biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Homónima

Kategori: Spaniens Valdegrana

Playa Valdelagrana
Är en långbred strand som ligger ca 15 minuters bilfärd från Jerez. När jag blickar åt höger ser jag El Puerto Santa Marias hamn från håll. Där kan man lätt ta färjan till Rota eller Cadiz för en billig peng. När jag blickar åt vänster ser jag den nya bron som tar en till Cadiz.
Cadiz är en gammal stad som bär på en riklig historia från Columbus tiden. Staden har fina stränder, smala shoppinggator, mysiga restauranger/ barer och en stor Katedral som syns på långt håll, parker och Castillo som ligger nere vid piren.
 
 
Valdelagrana är ett sommarsemester paradis för spanjorer och för en och annan som har nordeuropeiskt ursprung ( dvs jag och min man). Alltså ett fåtal britter, tyskar och skandinaver.
Valdelagrana är en urbanisering belägen i El Puerto de Santa María kommun i Spanien. Kärnan ligger på södra stranden av floden Guadalete och mittemot den homonymösa stranden (playa  homónima).
 Det ligger 2 kilometer från centrum av stadsdelen El Puerto och 16,6 km från Cádiz. Dess huvudsakliga ekonomiska verksamhet är den befintliga turismen på sommaren. Få människor stannar på vintern, så det är väldigt tyst under den årstiden. Ett fåtal testauranger hålls öppna under vinterhalvåret men de mysiga "trästugorna", tavernerna längs strandremsan håller öppet hela året om. Nu är vattentemperaturerna från 25 grader och uppåt och vattnet är långgrunt.
Så här års är stranden överbefolkad av turismen men stranden erbjuder alltid en plats för den badsugna. Vill man stilla sin törst finns det försäljare på stranden som erbjuder dricka allt från öl till vatten och även tilltugg. 
 
 
En hinderbana för de som gillar utmaning i vattnet.
 
 

Bliss

Kategori: Spaniens Jerez

 
The  Bliss
 Plats: Avenida del, Ctra. Madrid-Cádiz, 2, 11407 Jerez de la Frontera, Cádiz
Baren är ganska lyxigt påkostad. En inredning av blått sken som reflekterar på hundratals vodka flaskor i fint märke som omringar den runda  bardisken. Det är vad du möts av och det ger ett  gott intryck.
 
 
Drinkarna är många på listan och exotiska bearbetade. En kostnad från 7 euro. Man sitter även bekvämt ute på The Bliss trendiga stolar. Från allt till ett knapptryck på "orderklockan" så kommer kyparen ut för att göra din beställning.
Ett bra ställe att ta en drink innan middagen i Jerez. 
 
 
⬆️Tryck på The Bliss bilden⬆️ 

Fernando

Kategori: Min Blogg

 

San  Fernando

är en kommunhuvudort i Spanien. Province of Cádiz ligger i regionen Andalusien. Den ligger i den södra delen av landet, 500 km söder om huvudstaden Madrid. San Fernando ligger 15 meter över havet.
Befolkning: 95 949 (2016)

Playa  Composto är en bred med en vit, finkornig strand som sträcker sig väldigt långt.

 Klimatet i området är tempererat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 18 °C. Wikipedia

 
Förra året besökte vi denna strand och blev begeistrade av vad som visades på skylten.
 
 
De ska nämligen bygga ut parkeringsplatser längs kanalen och anlägga breda cykelvägar.
Samt ska man kunna paddla kanot längs kanalen.
År 2018 någon gång ska de vara färdiga med arbetet och nu är det mitten av Augusti......
Idag ser jag ingen ljusning på projektet och inte så mycket förändring heller. Så jag kommer att  informera om ytterligare vad som kommer att ske inom snar framtid.
 
 
Annars såg jag landkrabbor och fiskar i kanalen.
 
 
⬆️Tryck på bilden⬆️

Medina den fina

Kategori: Spaniens Medina Sidonia

Medina  Sidonia
är en ort i Spanien. Den ligger i provinsen Provincia de Cádiz och regionen Andalusien, i den södra delen av landet, 500 km söder om huvudstaden Madrid. Medina Sidonia ligger 268 meter över havet och antalet invånare är 11 683. Wikipedia
 
Plaza  España 
 
 
Det gäller att plocka upp efter sin hund i Spanien annars står dig dyrt från 70 till 500 euro. Roligare kan man ha för de pengarna....
Jag tycker dock att det är bra att hundägarna bör ta sitt ansvar på ett eller annat vis på plats.
 
 
 La  Puerta  de la  Selada
 
 
 Arabisk dörr av renaste muslimska stil, med hästsko och en stor trappa som helhet. Det är från 10-talet . 

En av åtkomstdörrarna till den muromgärdade höljet och den mest representativa för symbolerna för Medina Sidonia . 
Dess konstruktion går tillbaka till kalifatperioden runt omkring 1000-talet. Den har två spetsiga hästskobågar, varav den ena vilar på återanvända kolonner som tillhör templet Hercules. Materialet är gjort med block av mycket noggrann utveckling från stenbrott som hittades i kommunen.

På sidan kan vi se ett torn som hade sitt uppdrag att skydda och försvara denna entré. Skillnaden mellan nivåer mellan en sida och den andra sidan av bågen sparas med en stegad rambla. 
 
 
 
 
Det äldsta namnet är Puerta de la Salada , från den närliggande fontänen med samma namn. Annars är även Arco de la Pastora det namn som känns vid. Man kan se en bild som finns i nischen som bevaras på en av bålets inre sidor.
 
 
 
 

Santa María la Mayor la Coronada kyrka

Besökande timmar (sommar): Från 11:00 till 2:00 och från 5:00 till 8:00 Telefon: 956-410329 Pris på biljetten: € 2,5

Vi var tyvärr inte inne i kyrkan. Däremot stod det att de inte öppnade förrän 19.00.  Kan troligtvis bero på värmen.

Vi kunde dessvärre inte vandra omkring vid ruinerna av Castillo de Medina

Gothic-Renaissance-templet i sextonde århundradet , med ett torn färdigt under sjuttonhundratalet. Hans altartavla är en autentisk juvel , liksom en carving av Cristo del Perdón av 1679 , gjord av Pedro Roldán.

 Däremot fick vi fina bilder av kyrkan på avstånd. Pga värmen var vi tvugna att gå in på en mysig restaurang och dricka kallt vatten och ( hör och häpna) en kopp kaffe i värmen.
När de flesta spanjorer ligger och ockuperar stränderna i hettan passar vi på att besöka en av Andalusiens historiska byar Medina Sidonia.
Jag får säga att det var folktomt på gator och torg.
 
En underbar vy från terassen
 
 
Hotellet/Restaurangen heter La  Vista  Medina
Ett måste att besöka ( först och främst för vyn) och ligger precis vid den stora kyrkan.
 
 
Under ligger en mysig terass med två pooler där hotellgästerna kan njuta av solbad. Hotellet är tre stjärnigt.
 
 
 
 
 

 De vita byarna i Cadiz

 
”Vita städerna” Andalusien är en serie städer i södra Spanien, främst i naturparken Sierra de Grazalema. Alla hus kännetecknas av väggar vitputsade med lime och rött eller brunt tegeltak. Vissa säger att byborna målade husen i vitt (pueblos blancos) att undvika intensiv sommarvärmen som berör städerna längs den Sierra de Grazalema. Dessa vitkalkade hus en antik sed i Medelhavet. Den mörkaste hus och de som hade ett dåligt ventilationssystem bör vara vitkalkade av målare som hade överlevt böldpest. Kalk som blandas med vatten producerar värme som kan döda någon mikroorganism. Som ett resultat, vitkalkade människor som lever i städer med hus ”” förrymd sjukdomar som drabbar invånare som levde i mer ”traditionella” hem. Idag, tiderna har förändrats, men traditionen är fortfarande mycket närvarande, hus som målas (vitkalkade) när det är nödvändigt att göra så. Du har att välja mellan tre alternativ:
  • Medina Sidonia och Vejer Chiclana
  • Arcos Frontera och Zahara av Sierra
  • Grazalema, Villaluenga del Rosario och Ubrique