biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Gott Nytt År 2014

Kategori: Min Blogg

Hoppas på ett bra 2014
 
 
Gott Nytt År först och främst till mina älskade flickor!! 
Gott Nytt År till min kära mamma, min pappa & Maj, min svärmor och svägerskor, mina syskon, Niklas och hans familj, kusiner och mina kära vänner. Önskar er alla ett Gott 2014 med pompa och ståt. Feliz AÑO Nuevo 2014, Happy New Year!!

God fortsättning på 2013

Kategori: Min Blogg

I Spanien firar man nu även Jul den 24  eller 25 December och den 6 Januari. Då de tre vise männen kom för att övervaka Jesus födelse. Trettondedag jul är en kristen högtid som infaller på den trettonde dagen i julhögtiden, det vill säga den 6 januari och är i Sverige en allmän helgdag. Trettondedagen firas bland kristna till påminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son genom hans födelse, genom hans Kristi dop och genom hans första underverk. Detta tema har inom Västlig kristendom kommit att överskuggas av de tre vise männen, som skall ha kommit till Jesus med rökelse, guld och myrra. 
 
Visst fick jag  bra kort på San Nicholas/Papa Noel?!
När vi bodde i Holland fick vi reda på att de tre vise männen/kungar: Baltsar, Melker & Kasper kom ridandes på sina hästar och besökte alla hem. De barn som hade  hade varit snälla fick present. De barn som hade varit olydiga, skickades "Svarte Petter" (Zwarte Piet) fram, stoppade ner dem i en säck och tog dem med. Otroligt, men sant. Det hade aldrig fått ske i Sverige, för det första är Svarte Petter mörkhyad, vilket då hade det varit rasistiskt. För det andra hade det varit mobbing eller orättvisa mot olydiga barn. I Sverige får man ju snart inte fira Lucia med pepparkaksgubbar, Staffan Stalledrängar med stjärnor och tomtarnissar i Luciatåget. I Spanien lever de upp och vidbehåller sina traditioner. Man ska  även vidbehålla de få svenska traditionerna vi har kvar i Sverige. Det har jag alltid gjort när vi har rest och bott i olika länder. Jag har fått som stolt svensk berätta på skolorna hur vi i Sverige firar exempelvis Lucia, Jul, Påsk, Valborgsmässoafton, Midsommar etc. 
 
 I Spanien
 delas julklapparna traditionellt sett ut på trettondagen vilket ju var dagen då de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Det har dock blivit allt
 
vanligare att man i Spanien börjat dela ut julklappar på julafton (gärna med tillhörande jultomte) eller på juldagen som man gör i resten av Europa.
 
De tre vise männen, eller de tre magiska kungarna, kallas Los Reyes Magos, och de lämnar paketen till barnen under natten till trettondagen. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler. Över hela Spanien firas den 5 januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos rör sig genom landet med sina gåvor.
 
 
 

Tack, EU!!

Kategori: Min Blogg

Tack, EU för de fina vägarna i Spanien!!! För vi som alltid är ute på resande fot märker det tydligt.
Ja, vissa EU-länder vet precis hur man ska göra....
Har lämnat tösen på Malagas flygplats efter lite mer än en veckas Julbesök. Alltid lika jobbigt med avsked. Det blir nog  "Mars-besök" till Sverige. Dotter/Mor/Dotter-moment. Längtar😍

Snart slut på det roliga

Kategori: Min Blogg

I morgon åker min minsting tillbaka till Sverige. Tiden går rent för fort när man har det som bäst. Önskar jag kunde ha mina flickor vid mig för alltid xxoo
 

Nu är Julen överstökad

Kategori: Min Blogg

Har tagit bilder på granar på olika ställen runt om i Spanien
En del är vita, gröna, ihåliga och lila dekorerade.
 
Vissa granar är gjorda i metall, lång-smala och är guld dekorerade.
 
 
En del granar är färgglada och en del har inte färg alls.

En Annan Dag i Jerez

Kategori: Min Blogg

En dag på stan. Julshopping och lunch gör dagen.
 

Jag såg tomten.....

Kategori: Min Blogg

 
Jag såg tomten klättra uppför vår balkong. Tänk att han hittade till Spanien. Fick en lins till min mobil, ett digitalt mätglas, kvarn som man kan mala kött, en elektrisk juicepress  mycket annat fint. Vi började dagen med lussebullar och kaffe. Därefter hade vi dopp i grytan till lunch som var väldigt efterlängtat. Sedan efter en full mage gick vi ut en liten promenad och satte oss ute och tog något att dricka. Efter en lång tid sol i Spanien, så kom blåsten och regnet på Julafton och det fortsätter även att blåsa på Juldagen. Kan hoppas att det blir bättre väder de kommande dagarna. 
Jennifer och jag önskar er alla en fortsatt God Jul
  
Julinspiration ifrån Jerez
Otroligt fin Julstjärns uppsättning i Jerez
Tack Ingvar Kamprad för det fina köpcentrum "Area Sur" i Jerez
Nu blommar Amaryllisen helt för fullt.
 

Julafton

Kategori: Min Blogg

 
 
 
God Jul från ett varmt Jerez i Spanien. 
Även min lilla dotter som är på besök önskar er detsamma en fridfull Jul
Saknar min stora tös i Spanien till självaste Jul. Önskar henne en riktigt God Jul i Sverige. Även God Jul till hennes pojvän och hans föräldrar, där hon ska fira Julafton.
 
God Jul till min kära mamma som sitter ensam hemma och firar Jul, Älskar dig♥
God Jul till min Pappa och Maj. God Jul till mina svägerskor och familj. God Jul till alla mina syskon. God Jul alla mina goda vänner och nära och kära. GOD JUL!!

Veckans "Snapsvisa" till Jul

Kategori: Mina Tips

 
 
 
 
 
 Mel. Oh my darling  clementine…

Född i Norge, bor i Sverige, Danmark är mitt fosterland.

Pratar spanska som en jude, fast en engelsman jag är.

Full idag och full i morgon, så ser livet ut för mig.

Kärlekslågan den har slocknat, jag ska aldrig gifta mig.

På min gravsten ska det ristas, det ska präntas på latin.

Här i under vilar liket av ett riktigt fyllesvin.

 

 Born in Norway, live in Sweden, Denmark is my native land

Speaking Spanish like a jew-man, though I am an Englishman

Drunk today and drunk tomorrow, that´s how life is meant to be

The spark of love is fading slowly, you will never marry me.

On mine tombstone we shall carve and we shall print in latin whine

Beneath the soil a corp is resting like a true, sweet, drunking swine.

 

 

Engelska översättningen på snapslåten(Oh my darling Clementine) har jag och min man översatt själva. Den har vi sjungit många gånger med engelsktalande vänner när vi har bott utomlands.

4 : Advent

Kategori: Min Blogg

 
Ha en riktigt trevlig 4:e Advent 
 
Dan före dan, före doppare dan......Snart såå..
Sveriges skogsdjur i pepparkaksdegen
Idag har vi varit i  Jerez "city" och tittat på Julskyltningen. Sedan har vi suttit i solen och tagit en god Tapas &  gott vin. Hasta la Vista!
 
 
 

I väntan....

Kategori: Min Blogg

Sitter och väntar på att Jennifer ska bli klar hos frisören.Det tar tid.
Vilken bild tror ni är sann?

Tomten i stugan står

Kategori: Min Blogg

Titta vad jag hitta! En svensk tomte i Spanien. Nej, det är inte en lusekofta.......
Hittade en älg till granen som står så grann i stugan.
Jag skulle hitta en typisk spansk juldekoration till granen. Det är nog en älva eller fe eller ???Men den är inte typisk spansk.
Det blev ingen spira eller stjärna på toppen utan en blomsterkrans som vi har sett att en del granar är utsmyckade med. Lite ovanligt må jag säga, men fint! 
Ugglor i mossen, nä! Ugglor i granen!
 
 
Så här fin är vår Amaryllis nu. Snart nalkas det Jul mina vänner. Imorgon ska vi hämta upp dottern på Malaga flygplats, så imorgon blir det inte mycket tid till bloggen. Hasta pronto!
 
 
 
 

Paket i stora lass....

Kategori: Min Blogg

Då var alla Julklappar inhandlade och inslagna. Så många paket som tar över vår lilla gran. Är det Jul så är det :)
Det verkar som många har varit snälla i år.
Det största nöjet är när man slår in alla klappar och placerar alla under granen.
Dan före dan, före dan, före dan, före dan, före dan, före doppardan. Sex dagar kvar till Julafton, Jippi!!

Nyfriserad

Kategori: Min Blogg

Nu kan festen börja!
Har tonat, gjort slingor och klippt håret för 70 euro. Inte alls så dyrt. Känner mig julfin och redo att få hit vårt julbesök som kommer på Fredag. Har lite mer julklappshandling kvar. Idag står det Sushi på menyn,mums :)

Äntligen hemma!

Kategori: Min Blogg

Vad skönt att vara tillbaka till värmen. Goodbye kalla Manzaneras, Welcome varma Jerez.
Paradores är en välkänd, spansk hotellkedja som har köpt gamla kloster, slott och medeltidsbyggnader.  Detta hotell ligger 15 minuters promenad till city. Manzanares city är väl inte mycket att se, men orten är mest känd för sin ost och vin. En bit utanför Manzanares finns nationalparker och fina insjöar.

3:e Advent på Paradores

Kategori: Spaniens Almagro

 
Åkte tillbaka till Almagro och tittade på dess Julutsmyckning. Jag är väldigt imponerad. Fick dessvärre inte se när belysningen var tänd, synd!!
Jesusbarnet i krubban med Josef & Maria. Som sagt så betyder Jungfru Maria väldigt mycket för en katolik.
Ha nu alla en riktigt trevlig Advent medans jag sitter på Paradores i Manzanares =)

Ciudad Real avsnitt 2

Kategori: Spaniens Real Ciudad


 

Ciudad Real är en stad i regionen Kastillien-La Mancha i Spanien. Ciudad Real ligger söder om Madrid. Befolkning i Ciudad Real är 74921 (2012). 

Ciudad Reals flygplats gick i konkurs och stängdes 2011 pga. för lite trafik. Flygplatsen som har en av Europas längsta landningsbanor och en modern terminal på 28 000 kvardratmeter, står nu helt oanvänd. Det sista flyglinjen försvann när lågprisbolaget Vueling lämnade flygplatsen, då antalet passagerare per flygplan var färre än besättningen ombord. Flygplatsen anses vara en av Spanien största felsatsningar. Ciudad Real är en riktig "arbetarstad". Det är väl ingen stad jag föredrar att åka tillbaka till. Det finns inte så mycket att göra och se.


Hotel Santa Cecilia 
 
 
Utsikten var väl inte den bästa och ljud nivån från gatan var ganska hög. Med tanke på att det låg en skola väldigt nära där man hörde höga spanska toner. Sängarna får en 3/5 i betyg av mig och Internet godkänt. Hotellet i sig självt är annars ett bra boende om man vill bo nära gågatan.
 Sightseeing
 
 
 
 
 
 
 

Natten går tunga.....

Kategori: Min Blogg

Ha en jätte mysig "Santa Lucia". Själv bor jag på Santa Cecilia Hotel i Ciudad Real. Ett hotell som ligger 400 meter från gågatan, nära och bra till alla stora affärskedjor: Zara, Pull&Bear och Berschka. Här är det mycket kallare, så det blir vantarna på och ut för att utforska Ciudad Real city idag och även lite Julshopping. Chiao
 
 
 Natten går tunga fjät runt apelsinträd kring jord som som sol förlät jag behöver en mysig pläd. Då i vår mörka by tänder vi ljusen ty, Sankta Lucia, Sankta Cecilia......

Mot Ciudad Real

Kategori: Min Blogg

Först blir det en härlig frukost sedan ut på vägarna mot Ciudad Real,Chiao......
Bara älskar Apelsiner, Mandariner och Clementiner.......Just att de växer fritt överallt.

Frukost

Kategori: Spaniens Villaneva de la Serena

Det är så gott med frukost. Jag satt här ensam ett tag och filosoferade tills det kom en person till och förstörde stämningen. Nej, inte alls då! Nu är jag mätt och belåten och klarar mig fram till lunch. Frukosten här på hotellet är godkänd. Som sagt inte så mycket pålägg att välja mellan, men kakor och frukt finns det gott om. Ja, det duger för mig. Jag är inte typen som är så glad för smörgåsar. Omelett och bacon frukost är helt ok. Även exotiska frukter.
Visar även hotellrummet på Cortijo Santa Cruz. Sängarna får en 3/5 i betyg av mig och internet är godkänt. Så här års är det rätt så lite gäster på hotellet, men till sommaren är det betydligt fler. Då är poolområdet öppet för både
gäster och allmänheten. Poolen är gigantisk och Restaurangen ligger precis intill med dess goda menyer. 
 
Vi fick det bästa rummet med en stor terass och en förträfflig vy. Vi drar iväg imorgon till ett nytt resmål så tills dess ha en jätte bra dag :)
 

Villanueva de la Serena

Kategori: Spaniens Villaneva de la Serena

Villanueva de la Serena är en stad i provinsen Badajoz, Extremadura, Spanien. Den har en befolkning på 26.111 (2010) och ingår i en större tätort med den närliggande staden Don Benito.

 Staden grundades i det trettonde århundradet som Aldeanueva de Medellín, då staden var ett viktigt centrum för Mesta i medeltiden. Det var födelseplatsen för Pedro de Valdivia som erövrade Chile för den spanska kronan.
 
Denna vy vaknar jag upp till varje morgon på hotellet Cortijo Santa Cruz 
 
 Även lite tända ljus som lyser upp hotellet på kvällen. Den stora terassen som är i bild, "just där bor vi".
 
 

Grattis på Nobeldagen

Kategori: Min Blogg

Grattis världens bästa (styvmor), Maj på födelsedagen och då på självaste Nobeldagen. Du är helt underbar människa. Jag nämner inte alla bra egenskaper du har, för då kanske jag glömmer någon. Hoppas att du blir rättfärdigt firad på en sådan dag som Nobeldagen. Sist men inte minst vill jag även fira vår bästa kompis Janne som också fyller år idag. "Tänker på dig, Janne" Även han önskar vi en härlig födelsedag med pompa och ståt. Feliz cumpleanos!!
 
Som sagt idag är det Nobeldagen. Må den/de rätte vinna ett Nobelpris 2013. Jag är inte så påläst vem/vilka som är nominerade detta året. Det som har stått skrivet mer om i tidningarna är att Fredrik Reinfeldt och Prinsessorna inte kan medvara vid honnörsbordet på Nobeldagen. Jag brukar inte titta på Nobelutdelningen och inte heller den sk. fina middagen, där de flesta sitter väldigt stelt och väntar på att maten ska serveras. Därimellan konverseras det lite kryptiskt för att visa både klass och stil. Roligare kan man ha det...... 

mina JUL snapsvisor

Kategori: Mina Tips

 
Titel: Svåra ord
Melodi: Var bor du lilla råtta?

1.
Det finns så många långa svåra ord
som inte går att fånga vid vårt bord.
För nu har snapsen verkat, vilken pers.
Gud hjälpe mig att klara nästa vers.

2.
Besiktningsprotokollet, ganska lätt.
men 30-års-krisgrollet, mera svett.
Ett fottbollsVMshalvtidsreferat.
En arvstvistsbouppteckningsadvokat.

3. (Inglisch)
A costumesconstellationsspecialist
likes antigravitationphysicist.
A crispy crispsmolestersprejudice
never has verbalvulnerabilities.

4. (Dojtsch)
Ein Schwiegermutterschnurrbart - nicht so gut
Ein Urwaldwirbeltierart mit ein Hut
Die Eisenbahnvervaltungshysterie
ist Weihnachtsliedbedingtheitsterapie
 

På resande fot....

Kategori: Spaniens Villaneva de la Serena

Då var man på resande fot igen. Igår körde vi upp till Villanueva de la Serena. Det ligger inte så långt ifrån Don Benito ca 3 1/2 timmars bilfärd från Jerez. Igår gick dagen fort pg.a all dess förberedelse innan Jul. Jag kommer tillbaka den 16 och då är det inte länge kvar till Jul. Tiden bara flyger iväg. Här uppe bland bergen så är det kallare och t.o.m lite frost som låg täckt på gräset i morse.Hotellet "Cortijo Santa Cruz" som jag bor på ligger egentligen ingenstans. Här finns inga direkta kommunikationer till närmsta by, " so I am stuck here"! På sommaren så görs sig stället mycket bättre med dess fina, gigantiska pool, paddelbanor, golfbana, ute-cafe och "Superba"Restaurang. Här kommer även besökare utifrån och äter lunch och kvällsmat. Såklart arrangeras även bröllop här. Som sagt vi ska bo här i 4 nätter så man får göra det bästa av tillfället. 
 
 

Söndag

Kategori: Min Blogg

 
Ja, så är det 2 Advent lite närmare Jul. Igår bakade jag lussebullar, pepparkakor och saffransbullar med mandel. Sedan stekte jag köttbullar och revbensspjäll till Jul. Måste förbereda allt innar vi åker idag till Don Benito och ska vara borta i 9 dagar. Jag har hunnit med att pyntat granen och satt upp ljusslingorna. Idag ska jag städa och byta säng-  lakan så att det är fräscht tills vi kommer tillbaka igen Nu sitter jag och dricker Green Tea med citronsmak och äter en saffransbulle,gottigottgott.
 
 

Mer Tips....

Kategori: Mina Tips

Coola Kaffekoppar med knogjärn, Objektiv till Iphone och Conversestrumpor (unisex)

Nattsudd

Kategori: Min Musik

# For The Best All kind Music International Listerners#
 
v> 

Sen Spansk kvällsmat

Kategori: Min Mat

 Åt på vårt favorit matställe med vår favorit kypare " Antonio" Tartar de atun och thailändsk vårrulle. Jätte gott!!
 

Stormen"Sven"kom aldrig på besök

Kategori: Min Blogg

Trevlig fredag till er alla? Hoppas att ni inte har blåst bort i Sverige :)
 

Julplock

Kategori: Min Blogg

Julpynt i Jerez. Jag har väl ingen direkt julkänsla när det är 20 grader ute. För mig känns det som att det är sensommar. Ska snart gå ut och sätta mig och lapa sol och njuta av välbefinnandet. Chiao......
 

Nypressad Juice

Kategori: Min Blogg

Ännu en 5:2:an frukost. Nypressad juice av 6 apelsiner räcker till två glas. Jag bor i Apelsinernas paradis. Här får du ca 4 kilo apelsiner från 25-30 kronor. Här växer både Apelsiner och  fullt av mandariner fritt på träden. Vägen in till Jerez city kan man följa mandarin/apelsin träden som växer längs vägen och under våren  när de blomstrar för fullt luktar det gudomligt överallt. En riktigt godmorgon och fortsatt god dag. Chiao..
 Den här vägen längs Apelsin Alle'n går raka vägen in till Jerez City. En 30 minuters härlig promenad.
Dessa bilder är tagna i mitten av November. 

Godmorgon

Kategori: Min Blogg

Åker hem till Jerez idag. Hem ljuva hem♥♥♥
 

"Martes" På tisdag, på tisdag....

Kategori: Spaniens Ecija

Då var det Tisdag morgon i Ecija ca en 60 minuters bilfärd från Sevilla. Jag bor på ett lägenhetshotell som heter San Pablo. Bra för nu kan man laga sin mat själv och tvätta. Här ska vi bo i 2 nätter sedan drar vi hemåt Jerez.
 Lägenhetshotellet San Pablo är bra på så vis att du kan laga mat, tvätta och att det finns ett separat sovrum. Intill ligger även en Restaurang "Picasso" som serverar super god mat. Sängarna får 3/5 i betyg och Internet får inget bra betyg av mig, tyvärr. Det är väldigt långsamt.

Bo i Cordoba

Kategori: Spaniens Cordoba

Vi har nu bott i Cordoba i 2 nätter och  firat 1 advent på Hotel Cordoba Center. Ja, det är ju kanske inte som att fira hemma med tända ljus, julmusik i bakgrunden, äta pepparkakor/lussebullar och dricka glögg. Hur som helst så hinner vi med det. Hotellet vi har bott på är stort och ganska bra. Det är gångväg till City och det finns många olika Restauranger att välja på som ligger intill. Hotellets interiör är inte så trendig, men däremot väldigt stilfull. Sängarna ganska bekväma och får 3/5 och Internet är rätt så slött, speciellt mitt på dagen. Åt tyvärr ingen frukost på hotellet, för vi åt en härlig frukost på stan istället och satt ute i den härliga solen.

 Hotel Cordoba Center kvällstid & Dagtid
 

Hotellets utsikt från taket där det finns en pool och bar. Tyvärr kunde vi inte utnyttja poolen och baren så här års. Det får bli nästa gång.
 
 
Jag ska definitivt bo här till sommaren och bada i denna pool och blicka  hela Cordoba från poolnivå.

Ett litet kort inslag om Paul Walker
 Lite skrämmande att jag tittade på hans nyaste film "Hours" i lördags just den dagen då han dog i en bilkrasch. Filmen var väl ingen höjdare för den handlar bl.a om att han ska försöka hålla hans dotter vid liv i 48 timmar. Otroligt, men sant. Han var en riktig snygging, men kanske ingen vidare bra skådespelare. RIP ♥♥
 

1 Advent i Cordoba

Kategori: Min Blogg
Jag firar 1 Advent i soliga Cordoba och jag önskar er alla en fortsatt mysig Advent Söndag.