

 De som dricker alkohol får ett försämrat omdöme och har en ökad värmeförlust då alkoholen vidgar blodkärlen. Värst är det att alkohol försämrar huttringsförmågan.
 
 Då föredrar jag att inte frysa och hålla mig i värmen. Frysa kan aldrig vara nyttigt. Jag undrar hur många muskler man använder när man fryser dvs huttrar.
 
Att man huttrar är en följd av att man darrar  och darrar gör man för att bli varmare.
 Darrandet består i att muskler i kroppen hela tiden snabbt växlar mellan att vara spända och avslappnade. Att snabbt dra ihop sig och sedan sträcka ut sig igen många gånger i sekunden är mycket arbetsamt för musklerna. Det är det som är själva poängen! När musklerna arbetar så mycket med att darra så blir de varma. Darrandet är kroppens sätt att höja temperaturen om den börjar bli för kall.

Det är många muskler överallt i kroppen som darrar om man blir riktigt kall, även de som är inblandade när man rör på munnen, talar etc. Därför blir det lätt så att man gör huttrande ljud när man är mycket kall. Hackar tänder med andra ord.
 
 
Alla känner väl till Jack Nicholson i " The Shiny"
Där kan man snacka om " i ett fruset tillstånd "
Tänk att han blev 80 bast den 22/4 i år men i ett alldeles tinat tillstånd.
Jag undrar hur många muskler som användes tills han blev en isglass i labyrinten.....
Jack kanske med andra ord var så full att inte huttringsförmågan fungerade i filmen........

Fuente de Ceres

Kategori: Spaniens Aranjuez

 
 
 
 Ceres fontän
 
Den här fontänen ligger i mitten av trädgården framför Palatset Real och är gjord 1804 av skulptören Esteban Ágreda. 
Fontänen representerar Ceres dvs jordbruksgudinnan, skörden och fruktsamhet som är placerad i mitten av dammen.
 
 
Ceres håller i facklan i ena handen och ett fåtal vallmofrukter i den andra handen. Nedanför Ceres leker  två  barn. En med öron av vete
 
 
och det andra barnet som omger det stora hornet.
 
 
 
 
 De andra två skulpturerna är vaser med blommor som även är skulpterade omgivna av barn. De är placerade i spelets ändar.
 
 
 
 
 

Snart 10 år sedan

Kategori: Mord & Olösta fall

 Häromdagen läste jag om att det ska visas en dokumentär om den lilla Madeleine McCann som försvann för 10 år sedan. 
Detta olösta fall har berört mig oerhört. Även andra fall som ligger som Closed Cases.
 
Jag läste även : 
 
 att det uppges att även ett ”banrytande genombrott” ha gjorts – en person på semesterorten hade kontakt med familjen. Alltså polisen menar att det ska finnas en person ( som jobbade på Ocean Villa anläggningen) som ligger inne med information som kan bidra till den kommande dokumentären.
 
 
VAD HÄNDE MADELEINE?
I snart tio år har fallet då treårige Madeleine McCann retat eller lurat allmänhet, journalister och framför allt polis.
Hon försvann från sitt hotellrum i portugisiska Praia da Luz 3 maj 2007 och rapporterades försvunnen vid 22.14.
 
 
 
När tioårsdagen av händelsen närmar sig väntas fallet åter få stor uppmärksamhet.
Australiensiska tv-programmet Sunday Night på Channel 7 uppger nu att man ska presentera ”banbrytande bevisning” i en dokumentär som ska sändas under söndagkvällen, lokal tid.
I programmet ska man ha intervjuat Madeleines föräldrar Gerry och Kate såväl som kriminaltekniska experter och tidigare förundersökningsledaren Goncalo Amaral.
Man hävdar i ett klipp inför dokumentären att Madeleine, som i maj skulle vara 14 år gammal, ”kan finnas vid liv”.
Tror vi på det.....
Många olika teorier och spekulationer kring detta olösta fall.
Somliga tror att föräldrarna är förövarna och givit henne för hög dos sömnmedel. Andra tror att Madeleine har blivit kidnappad och sålts i Nordafrika. 
Goncalo Armal har även kommit med starka misstankar att MI5 agenter (underättelsetjänsten) är inblandade och har försökt att undanröja bevis. Han tror även att den förre engelska premiärministern var inblandad. Vad är det för en konstig teori....Spekulationer spekulationer
 
Londonpolisen Colin Sutton uppgav i dokumentären att en anställd på hotellet kan ha information som skulle kunna leda fallet framåt. 
Madeleine McCanns föräldrar har genom en talesperson uppmanat tv-kanalen att lämna över all ny typ av bevisning till utredare.
Om det australiensiska tv-programmet innehåller eller innehar några trovärdiga, nya bevisspår så ska de självklart omedelbart överlämna dessa till polis.
 
 
 
Min uppfattning om" Madeleine fallet " är att jag tror inte att det kommer någonsin att klaras upp. Tyvärr har vi tiden emot oss och bevismaterial kan ha försvunnit eller är inte lika  tydliga som innan. Om det nu fanns  några tydliga bevismatrial från början...
 
Människor spekulerar om att de ALDRIG skulle lämna sina barn kvar alldeles själva på hotellrummet.....
Jag har lämnat mina barn helt själva i huset på kvällen när jag och min man har suttit ute i trädgården och njutit av sommarvärmen. Vi hade en stor trädgård i Sverige på nästan 5000 kvm. Det är över 100 meter från huset....
Människor har så lätt att döma innan de får reda på sanningen.....
 
Dessa arma människor som har förlorat ett barn är helt obegripligt att förstå deras förlust och går inte ens föreställa sig hur dem känner sig nu.
 
 

Western

Kategori: Spaniens Aranjuez

 
Nu är vi åter tillbaka till verkligheten. Skönt att vara tillbaka till La Casa de Jerez.
 
 
Efter 5 nätter på Occidental Hotel i Aranjuez som tillhör Barcelo hotellkedjan 
Occidental betyder Western
 
 
Jag kan jag informera om att hotellet har en bra standard på både sängar, Wifi, frukostbuffé, faciliteter.
 
 
Vi utnyttjade inte SPA  och utomhuspoolen.
 
 
För hotellgäster har man en fördel att utnyttja SPA för 19 euro/person annars 30 euro/person för allmänheten. 
 
 
 Den enda nackdelen jag kommer på nu är att hotellet är placerat ca 4 km från city. Det finns bussar anslutna till hotellet och de går ganska ofta. Är man den hurtiga typen som hellre vill promenera via stigar/ gångleder till stan så tar det mellan 30-40 minuter i lagom takt. Vilket jag valde. 
Om du/ ni vill äta en god bit mat och njuta av vacker natur så rekommenderar jag La Rana Verde men om du vill fortsätta kvällen enda fram till småtimmarna så kan det bli svårt att få tag på taxi vilket vi fick erfara 2 gånger.

Jardin de la isla

Kategori: Spaniens Aranjuez

 
 
 
Kungliga palatset i Aranjuez (Spanska: Palacio Real de Aranjuez) Det är en residens i Spanien som ligger i staden Aranjuez, i regionen Madrid. Slottet är öppet för allmänheten som är en av de spanska kungliga platserna.
 
 
Här finns även en otrolig fin trädgård som Palacio Real är omringad av och fina monument och dessutom fontäner.
 
 
 
 
Det finns även en kunglig trädgård på bägge sidorna av palatset.
 
 
 
Här är utgången/ ingången till eller från Plaza de Parejas
 
 
 
Tack, jag vet för skyltar BP÷)
 
 
Jag tyckte torget såg ganska så tomt ut.....
 
 
En taverna/ bar fanns tillgänglig på hela stället...
 
 
Tillbaka in till Jardin de la isla
Då upptäckte jag till min förvåning ett Jordgubbsträd. 
Har då aldrig hört talas om att jordgubbar växer på träden......bara under jorden...
Det står att man bör prova endast ett bär åt gången så man inte blir berusad....
Intressant 🤗
 
 
 
 
 
 
Rio Tajo
 
 
 
 
 Fuente de la Boticaria 
 
 
Mirad que fuentes , esta es la Hércules y la Hidra que fue mandada construir por Felipe IV a José de Villarreal
 
Titta  vilka fontäner som är här på Herkules och Hydra som beställdes att bygga av Felipe IV till Jose de Villarreal
 
 
 År 1931 under den andra spanska republiken deklarerade den kungliga platsen ett konstnärligt historiskt monument och öppnade platsen för allmänheten.
Denna byggnad är en del av Aranjuez kulturlandskap som år 2001 förklarades som en världsarvslista av UNESCO.
 

Tierra de madre

Kategori: Spaniens Aranjuez

 
Entré till Parterre trädgården 
 
Här kommer jag visa Parterre trädgårdens fontäner.
 
För de som är lite nyfikna så kommer jag att nämna att under 1800-talet var källorna till Parterre inte bara enkla fontäner.  De smyckade flitigt de följande århundradet  de skulpturer som jag tänker på nu och kommer att visa på bild.
 
 
 
Fuente de Hércules y Anteo
 Fountain of Hercules och Antaeus
Herkules & Antaeus fontän
 
 
Hercules fontän ligger precis vid ingången till parken  Parterre.
 
Det är den mest utmärkta källan i trädgården som är skulpterad av Juan Adán efter order av Fernando VII år 1827.
Ursprungligen ville man placera fontänen  på baksidan av labradorhuset (i prinsens trädgård). Till slut hittade man en plats där  Fuente del Tajo var placerad tidigare i Parterre trädgården där floden representerades av en gammal man som satt på en bunt av tistlar med en orm.
 
 
På mitt pelaren griper figuren Hercules tag med sina atletiska armar och lyfter upp Anteo från marken.
Denna scen representerar  ögonblicket då Hercules stört eller (störtat) Anteo efter  ett antal gånger.
Då han upptäcker att det är jorden (den senare modern Gea) som ger styrkan till jätten och därmed lyfter honom genom att kväva honom tills han dör.
Usch, så dramatisk händelse!
 
 
Vid basen av pelaren finner vi en nisch som visar barn och Hercules som slåss  mot en orm. Antagligen har ordet: liksom en besegrad python uppkommit.
Det finns också flera jakttroféer relaterade till denna mytologiska hjältes historia.
Dessutom hittar vi olika troféer på jaktsymboler som är ett exempel på kraftens hjälte i mytologin.
 
 
   Antaeus var en figur I grekiska och ( Berber ) mythology. Berber = self-name Amazigh, plural Imazighen, any of the descendants of the pre-Arab inhabitants of North Africa
 
Från grekiska källor eller utredningar var Antaeus (halvtomhalvt ) jätte och son till Poseidon och Moder Jord (Gea). 
 
 
 
 
En av de två  Drakarna som vaktar monumentet från inkräktare.....
 

Rana Verde

Kategori: Spaniens Aranjuez

 
 
 
 
 
 
El Rana Verde eller Gröna Grodan heter restaurangen. Den serverar även grodlår men jag lovar att det är inte grodan Kermit som är griljerad. Ja, restaurangens namn har inte fått namnet efter någon groda som simmar i ån intill eller efter någon som har gjort någon groda på sistone.
En groda är ett dumt grovt felaktigt eller påstående som beror på okunnighet. Det kan även vara på grund av felaktig grammatik eller olämpligt ordval betyder (eller kan tolkas som) något annat än det som egentligen avses. Mitt svar är ganska så enkelt och rimligt det är faktiskt ägaren som heter Groda eller Rana till efternamn. 
Annars var restaurangen belägen precis utmed Rio Tajo i Aranjuez (5 mil från Madrid) och utsikten var helt slående.

Vårfriserad

Kategori: Spaniens Valdepenas

 
Igår blekte jag mina mörka rötter och var nöjd efter 1 1/2 timme hos min frisör. Det blev ingen klippning denna gång. Min frisör är verkligen en frisk fläkt:)
Hon kallar alltid mig för "Crazy Lady". Jag undrar varför...
Jag är den som alltid vågat att prova på något nytt.....
Roligt med förändringar! Så vi får väl se vad jag hittar på nästa gång.....
 
 
Denna fina skyltningen kunde man inte ta miste på att det var en barbershop. Den gick jag förbi när jag var i Valdepenas för många herrans år sedan...
 
 
Tyvärr var inget kvinnfolk välkommet:(
 
Jag tillägnar denna skyltsöndag till  
som förvaltar den.

Den diande vargen

Kategori: Spaniens Mérida

 
Rotonda de la loba Capitolina

Rondellen vargen Capitolina (Mérida)
I rondellen i Roma Street vid den romerska bron i Merida är reproduktion av celerrimo brons i Luperca. Det handlar om Vargen som (i den romerska mytologin) diar till Romulus och Remus, som för närvarande bevaras i Kapitolinska museerna.

Denna kopia skänktes av staden Rom 1997 och är beläget i den tidigare nämnda rondellen. Den byggdes som till effekten och döptes som plats i Rom, där plattan representerar tro på sin piedestal.

Kan ni se människobarnen dia från vargens spenar.....

En otroligt fin historia om den är sann....

 
Denna rondell  passerade jag varje gång jag hade gått över den gamla romerska bron.
På höger sida ligger en fyndplats med en otrolig samling av romerska arkeologiska utgrävningar.
 
 
Då får ni fortsätta med ert påskpynt och förberedelser denna Långfredag.
 
GLAD PÅSK!!!!

Uppäggande inför Påsk

Kategori: Myter & Sägner

 
Ägget är en riktig kolesterolbomb och är bland det smartaste vi kan äta. Ägg är även gott och äts både med gula och utan. Många ägg äts till påsk i olika dess konsistenser och färger.
Stekt, kokt eller förlorat ägg.
 
Även chokladägg, geleägg och stora fyllda påskägg intas i mängder under högtiden.
Det finns även aktiviteter som rörs sig kring ägget såsom äggmålning och rispyntning etc...
 
 
Tänk vad mycket tid med barnen man lade ner på att färglägga ägg innan påsk. Vi gjorde även påskkort.
 
 
 
 
Idag vet man att det lilla kraftpaketet rymmer en rad näringsämnen som vässar hjärnan och gör oss klipskare. Jag har även hört att ägg är bra för potensen eller är det bara en myt...
 
Via gulan får vi till exempel i oss aminosyran kolin som påverkar de nervsignaler som hjälper oss att minnas småsaker som var vi lagt nycklarna eller mobilen. Vilket är mitt dilemma att jag glömmer hela tiden...
igår glömde jag min mobil på restaurangens toalett. Vilket var en hemsk upplevelse i ett par minuter i mitt liv tills jag hittade den. Kan det har varit att jag inte hade ätit upp mitt ägg till frukost...
Studier visar även att extra tillskott av kolin kan ge bättre reaktionsförmåga.
 
Mellan tuggorna anas också aminosyran tryptofan, som hjälper hjärnan att tillverka signalsubstansen serotonin. En humörhöjare som gör oss nöjda och glada, men även bidrar till bättre minne och förmåga att fokusera. Nej, nu får jag skärpa till mig lite att äta lite fler ägg/ dag. Det verkar som ägg innehåller mycket bra ämnen och som ger bra egenskaper.
 
 
 Det är ju aldrig fel med ett brett leende.....
 
 
 Myten om att det är påskharen som kommer med påskägg anlände till Sverige under slutet av 1800-talet. Påskharen som symbol fick dock inte något större genomslag i Sverige förutom möjligen i godisform.
 
 
 
Även i äldre skapelsemyter spelar ägget en viktig roll. Världen föds ur ett ägg och när det knäcktes förvandlades gulan till solen och vitan till måne.
 
Så vilket kom först ägget eller hönan....

Matlivet i parken

Kategori: Mitt i Naturen/stränder

 
 
 
 
Denna taverna fanns inte i parken för två år sedan. Härligt att det satsas mer på uteserveringar.
 
 
Däremot fanns denna mysiga taverna...
 
 
Som heter Bar Playa som är lite klurigt att tyda på skylten. 
 
 
Jag satte mig såklart utomhus. Det finns även ett antal dukade bord inomhus.
 
 
Jag nöjde mig med honung  friterade auberginer och en öl.
 
 
Det var mäktigt.
 
 
I solen låg katterna utspridda vid det sk hopptornet...
 
 
 
Helt plötsligt kom damen på taverna ut och flyttade på hopptornet och lade ut det på plats för ev uppblåsning....
 
 
Nu var katterna välkomna tillbaka för att njuta i solen.
De verkade inte vara uttråkade.
 

Broderskap & Broderskap

Kategori: Spaniens Jerez

 

Påsken är en väldigt viktig högtid i Spanien och de flesta är lediga hela påskveckan (Semana Santa). Många katoliker fastar på askonsdagen och långfredagen. På askonsdagen tillverkar man ett kors av aska som man placerar i pannan. Detta är ett sätt att be Gud om förlåtelse för sina synder.

palmsöndagens morgon besöker de flesta mässan i kyrkan. Barnen tar med sig palmlöv och kvistar som välsignas av prästen. Ibland är dessa kvistar dekorerade med sötsaker, glitter eller andra typer av dekorationer.

 

Rondellen " Broderskap och Broderskap" (Jerez de la Frontera)

Detta monument är även känt som Semana Santa (påskveckan) och i synnerhet "Skärbar". Den ligger på en symbolisk plats i Jerez de la Frontera vid sammanflödet av gatorna Larga och Porvera. Alltså bredvid kyrkan Santo Domingo, som är där den officiella paraden av Broderskap börjar.

Skulptören heter Sebastián Santos Calero och invigdes i oktober 2005. Då hölls även nationellt möte i Broderskap och Broderskap. I ryggen på monumentet är namnen graverade på alla kvinnoföreningar i orten.

 
Ha en bra Palmsöndag:)

Vad får en trött besökare att slappna av...

Kategori: Mitt i Naturen/stränder

 
 
 
 
Av de två gårdarna så lockar Mudejar mest uppmärksamhet för sin skönhet.
 
 
Med marmor trottoaren, sorlet av vatten som rinner genom kanalerna och pooler som fräschar upp atmosfären.
 
 
Lite likt eller...
Det måste vara den fina frillan...
 
 
Här ser man från motsatta håll den andra poolen där man även ser tornen.
 
 
 
Det får trötta besökare att slappna av. De omfattande trädgårdarna som omsluter det hela ger ett exempel på monumentalitet och prakt i Alcazar i Cordoba.
 
 
Ett sätt att bli avslappnad är att skåda den lilla barnfamiljen på håll..
 
 
Gick man lite närmre så såg man att andmodern hade svårt att hålla samman familjen..
 
 
De var riktigt busiga små änder som ....
Ändrar riktning från poolgränd till trädgårdsgränd men skulle det hända att de vänder inom sänder så hittar nog dessa små änder sina ränder från sitt ursprung.
 
 
Näckrosdammen
 
 
 

🍊El jardín de las naranjas🍊

Kategori: Mitt i Naturen/stränder

 
Även om jag är tillbaka i Jerez kommer ett inlägg om Alcazars botaniska trädgård i Córdoba. 
 
 
 
Stora firrar som inte verkade svälta....
 
 
Från håll såg man tornet. Jag valde nu att gå i skuggan och titta på fontäner och flora.
 
 
 
Här gick jag bland buskar som var var formade till labyrinter och kände doften av apelsinblommorna  som luktade fruktigt underbart. Floran slymtades bland den rika växtligheten.
 
 
Här vid fontänen satt folk och vilade sina fötter och åt sin snacks. Även jag åt min frukt och njöt av det porlande vattnet.
 
 
 
Koltrasten var även törstig. Det är tur att alla är nöjda..
 
 
Även jag hade min vattenbehållare och kunde fylla på mina vattendepåer som en kamel gör. 
 
En kamel kan dricka över 100 liter vatten vid ett enda tillfälle och kan sedan klara sig ett halvår utan vatten om den inte arbetar. Det låter som en bra idé vid hetta och när man inte finner vatten med detsamma. 
 
 
 
Så här ser de doftande apelsinblommorna ut.
 
 
Kalla kommer från en stor lökväxt familj med 107 släkten och det finns fler än 3700 arter. Den finns över världens alla kontinenter men den största artrikedom finns i Amerika men kallan härstammar från landet Sydafrika
 
 
Här växer de tom i vattnet.
De är underbara blommor i mitt tycke. De finns i alla fina färger.
 
 
 
Här är innerträdgården med dess apelsinlund och liten pool. Här hördes fågelkvittret i en behaglig decibel.
 
 
 
Vyn från tornet
 
 
En helt fantastisk apelsinträdgård

Lugar real

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 
 
I många stora städer i Spanien finns en Alcázar.
Även i Córdoba. 
Jag fick stå i kö men det gick rätt så fort. Det kostar 4.50 för vuxna i inträde så man blir inte ruinerad precis.
 
 
 
Alcázar har även en baksida.
 
 
 
Den ligger inte så många meter från Mezquita (Katedralen i Córdoba),
 
 
Väl framme vid kassan och biljetten betald så tog jag till vänster och trapporna för att komma upp till tornet.
 
 
 
Det stod på en skylt att man bör vara 15 personer åt gången uppe i tornet....
 
 
Om sanningen ska fram var det mer det dubbla.....
Men det var ju ingen personal som checkade läget...
Så går det så går...
Ner kommer man alltid.
 
 
Det var en förträfflig utsikt.
 
 
Här kan man se Katedralen av Córdoba. 
 
 
Från andra hållet kan man se den gamla bron.
 
 
Även kan man blicka den botaniska trädgården på håll med tillhörande dammar.
 
 
 
 
 
Fortsättningen kommer i ett kommande inlägg  på den botaniska trädgården.......

Tendillas

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 
 
 
Torget Tendillas ligger i staden Córdoba (Spanien).
Tendillas ligger i närheten av det gamla romerska forumet i staden Cordoba.
För närvarande är det axeln där kommersiella livet av kapitalet i Cordoba utvecklas och organiseras genom att fungera som en koppling av de största kommersiella vägar såsom gatorna Cruz Conde och Gondomar.
 
Efter ombyggnad har det blivit ett torg för fotgängare i sin helhet.
 
 
Taverner och caféer är beroende av torgets populäritet. Här vimlar det av turister och lokalbefolkning dygnet runt.
 
Statyn heter Gran Capitan 
 
 
 "Stora kapten " Gran Capitan.
Den franska stridens terror förändrade historien i Spanien
 
" De som befaller en armé som denna dag bör inte dölja sina ansikten "
sade Gonzalo Fernández de Córdoba till sina män innan den avgörande striden av Ceriñola skulle utföras i det andra kriget i Neapel (1503)
 
 
Nu fann jag en ytterligare staty "ryttare till häst"
 
 
Plaza de Las Tendillas 
Betyder Rankornas torg
 

Minne...jag har tappat mitt minne...

Kategori: Spaniens Cordoba

 
Då är jag i Córdoba och ska göra staden osäker....
 
Jag och Mr U bor på 5:e våningen på Tryp och det är bara gångavstånd till gågatorna.
 
 
 
Utanför fönstret kan jag blicka skuggor av bergen. Vi har bott här förrut men vi har ett komihåg som två 90-åringar... (om de inte är bättre på att komma ihåg).
 
Jo, för anledning är att jag nämner detta är för att förra gången vi bodde på Tryp ( som jag inte minns när) så besvärades vi av att det var så himla varmt på rummet....jag undrar sa flundran varför det är så...
Vi skruvade upp Air kondition på högsta fräs men tror ni att det hjälpte något....
Icke så Nicke😉
Vi öppnade balkongdörren för att få frisk Cordoba luft in på rummet men tror ni att det hjälpte....
Det enda vi fick in på rummet var avgaser och buller från trafiken. Så ett par dagar eller tre kan vi nog stå ut på Tryp.
 
Problemet är att spanjorer har regler för när det är säsong för att starta bl.a Air kondition på vissa hotell och att öppna grinden till swimmingpoolen. 
 
 
Just för tillfället är poolen under reparation...
 
 
De har iaf ett minigym.. .
Och
En god frukostbuffé...
 
 
Mums...
 
 
Mätt och belåten blir man allt..
 

April april...

Kategori: Min Blogg

 
Tyvärr får ni dras med mig lite till mina fina bloggvänner!!
Jag skulle inte allt för världen vilja skilja från er nu.
 
Jag har lärt och känna så trevliga bloggare och vänner under alla dessa år.
Tänk att jag lyckades lura en och annan.....
Kanske lite åt det dramatiska hållet men det måste ju låta trovärdigt. 
 
Däremot kommer ni ihåg detta Aprilskämtet.....
 
Flygande pingviner.
I april 2008 genomförde BBC ännu ett lyckat aprilskämt. Man har hittat en flock med pingviner som kan flyga. I ett filmklipp får man följa pingvinerna från att de flaxar med vingarna till att de lättar från marken. Så i stället för att spendera vintern på Antarktis flyger de iväg till Sydamerika, där de njuter av de varmare breddgraderna.
Jag gick nästan på det....men kan pingviner flyga....och varför skulle de fly till varmare breddgrader....
 
 
 
 
Hoppas ni är OKEJ!!

Efter nästan fyra år...

Kategori: Min Blogg

 
Efter nästan fyra års bloggande har jag kommit på att detta tar alldeles för mycket tid av mitt privatliv. Ibland måste man ta ett break när det är som bäst. Därav har jag bestämt mig att avsluta mitt bloggande. Tack alla följare som har hängt med på min blogg
" på resande fot ".