biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Djurens rätt

Kategori: Spaniens Cordoba

 

Att hyra en hästdroska i närheten av katedralen i Palma är populärt. Likaväl som vid Mezquita/Katedralen och Alcazar i Cordoba.

Häst och kusk tar dig runt staden i smaklig takt så att du hinner både se och fotografera. Du som turist njuter och hästägaren tjänar pengar.

 

Frågan är hur hästen mår. Den kan bli stående timtals på en starkt lutande gata som C/ Conquistador vid Plaça de la Reina i Palma medan solen gassar. Även att de sliter ner sina hovar på gatustenen utan hästskor.

Protesterna från djurvänner har varit kraftiga i många år och kravet på ett totalförbud för hästdroskorna har återkommit med jämna mellanrum.

Jag har många gånger gått förbi dessa människor som  skor sig på den dagliga turismen. Jag som djurvän kan även stå emot och undvika att utnyttja läget. Jag har ännu inte åkt häst och vagn i Spanien. Såklart har jag även sett hästskötare och ägare som har skött om sina hästar. 

 
 

För två år sedan – efter valet – fick Palma stad ett nytt styre. Tuffare krav för hästdroskor var ett av många vallöften.

 
 
 

Ett totalförbud blev inte aktuellt.

Idag finns 28 hästägare med licens för sin verksamhet och varje tillstånd är värt 50 000 euro. Att bryta kontrakten och lösa in licenserna betyder att droskägarna skulle kompenseras med 1,4 miljoner euro. Alldeles för dyrt, tycker ansvarige landstingspolitikern Joan Ferrer.

Istället skärps kraven för droskägarna 

 
 
 

Med syftet att skydda hästen. Det låter som ett rättvist krav och hoppas att det kommer spridas vidare till övriga Spanien. Totalförbud är väl kanske lite drastiskt men färre timmar och hälsokontroller för hästen.

Den ska i fortsättningen inte behöva dra runt på turister i mer än åtta timmar. Och arbetsdagen startar vid stallet. Inte heller ska hästen behöva stå på en brant gata som C/ Conquistador.

 
Detta är kanske en känsligt ämne för somliga att diskutera om men idag är många medvetna om djurens rätt i världen.
Jag har en dotter som kämpar och lever därefter.
Bra gjort!!!
 
 

Porta inte för det omöjliga

Kategori: Spaniens Cordoba

 
Plaza Maimónides
Är placerad mitt i det gamla judiska kvarteret
( inte så värst långt från hotell NH Amistad) och är även känt som Plaza de Teberiades. Det är tillägnad ett av de mest kända och kulturellt inflytelserika folket under det blomstrande, medeltida Córdoba:
Moshe Ben Maimon, känd som "Maimónides" en viktig filosof och astronom som levde under det tolfte århundradet.
 
 
Det är verkligen så att gränderna är så smala på vissa ställen att jag når bägge väggarna på en och samma gång. Dock inte så värst roligt att få möte.
 
 
Den nuvarande stadsdelen av det judiska kvarteret skildes från resten av staden av en muromgärdad inhägnad som isolerade sina invånare, samtidigt som de de var skyddade. Såsom från de kristna invånarna.
Vi vet att en av dörrarna till denna inhägnad var Malburguete, som ligger framför moskekatedralen dvs i början av den nuvarande
Judería Calle.
. Men alla judar bodde inte i det här området.
 
 
The  Puerta de Almodóvar is a door of Arabic origin, originally called Puerta del Nogal or Puerta de Badajoz , constituting one of the entrance doors of the west wall of the wall and one of the only three doors that remain nowadays of the medieval enclosure of Cordova ( Spain ).
 
 
 
 
 
1994 blev Cordoba Historiskt kulturnämnt och därmed deklarerad  en av Unescos världsarv.
Cordobas "gamla stan" är näst äldst i världen.
Då kan man snacka om "stan".
 
 
Puerta de Sevilla
 
 The door of Seville is an access door of the 14th century located in the western section of the walls of Córdoba , Spain . The neighborhood it is San Bastilio.
 It is considered the only one of the three gates that have been preserved in the city, along with the Puerta del Puente and the Puerta de Almodóvar . 
It is located very close to the San Rafael bridge , at the end of the Conde de Vallecano avenue. Despite this, it is believed that its original location in Islamic times would be closer to the Alcazar de los Reyes Cristianos and was known as Puerta de Drogueros .
 
 
Här ligger även en mysig restaurang som heter Puerta de Sevilla i San Bastilio kvarteret. Om man har gått Patio de Cordobes rundan så kan det vara skönt att vila sina fötter för en stund och svalka sin strupe i Cordobas hetta.
 
 
Hoppas att ni är nöjda och alla portar är öppna för vad  
 vad som komma skall - what is to come.
Du måste vänta och se vad som komma skall. You must wait and see  ...
Inga stängda portar/ dörrar dvs porta inte för det omöjliga och okända.
 

Food market

Kategori: Spaniens Cordoba

 
Det finns två food market i Cordoba som jag har besökt ofta. 
 
Mercado 
Los Patios de
La Marquesa
 
 
 
som är en gemytllig lokal som går i medelhavsstil och dekorerade innergårdar. 
Där kan man välja på typisk medelhavstapas, mexikanskt, pizza och fisk/ kötträtter
Självbetjäning.
Man placerar sig där man själv vill och njuter av vimlet av spanjorer och turister.
Denna marknad ligger nära Katedralen i en av de trånga, judiska gränderna.
 
Mercado Victoria
 
 
 
Mercado Victoria finns mat av större urval.
Det finns ett vinotek som har många fina viner att välja på
Man kan få ett ganska fint rött Rioja vin för 12 euro/ flaska.
Här kan man välja allt från ostron, löjrom, anjovis, inlagda oliver, lagrad ost, jamon, gourmet tapas, friterad getost, sushi, grillspett, argentiskt, italienskt, salmorejo till mexikanskt.
Ölbaren är även separat placerad och där man kan få välja på flask öl eller tapöl.
 
Mercado Victoria firar 5 år.
 
Man kan vistas både ute som inne.
På dagarna kan man sitta om man vill och trängas med alla ungdomar och duvor.
På Onsdagskvällarna och helgen kan man fortsätta in på nattklubben och trängas med medelålders män och kvinnor.
De ger liksom aldrig upp.
Liksom jag.
 
Food market Victoria ligger nära Eurostar hotel.
 
 
 
Food Market
 
Är en food market som är mer barnvänlig. Jag har tyvärr varit där en gång för länge sedan. Så det blir säkert fler turer dit. Det ligger nära  Hotel Cordoba Center
 
 
 

Rubio

Kategori: Spaniens Cordoba

 
Cordoba invite you to experience one of the most entrenched traditions in the old town
Los patios.
Which have been declared world intangible heritage by Unesco in year 2012.
 
During my visit you will be able to feel los Patios of Cordoba.
Awarded within the contest held every year in May since 1921.
 
Amazing!!
 
 
Här tar calle Duartas 2 slut och näst intill ligger en Patio som bl.a är med i denna årliga tävling.
 
 
I walk through genuin neighborhoods of  San Basilio and Juderia.
 
Här steg jag in i innergården och en underbar spansk dam mötte mig med en otrolig utstrålning och inbjudan. Hon berättade för mig om sitt ljuvliga och citronträd som alltid sprider en frisk doft av citroner i hela huset.
Damen berättade om de föremål som var placerade smakfullt omgiven med växter på gården som var från antiken och när morerna regerade. Väldigt intressant och den bästa personliga guidning man kan erbjuda.
 
 
 
When I get inside in ancient and modern neighbours houses though I discovery authentic history treasures. As an Almohad defence tower and ancient Jewish house perfectly preserved. Actually an Arab well with more than 800 years old. Treasures hidden between flowers and pots of bright colors.
 
 
 
 
A caretaker of patios will recieve you to share and show those details that makes these places so special. 
 
 
Att jag gillar denna blå/ vita keramikskylt kan först främst bero på att tavernan är från år 1966.
Vilket jag personligen tycker är en mycket bra årgång...
För det andra så matchar skylten till både fasaden och därtill den blåa omgivningen.
 
 
Denna restaurang  ligger precis mitt över den andra nämnda taverna och har en romantik som heter duga. Har jag kommit tillbaka till 80-talets era...
Man sitter omgiven av pastellgröna krukor och rosa pelagoner. Borden har limegröna flaskor, lemoncello motiv. 
Precis innanför muren så är Casa Rubio placerad.
 
¡Venga a ver oler y sentir los Patios de
San Basilio y Juderia!

Josa

Kategori: Min Musik

Josefin Nilsson var medlem i den gotländska popgruppen Ainbusk.

 

Den 23 mars 1993 gav hon som soloartist ut sitt debutalbum Shapespå bolaget Mono Music. Musiken och texten på albumet skrevs av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Benny Andersson producerade också skivan. År 2005 tävlade hon i Melodifestivalen med bidraget "Med hjärtats egna ord". Vintern 2002 gjorde hon rollen som Svetlana Sergievskaja i Benny Anderssons och Björn Ulvaeus Chess på Cirkus i Stockholm.

Som skådespelare medverkade Josefin Nilsson bland annat i Måns Herngren och Hannes Holms filmer Adam & Eva (1997) och Det blir aldrig som man tänkt sig (2000).

Josefin Nilsson var dotter till revyartisten och textförfattaren Allan Nilsson och Doris Nilsson samt syster till Marie Nilsson Lind, som också hon var medlem i Ainbusk.

 
– Josa finns ju inte längre, men jag är stolt över att det här kom ut. Jag känner mig väldigt lättat faktiskt, säger hennes syster Marie Nilsson Lind
 
Ett väldigt bra initiativ av Marie att föreviga Josefin i en film och även berätta sanningen om hennes sista tragiska år i livet. Vi behöver att uppmärksamma mer på hur många som lever i psykisk ohälsa och inte får hjälp.
Det finns alltid förklaringar till allt.
 
⬆️ Tryck på bilden ⬆️

Hennes död visade sig vara en följd av förstorat hjärta, dåliga värden och en missbedömd dos receptbelagd medicin. Josefin är djupt saknad och den 22/3-19

( på hennes 50 års födelsedag) sändes en dokumentär film om hennes tragiska liv. Tänk vad  fysiskt/ psykiskt av misshandling i ett förhållande kan förstöra en människas liv för alltid.

Var fanns #metoo vid det tillfället...

Varför ska denna kända "dramatiker" skonas så lindrigt genom att ha förstört en människas liv för alltid

Var fanns alla FI kvinnor vid det tillfälle som egentligen ska stå upp för varandra...

 

 
Jag själv gillar inte förändringar och avsked.
Som jag observerade och som skrevs i inlägget som att man är tvungen att ta farväl till sina käraste mer än en gång inom kort. 
Ett ganska så jobbigt beslut att ta avsked för första gången. En gång borde räcka...
 Det första avskedet är när den käraste lämnar jordelivet.
Andra gången när man tar avsked i kyrkan.
Sista gången när man ska göra upp med boupptäckning och ditt namn kommer upp igen.
 
 
 

 

 

 

Det judiska kvarteret

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 
 
The Municipal Zoko of Córdoba is also known as Mercado de la Artesanía. It is one of the most characteristic spaces of the Andalusian city of Córdoba , Spain where local crafts are promoted. 
It is framed within the historic center of Cordoba , declared a World Heritage Site , specifically in the Jewish Quarter , very close to the Mosque and the Synagogue .
 
 
Innergården ligger jämt med tjurfäktningsmuseumet och har en egen ingång samt många ingångar även från de smala
"Judiska gränderna". 
 
 
 
 
Just det ögonblick man kommer in på gården så faller lugnet på och stressen slås av. Alla sinnen för flora och konst slås på.
En trubadur sitter skymd och klinkar stämningsfullt på sin gitarr och solen gör sitt. Den blomsterklädda trappan leder upp till små utställningsbås med alla möjliga hantverk/ konstverk.
 
Dessa kornblåa krukor med röda pelargoner gör sig så himla bra till en vitmålad fasadvägg.
 
 
 
Appråpå
Var det någon som tyckte om kornblått i på slutet på 80 talet? Jag kommer ihåg att jag köpte en hatt men gav bort den senare till min mamma.
 
 
Dessa fulsnygga stenfigurer kunde jag inte stirra mig mätt på så jag var tvungen att föreviga ett par stycken
 
 
Överdrivna former i lättsamma drag
 
 
Jag har en förkärlek till detta "icke matchande par" som sitter jämte varandra. Nu menar jag att deras klädval inte passar ihop. Paret har säkert hållt ihop tillsammans för andra skäl.
Kärlek.
 
 
Kvinnorna är lediga i väntan för mannens dvs friartag
 
Avslutningsvis bjuder jag på ett par eller tre bilder på katter som var stationerade vid tjurfäktningsmuseumets framsida.
Ni kan ju förstå att det var en bra inbjudan med en stor ilsken tjur i mitten och lata vildkatter i krukorna.
Och mitt i löpningsperioden....
 
 
 
 
Det var allt från mig och kattgänget...
 

Toro Loco

Kategori: Spaniens Cordoba

Härförleden var jag på Museo Taurino. Det ligger intill hotellet och är välbesökt av skolklasser och turister. Entré avgift är 4 euro och visar tjurfäktare och dess outfit genom tiderna.
 
 
 
Man har även tagit vara på gamla föremål från spunnen "tjurfäktningstid" Det är väl inget jag går att suktar över att få se men nu har jag varit där.
 
 
 The palatial houses that occupy the building of the Municipal Bullfighting Museum.
It is located in the historical center of Córdoba in the area called "Judería" in the Plaza de Maimónides , former Plaza de los Armentas.
 
 
 
The Museum it is on the right side with the Street of the Jews and on the left with the old Street of San Bartolomé, today of Averroes. 
 
The property is located in the area declared by Unesco, World Heritage Site since 1994.  Even it is included in the Catalog of Protected Goods of the Historical Set of Cordoba, with legal classification of Monument (M) type II and a level of protection type B
 
The elements of interest extend to the whole building and specifically to the patio of access and main patio, 
 
 
Med detta nu avslutar jag mitt inlägg med Toro Loco
Vi ses snart- hasta pronto

Friendship

Kategori: Spaniens Cordoba

 
 NH Collection Amistad (Friendship) Córdoba hotell.
Hotellet består av två palats från 1700-talet, dess traditionella gårdar, valv och träverk har restaurerats till sin 1700-tals ära, med några noggrant utvalda moderna detaljer.
Det  är placerat rätt i det historiska hjärtat av Córdoba ca 5 minuters promenad från stadens affärer, platser och huvudkonferenscenter.
 
 
Denna fina innergård är riktigt tjusigt ombonad av fina krukväxter, marmorgolv, stensättning, valv, pelare och andra fina detaljer. Här kan man beställa något drickbart varmt som kallt och njuta av en avslappnad omgivning.  
 
 
Just bara denna dörr in till receptionen som sticker ut lite extra med dess graverade färger.
 
 
I navet av gården porlar en krukformad fontän
 
 
 
 
Jag lyckas även att fånga motiven under en folktom stund. Annars brukar det alltid sitta någon och njuta av lugnets behag.
 
 
Alltså om ni inte ha upptäckt konsten på alla väggar så ber jag er studera lite närmare. Det är häpnadsväckande!
 
 
När mörkret faller  tänds punktbelysningen på innergården.
 
 
 Hotellets lugna rum går i modern stil och har utsikt över Amistads fina gårdar, Maimonides-torget eller den historiska mur som en gång skiljde de judiska och kristna delarna av Cordoba.
 
 
 
 
Hotellet förser med en utomhuspool på en av innergårdarna. Dessvärre är det inte badsäsong ännu. Det stoppar mig inte från att doppa fötterna och luta mig tillbaka i en av de bekväma solstolarna när det är som varmast.
 
 
 Hotellets stilfulla innergårds-café/restaurang erbjuder läckra lokala rätter där NH hotellets 2 uteplatser är en underbar plats att koppla av med en drink.
Dessutom finns det ett eget gym och simbassäng.
 
Hotellet har ca rum för 130 personer och har även konferens rum.
I varje rum finns det kaffe/ tekokare därtill te/ kaffe produkter.  Wifi är fritt.
 
 
 
 
 
 
 

Får jag B om T

Kategori: Spaniens Cordoba

Hotell Collecion Amistad Cordoba
Vägen dit med bil är ganska så knivig och turister glor tjurigt på en när man kör på dessa smala gränder som leder till hotellets garage. Vi trodde även att GPS en hade fått krupp....
 
 
Vid hotellets entré ligger även ett tjurfäktningsmuseum intill och tjuren på framfarten tycks inte ha fått krupp
Hotellets restaurang på kvällskvisten, utsikt från vårt hotellfönster ( Katedralen på avstånd) och i foajén på 3: e våningen där vi bor.
 
Sängen är bekväm, badrummet har en dusch, diverse produkter som hotellet håller med och tofflor. Det behövs på det kalla marmorgolvet.
Wifi är si och så och TV s fjärrkontroll är justerbar gällande att byta språk. AC fungerar.
 
 
Välkomst tapas och bordsvatten från hotellets personal
Jätte mysig innergård där man kan sitta och luta sig tillbaka och beställa något drickbart. Även ett utrymme för rökare.
Inga förbudsrestriktioner här inte...
 
 
Denna butik säljer bl.a olika örtteer i salig blandning och ligger precis intill hotellet. Jag måste undersöka butiken lite närmare vid ett tillfälle.
En T älskare som jag är så ska jag B biträderna visa mig mer om D vill vad som finns i butiken att 
 
 
 
Man passerar även denna lite intryckta, färggranna mellanöstern restaurang. Dessa färgstarka restauranger finns det gott om utspridda i Cordobas "gamla" stadsdel.
 
Följ med mig ytterligare i Cordoba i ett par eller tre veckor....
 
 
 

El Toro

Kategori: Mallorca

 
 S'Hort del Rei was a medieval garden located outside the walls of the Almudaina that survived until the 19th century, when it was urbanized. At the beginning of the fourteenth century, in the time of King Jaume II of Mallorca, he had a period of splendor, and had planted fruit trees, flowers and vegetables
När jag tog mig upp för de höga trapporna ( intill palatset) fick jag ögonen på ett av de fula lejonhuvuden. Därintill ligger även ett flott Cappucino café som ser väldigt inbjudande ut. Fasadens framsida ( när man fortsätter trappan upp) så finner man entrén till House museum. Jag var dessvärre inte där.
Palmas största och folktäta torg som omringas med gula fasader. Ett vimmel av turister, restauranger/caféer, marknadsstånd, gatuuppträdande bl.a en avdankad operasångerska och guldfärgad levande staty. Jag rusade igenom torget så fort som möjligt och lunkade vidare via butikgatorna.
 
 
 

MELIA PALMA MARINA HOTELL

Melia Palma Marina ligger i Palma de Mallorcas affärsområde på 25 minuters promenad från Plaza Mayor och har finsk bastu, inomhusbassäng och takbassäng. Melia Palma Marina öppnades år 1974  ( innan hotellet köptes upp av Melia så ägdes kedjan av Gran Sol hotell) Palma Marina erbjuder eleganta rum. Hotellet ligger precis utmed Marinan.

 
Vi bodde på 4:e våningen och utsikt mot poolen.
 
 
Meliá Hotels International, S.A. (formerly Sol Meliá) is a Spanish hotel chain which was founded by Gabriel Escarrer Juliá in 1956 in Palma de Mallorca. It is also known as and referred to by its former name of Sol Meliá. The company is one of Spain's largest domestic operators of holiday resorts and the 17th biggest hotel chain worldwide.[3]Domestically in Spain the company is the market leader in both resort and urbanhotels. Currently the hotel chain operates 374 hotels in 40 countries on 4 continents under the brands Meliá, Gran Meliá, ME by Meliá, Paradisus, Innside by Meliá, TRYP by Wyndham, Sol Hotels and Club Meliá.
 
Jag fick reda på av vår värd på Level att Melia hotell hade sitt näste i en gammal byggnad som nu heter Cappucino 
 
Som sagt det blev många fina dagar vid poolen men tyvärr inga dopp....
 
 
Det finns ett jätte fint och stort gym som är gratis
 
Även ett SPA och bastu som dessvärre inte är gratis
 
 
 
 
 
Ett axplock av bilder från Palma. Jag är så nöjd att fått dela med mig av inlägg från Mallorca och det blir säkert fler visiter.
 
 
Denna bil stod utanför hotellet en dag.
Jag blev stört kär i denna zebramönstrade mini
Inga problem att fickparkera.
 
 
El Toro egna marknadsföring
 
 
 Fler tjurar och inga tjuriga inslag.
Inte en chans att vi kan gå miste på att vi vistas på Mallis...
 
 

Playas

Kategori: Mallorca

 
Från håll såg denna lyxiga fasad ut som ett hotell. När man tittar lite närmare så ser jag att det är en lyxvilla inbyggt i berget, precis utmed en turkose färgat vattendrag i form av en vik.
Man kan även se att kranarbetet är i full gång på marken ovanför. Här skulle jag lätt kunna bo.
Husen på Mallorca är mycket dyrare än på fastlandet. Så det blir nog ingen billig historia....
 
 
 
Intill ligger en privat båthamn
 
 
Det finns även en grusväg som leder till en liten mysig strand om man vill sola och bada lite mer ostört.
 
 
 
Vi hittade en strand på motsatta sida där det även finns en restaurang (som inte har öppet under lågsäsong ).
 
 
Här lägger båtar till och njuter av båtlivet
 
 
 
Vi var varma och blev sugna på ett dopp men tyvärr hade vi inga badkläder med oss. Som tur var hade vi hamnat på en nudiststrand. Livet är bra och kort så vi kastade av oss kläderna och hoppade i plurret. Ni ska tro att det var isande kallt i vattnet. Säkert bara 16 grader. Det var så skönt att ta ett kalldopp ( när man väl var ur vattnet) och känna sig fräsch därefter. Vi torkade oss i den gassade vårsolen, klädde på oss fort  och drog därifrån och åt en god lunch i en annan lite kustby.
Som sagt så heter stranden 
Playa Nudist Mago som tillhör Portales Cala Vells II och så finns det andra fina stränder intill dvs en som heter Playa Illetas
 
 
 
 
 
 
Calvià  is a municipality on the island of Majorca, part of the Spanish autonomous community of the Balearic Islands. It is located in the southwestern part of the island of Majorca, between the Serra de Tramuntana and the Serra de Na Burguesa. The municipal seat is the town of Vila Calvia.
 
 
Här kan man fiska, bada, det finns båtaktivitet såsom:
( paddla kanot, vattensporter, båtturer) vandra, safari med jeep, sunset- guidad tur, båtturer, Marinaland etc
 
 
Calvià är en kommun i Spanien.
Den ligger i regionen Balearerna, på ön Mallorca.
Antalet invånare är ca 49 333. Kommunens administrativa huvudort är staden Calviá, belägen inåt i landet i kommunen. Wikipedia
 
Yta: 145 km²
Höjd: 154 m
 
 
 

Kustbyar på Mallorca

Kategori: Mallorca

 
 
Magaluf under vinterhalvåret är definitivt inte turistsäsong så här års. Alltså allt ligger i stiltje förutom den energiska gubben som siktar efter toppen av  fasaden...
 
 
Magaluf rocks och mycket annat intill....
 
 
Här borde Magalufs gator vara fyllda av festglada turister
 
 
Gata upp och gata ner..
 
 
 
Stränderna är folktomma och man ser en och annan bar/ restaurang i reparation och ombyggnad. 
 
 
Palma Nova är en ort där de flesta stora hotellkedjorna ligger och är angränsande till festparadiset Magaluf
Har ni varit i Magsluf någon gång  under er ungdom??
 
Jag var i Alcudia när jag var 20 år. Det var länge sedan men det känns som det vore igår...
 
 
Denna gröna ö som är obebodd och orörd har min man noterat ett antal gånger från flygplanet på väg till/ från Palma. Den ligger vid kustorten Sant Elm 
 
 
 ⬆️Tryck på bilden⬆️
 
 
Här åt vi en god lunch utmed havet. Otrolig utsikt.
 
 
 
"Tyskbyn"  som jag även kallar denna kustby för.
Det är nästan bara tyska turister och ett antal tyska sommarbostäder här runt omkring. Det är konstigt att man söker sig till en och samma ort från samma land
Det finns ju även orter med bara skandinaver och engelsmän i Spanien.
 
 
Gillar denna fina vik med en så tjusigt utsikt och hus som är inbyggda i bergen.
 
 
 
 Sant Elm kallas även San telmo är en ort i Spanien. Den ligger i provinsen Illes Balears och regionen Balearerna, i den östra delen av landet, 500 km öster om huvudstaden Madrid. Sant Elm ligger 11 meter över havet och antalet invånare är 411. Den ligger på ön Mallorca. Wikipedia
 
 
 Andtratx
 
 
Porto Andtratx
är en jätte tjusig kustby.
 
 
 Andratx är en kommun i Spanien.
Den ligger i provinsen Illes Balears och regionen Balearerna, i den östra delen av landet, 500 km öster om huvudstaden Madrid. Antalet invånare är 12 149. Arean är 81 kvadratkilometer. Andratx ligger på ön Mallorca. Andratx gränsar till Calvià och Estellencs. Wikipedia
 
Port Sóller är även en kustby i mitt tycke. Tyvärr så kunde vi inte parkera bilen vid Marinan. 
 
 

Kapell

Kategori: Mallorca

 
Det finns så många fina kapell i Katedralen och jag ska visa ett fåtal av dem
 
 
 
 
 
 
 
Det var så många kapell placerade runt om hela Katedralen så jag var tvungen att föreviga namnet på endel  kapell som för mig var mer intressanta.
 
 
 
 
 
 
 
 
Denna gedigna urna stod i slutet av Katedralen och emellan många kapell.
 
 
 
 Livets träd 
Jag gillar verkligen detta färgsprakande och glimmande träd i en av kapellen.
Det är detaljerna som gör det...
 
 
Två urtjusiga väktare per vardera sida som vaktade denna heliga gestalt
 
 
Sist men inte minst på denna resa så kom jag till Katedralens inneträdgård innan jag fann utgången.
Här passade även turister på att lätta på trycket.
 
 
 
Hoppas att ni har haft en givande resa genom att ha sett Katedralens in/utsida.
Det yttre är det inre är för mig lika bettdelsefullt att få lära känna på denna kulturella resa i Palma.
Jag är nöjd och belåten.
 
 
 Här gestaltar sig även ett livets träd och namnger ett antal av heliga personer.
Jag avslutar detta inlägg med ett härligt konstverk intill Katedralens utsida.
 
 
 
 

Det Inre 2

Kategori: Mallorca

 
Vid det stora altaret så skymtar Jesus på korset.
Jag tvungen att zooma in för att kunna se dessa fina detaljer som tyvärr inte ger rättvisa på bild. 
 
 
 
 
Detta altaret gillade jag skarpt speciellt dessa uthuggna ansiktet som sitter och övervakar på altarets tak.
 
 
Vid sidan om står bekväma plyschsäten nära det stora altaret. Troligtvis för de högre ämbetet inom kyrkan eller för den adliga familjen.
 
 
Altaret från håll och studera noga på alla detaljer som hänger från ovan
 
 
 Det största kapellet i navet av Katedralen.
 
 
På andra sidan finns även en atarestol även med en tjusig struktur på utsidan.
 
 
Från mina ögon sett ser det ut som ett enormt orgelspel
 
 
Från det ena extrema fönster till det andra...
 
 
 
 
 
Märk av den giftiga symbolen på markläggningen framför altaret. Jag vågade inte beträda denna "stenmatta " ifall det betyder "varning att gå över stensättningen" Det kanske är rent ut sagt en fallgrop....
 
Enjoy!!!
Det kommer mer i ett annat inlägg...
Hoppas att ni har det bäst och njut av alla skatter som finns i er närhet!!
 
 

Det Inre

Kategori: Mallorca

 
När jag kom in i entren av Katedralens museum så gick jag vidare till Sal BB och möttes direkt av denna dyrbara skatt som var inglasad.
 
 
 Virgin del Mirador heter denna staty som ser lite naggad och go ut.
 
 
Som sagt idag är det Internationella kvinnodagen
Grattis till er alla kvinnor i mitt liv såsom mina älskade döttrar, systrar, mor, styvmor, svärmor, vänner sist men inte minst min kära man som är bland det bästa jag har vid min sida och förgyller min dag. Han är som min bästa väninna och får mig att  må bra varje dag.
 
 
Kan ni notera det fina golvstensmönstret. Det ser ut som en fin äkta matta som är ingjuten i stengolvet..
 
 
 
Miguel Barcelo
 
Is a artist from Mallorca 
where he was first experimented with art, perhaps influenced by his mother,.
She painted for a while, or because he carried it in his genes. 
Then it suits that today we celebrate the special day of the international women day and birthday of my english friend Yvonne.
 
The truth is that there Miguel learned to love caves and the sea, and came into contact with Joan Miró , a great influence in his first canvases with themes of animals markedly expressionist.
He done this marvelous work in the Cathedral and it looks like Atlantic undersea world. Magic.
 
 
Idag ser jag bara kvinnliga former på alla motiv även på denna ståtliga kandelaber.
 
 
Då är jag i CC salen och går snabbt vidare till EE
 
 
Vad ser jag då...
 
 
Så mycket sköna former på både det ovala taket och detaljerna runt valvet
 
 
Därefter tar jag mig ut till Katedralens kärna och blickar ut.
Jag möts av en otrolig tystnad fast det vimlar av turister överallt.
 
 
Här pratar vi högt i taket. Vilken akustik.
Ingen lätt uppgift att damma av alla taklampor...
 
 
Älskar dessa färgsprakande fönster såsom i ovala till rektangla former
 
 
Ja, jag rundar av för idag i det inre.
Idag är det Fredag och och som sagt internationella kvinnodagen.
Vad förväntar sig världen att alla kvinnor ska göra idag...
Vad ska ni göra idag?
Jag ska njuta av min tillvaro som kvinna och umgås med min kära man.
Jag kommer att visa mer av det inre i ett annat inlägg.
Enjoy!!!
 
 
 
 

Det yttre

Kategori: Mallorca

Det yttre är ju inte alls försvarsbart bättre än det inre. I detta fall så är det yttre en bra början innan man får lära känna det inre. Jag kan bara intyga er att jag gillar båda.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Som min bloggvän Eva sade nyligen att man får aldrig nog att ta kort på samma föremål. Tänk om man skulle missa något....
 
 
Ingen risk...
 
 
 
La Seu är en 1300-talskatedral i Palma de Mallorca och ett av stadens största turistmål. Katedralen dominerar hela hamnen och står som en symbol för makten och rikedomen hos Mallorcas kristna erövrare. Wikipedia
 
Arkitekt: Joan Rubió
 
 
Förstår ni nu hur svårt det är att skilja på det yttre och inre. Jag är så fascinerad av dessa strukturer runt fönster och portar.
Denna Katedral symboliserar det makt och rikedom i Palma.
När man kommer från flygplatsen och kör längs hamnen möts man av denna pampiga byggnad och även Palatset intill.
Häpnadsväckande.!
 
 
 Om jag inte ens hade sett det yttre först så hade jag inte ens funderat över Katedralens inre. 
 
 
 Otroliga detaljer som jag bara ville se mer av.
Inte en chans att jag ville missa det tillfället att gå in.
Igår tog jag mig i kragen och betalade 8 euro för att få uppleva Katedralens kvarlevor och dess skatter.
Jag blev djupt imponerad. 
 
 
 Katedralen på Mallorca som kallas La Seu började byggas under tolv århundrade.
Det är katedralen i levantinska gotiska stilen
( präglades av en tysk stilplan) som har en av världens största rosetter som är känd som det gotiska ögat.
Det är också en av Europas högsta europeiska gotiska katedraler. 
 
 
Katedralens historia är nära kopplad till den autochtoniska monarkin.
Början av det mest emblematiska monumentet på mallorcan gotiska går enda tillbaka till det tolv århundradet.
Efter erövringen av Madina Mayurqa år 1229 beordrade James I (kung av Aragon och greve av Barcelona) ​​en inbjudan till den gamla stora moskén till Jungfru Maria. Dvs som var ett tempel för kristen dyrkan och som var enligt då den nya stilen på den tiden.
 
 
Som sagt nu har jag visat och beskrivit det yttre av denna fina Katedral då återstår det att visa det inre av Katedralen i ett nästa inlägg.
Ha det bra tills dess...
 
 
 

Vill du se en pärla

Kategori: Mallorca

 
Alla sätt är bra att stå på händer. Händer det att man tappar balansen gäller det att någon stark har järngrepp.
Greppa tillfället och njut av konsten
 
 
Det som är extra fint hissar vi upp till skyarna
 
 
Denna mysiga gränd hade nästan bara konstverk i skyltfönstren och i bakgränder som har skapats av olika skulptörer. 
 
 
Finn duvan....
 
Här går det inte att missa dessa stora duvor som ligger och kuttrar i solen.
 
 
Appråpå mat..
Häromdagen åt jag heta räkor och svalkade mig med en öl. Mittemot hade jag denna fina pärlbutik
( Mallorca pärlor) i ögonvrån. Dessa pärlor är så klassiskt fina att jag var tvungen att titta lite närmare. Så nära att jag även kunde urskilja en trähäst bland dessa pärlor.
 
Vill ni se en pärla se på mig...
Nej, så går inte låten 🤔🤔😶😶🙄🙄
 
Vill ni se en stjärna, se på mig
Ni får mycket gärna, se på mig
Tårar kan jag gjuta, blixtar kan jag skjuta
Jag är prima donna assoluta
Ingen man får göra, brud av mig
Se men inte röra, se på mig
 
 Zara Leander sjöng denna låt och den har man lyckats att sjunga många gånger till bords men oftast omgjord till snapslåt.
 
Majorica Pearls
 
Majorica is the brand name of imitation pearls made by Majorica, S.A. (a Spanish registered company) on the Spanish island of Majorca in the Mediterranean since 1890. Majorica pearls have a closer resemblance to natural pearls, than any other type of imitation pearl (e.g. plastic beads).
 
 
 
 
Dessa smådjävlar lyckades att skrämma en och annan unge. Jag var en av dem som blev skrämd. Nu är jag ju inte så ung men ibland så lyckas jag få fram mitt barnasinne ( ofta).
 
 
Tyvärr vet jag inte vad de gjorde reklam för. Kanske deras hemska masker som var hemmagjorda.
Bra sätt att jaga bort nyfikna.
 

Artistas

Kategori: Mallorca

 
Jag har tagit mig till slutet av marknaden och funnit en konsthörna framför Katedralen. Vilka fina konstverk.
Jag är så imponerad. Konstnären blev fotograferad av en professionell fotograf från Palma. Jag nöjde mig bara att se honom LIVE
 
 
 
 Det ena konstverket stack ut mer än andra
 
 
 
 
 
 
 
Ni kan tro att jag hade fastnat i konsvärldens paradis. Jag hade ingen som helst brådska.
 
 
 Jag var ute i rättan tid och behövde inte trängas med andra vid konstutställningen framför Katedralen.
 
 
 
Detta skulptur hjärta står prydligt framför Katedralen och drar mycket uppmärksamhet och kärlek.
 
 
I Fredags var det dimmigt men kunde ändå urskilja Katedralen bakom det vita täcket.
 
 
 
 Frida Kahlo, egentligen Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, född 6 juli 1907 i CoyoacánMexico City, död 13 juli 1954 i Coyoacán, Mexico City, var en mexikanskkonstnär.
 
 
 
 
Fulfisk
Konstverket är gediget men motivet är inte i min smak.
 
 
 En av många skulptörer som Toful Colom har gjort fisken nedanför
 
 
 
 
 
Jag hoppas att ni gillar något av dessa konstverk.
Min favorit är Varanen.
 
 
 
 

Dia de Balears

Kategori: Mallorca

 
Idag är det Balears/ Mallorca dagen
 
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆ 

On March 1 is celebrated in Mallorca the Day of the Balearic Islands , is the official holiday of our Autonomous Community and commemorate the date on which the Statute of autonomy of 1983 came into force.

A few days before and a few days after the appointed date, different types of activities are organized for all ages, such as free admission to museums or institutional buildings, guided tours, workshops, storytelling, markets, .

 
Vilken folkmassa det är i La Palma idag och kommer att vara hela helgen dag ut/dag in från tidiga morgon och sena kvällen...
 
I morse såg det lite lurigt ut med dimman som hängde tungt över La Palma men nu har det ordnat upp sig igen.
 
 
Feixinaparken är nu omgiven med små tältstånd
( casetas) Ytan finns till för sådana här årliga arrangemang.
 
 
 
Vissa tält hade inte alls hunnit att öppna upp men de flesta förberedde grillarna och pannorna med mat inför kvällen.
 
 
 
Till en början var jag lite frusen på morgonen men sedan var jag tvungen att slänga av mig jackan...
 
 
 
 
Ölstånd
 
 
Herr Frankfurter, Chorizo och Knackwurster är inte på plats ännu men hans kunder står redan och köar..
 
 
Här använder de sig av en vedspis. Det går inte att undvika att se..
 
 
 
Här serveras Jamon och mycket annat..
 
 
Svärd och häst är uppställda om det är någon som känner för att ta en ridtur...
 
 
Här bakades bullar för fulla muggar och damen har en typisk klädsel inför denna helgdag. Som sagt det är bara att bulla upp!!
 
 
När jag jag skulle gå tillbaka till hotellet hade även dessa tält hunnit att öppna inför kvällen.
 
 
Här har man skalat kilovis med potatis som ska fraktas vidare till ett tält längre fram...
 
 
Just till detta stånd skärs (Papas) potatis i tunna skivor och friteras till krispiga och färska chips.
 
 
Här säljes örtsalt, olivoljor, marmelader etc
Ett färgsprakande bord av spännande produkter
 
 
Oliver i olika färger, smakinläggningar och stoppningar.
Har ni smakat med anjovis någon gång...
 
 
 
Kolla in dessa Voodoo dockorna.
De ser ganska så skrämmande ut...
Det är bäst att jag smiter iväg illa kvickt.
 
 
 
Här säljes badsvampar direkt från Medelhavet.
Stora som små
 
 
Egendesignad porslin i alla dess färger/ mönster och uppblåsta firrar som jag fann inklämda mellan tallrikarna väldigt coola.
 
 
När jag gick förbi detta stånd kom jag att tänka på min mor som även säljer ädelsten/pärlsmycken och står på jul/ sommarmarknader i södra Sverige. Att hon orkar denna kvinna.....
 
 
 
Här fastnade jag vid ett bord med trendiga guldpläterade smycken som föll  pladask i min smak
 
 
 Någon som vill smaka på en bit tårta...
Apropå Tårtan ....kommer ni ihåg att det fanns ett barnprogram som hette så...
Vad jag minns så bakade de många tårtor och många föll pladask i marken. Så var det med den platta tårtan.
 
Jag vet inte om jag är så förtjust i spanska söta tårtor. Då är jag hellre utan.
 
 
Hantverkeri i trä
 
 
Har ni några LP skivor kvar så vet ni vad ni kan göra med dem.....
 
 
Här marknadsförs denna man Gin från Mallorca.
LAW heter den. Den kanske man bör testa....
 
 
Rökelserna bara spred sig ut bland folkmassan och dofterna drev en bara närmare intill bordet.
 
 
Sobrassada 
Jag har testat denna rökta, pastejaktiga skinka på bröd men den föll inte mig i smak.
It is a raw, curedsausage from the Balearic Islands made with ground porkpaprika and salt and other spices. Sobrassada along with botifarró are traditional Balearic meat products prepared in the laborious but festive rites that still mark the autumn and winter pig slaughter known as a matança (in Spanishmatanza) in Majorca and Ibiza.
 
 
 Han sitter på en stol och flätar pallar på plats.
 
 
Däremot kan vissa rökta korvar ( Salsicho) vara smakfulla. Allra mest gillar jag rökt fläskfile ( lomo) som tapas.
 
 
Så häftig och gigantisk grill!!!
Här skulle jag nog kunna beställa några grillade korvar..
 
 
Ska nog knäcka ett eller annat fat som man kan förvara mat eller salsa på och fördelen är att man kan även riva vitlök, parmesan, gurka, tomat etc
Ytan i mitten av fatet är av rofflig yta och det finns många fat att välja mellan.
 
 
Deshidratada
Inga kolhydrater eller....
Nyttigt godis som Hibiscusblommor, Aloe Vera, Ingerfära etc
Låter inte alls så tokigt!
 
 
Härligt att se andra arbeta flitigt att spinna och speciellt med ett hantverk.
 
Så nu tror jag att jag allt stack mig på spinnrocken och ska nu sova sött i 100 år 😴😴😴😴😴😴😴😴😴