biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Marie Curie

Kategori: Spaniens Sevilla

 
 Godmorgon ‼
 
 
 
 
 Häromdagen, nämligen i tisdags följde jag med min man till vårdcentralen för att ta PCR test. Det visade sig att en i ledningen på hans jobb hade blivit smittad av covid. Åtminstone visade han sig positv men utan symtom.
Min man är negativ!
 
 
 
Ni kan tro att Mr U har fått ta många PCR tester både innan och efter arbetets slut och däremellan. 
Han säger även att man vänjer sig aldrig.
Speciellt när de sticker in en lång smal öronpinnne i ena näsborren så långt in att det känns som att toppen av pinnen nuddar det yttersta skiktet av hjärnbarken.
När de har penetrerat den ena borren så är det dags med att göra om samma obehagliga procedur på den andra.
 
 
Jag stod utanför och fick slippa att se otyget med egna ögon men fick förse mig en bit av global vy i väntan.
 
 
 
 EXPO 92 i Sevilla
 
Världsutställningen som varade i sex månader och lockade omkring 20 miljoner besökare, inkluderat statsledare, kungligheter, kändisar och ledande företagare. Tyvärr  konstaterar Spanien att det blev en ekonomisk flopp
(cirka 30 miljarder euro i underskott) och projektet Cartuja 93, som skulle förvandla området till en jättelik teknologipark, har inte heller blivit riktigt som man tänkt sig.
Däremot har många stora företagsjättar flyttat hit. Jag har promenerat igenom det stora området och upptäckt både tjusiga byggnader till mindre bra ytor som skulle ha kunnat att restaurerats upp för framtida bruk.
 
 
 Gatorna är döpta till våra historiska uppfinnare. Denna gata som jag befinner mig på nu heter Calle Marie Curie.
Vad uppfann nu denna smarta kvinna bland alla förvånade män?
 
Jo, hon uppfann radioaktivitet.
 
 Marie Curie 1867- 1934, ursprungligen från Polen, en av tidernas mest berömda forskare och tvåfaldig Nobelpristagare som upptäckte polonium och radium. Hennes upptäckter och forskning har haft ofantlig betydelse för medicinsk behandling.
Röntgen har vi alla hört talas om. Troligtvis dog hon av sin egna medicinska upptäckter nämligen av strålningen.
 
 
Igår träffade jag min bloggvän Gerd på en videofika via internet.
Ett väldigt trevligt första möte på tu man hand. Tänk vad nya möten kan leda till framtida vänskaper. Jag har så många fina bloggvänner som jag har sådan behållning och utbyte av.
Många har jag lärt och känna från min bloggbegynnelse och andra vid senare tillfällen. 
Vissa har försvunnit och andra består.
Det är faktiskt det livet handlar om att ge och ta.
Man upptäcker ganska så snart vilka vänner och nära/ kära som består och finns där för en.
Det är de som alltid finns där för en i både vått/ torrt och sorg/ glädje.

Kommentarer

  • Marbellatanten säger:

    Det är synd när det inte går som det är tänkt. Tycker utställningen ser lite intressant ut, men ja ... vad säger man :-(

    Det är himla kul att träffa bloggare som man följer. Har två stycken här nere som jag träffar ibland + en till som är här på "halvtid", och dem har jag träffat genom bloggandet :-D

    Svar: Ja så kan det gå men huvudsaken att området nyttjas till ett bra ändamål. Ja jag har varit på gång att träffa några bloggar men så har något inträffat. Visst är det kul att ses på tu man hand <3
    Biggeros

    2021-02-06 | 10:03:08
    Bloggadress: http://marbellatanten.wordpress.com
  • ★Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! ★ säger:

    Helt fantastiskt tycker jag att vi hade en kvinna som uppfann något sådant bra :D. Med tanke på den tiden alltså, kvinnor fick inte så stor plats innan det.

    Så skönt att han inte var positiv :).

    Svar: Jag håller med att det är heller inte många som kvinnor som jar fått nobelpriset. Häpnadsväckande!Bra gjort Marie Curie!!
    Ha det gott!
    Kram
    Biggeros

    2021-02-06 | 11:01:36
    Bloggadress: http://www.saramadeleine.se
  • Gerd säger:

    God förmiddag och tack för igår! Riktigt kul att ta en kopp med dig i rutan. Man behöver lite tjejsnack och utbyte av tankar. Här mumlar jag mest för mig själv, haha!
    Imponerande teknisk park, synd att det blev en flopp bara. Och Marie Curie har jag fått lära mig, vem hon var, vilken kvinna!
    Min yngsta dotters make blir PCR-testad varje måndag morgon när han åker till arbetet i Norge, ja fy.
    Men bra att veta.
    Lördagskram!

    Svar: Ja så trevlig eftermiddag att få lära att känna dig som person Gerd. Superbra idé!!Nu fungerar parken som en företagspark och diverse hotellkedjor. Bra att byggnationerna är kvar och inget har behövts att rivas.
    Vilken kvinna och så kul att få ta del av!!
    Bra att din dotters man får ta PCR test med jämna mellanrum även om det är mindre roligt att testa sig.
    Ha det gott!!
    Många kramar <3
    Biggeros

    2021-02-06 | 11:19:18
    Bloggadress: http://gerd-geddfish.blogspot.se/
  • wiper säger:

    Det lät inget vidare detta med covidprovtagningen. Min man har också genomgått detta men då tog dom i svalget. Vilka fantastiska bilder du tagit av skulpturen och dess omgivning. Tack för lite historik som är intressant att få ta del av. Den världsutställningen hade man velat se. På mitt sista arbete så blev hela personalen bjuden till världsutställningen i Hannover år 2000 och det glömmer jag aldrig

    Sköt om er nu ni båda och ha en fin helg
    kram från Malin

    Svar: Jag hade även velat ta del av någon världsutställning framöver. Visst är ddg kul att få se av de byggnader som finns kvar.Ja hellre att ta PCR test i svalget än i näsan men bra vilket som =)
    Tänk att få ta del av alla dessa historiska uppfinnare =)
    Ha det gott!
    Kram <3
    Biggeros

    2021-02-06 | 11:32:47
    Bloggadress: http://wiper.bloggplatsen.se
  • Marie säger:

    Sanna ord du beskrev och fina bilder och information. Och tack lilla gumman för din fina blogg puss och kram Mamma

    Svar: Tack för att du är intresserad av att läsa mina inlägg. Man lär sig alltid något nytt var dag÷)Ha en fortsatt trevlig helg
    Kram <3
    Biggeros

    2021-02-06 | 17:16:08
  • Ditte säger:

    Minns så väl när det var denna utställning. Men vi var inte där då den pågick.Har dock långt senare besökt området. Väldigt spännande. Och visst är Marie Curie både intressant och spännande. Har läst en del om henne. Fint att nu se dina fina bilder. Tror bara jag har pappersbilder.
    Ena dotter som jobbar inom vården har tagit Covid test varje vecka sedan länge men nu är hon vaccinerad med båda sprutorna och det är skönt för då kan vi ses på annat sätt än utomhus.
    När världsutställningen var i Shanghai 2010 var vi där och tittade och det var minnesvärt. Jo, vi stannade och tittade på stan i sig också. Spännande!
    Kul med videofika.
    Visst är det roligt med bloggvänner. Har en del som jag har mycket kontakt med och som blivit vänner och som jag träffar. De i Torrevieja har jag inte träffat på ett år men hoppas det blir under våren. Där har vi trevliga bloggträffar och gör en del roliga saker tillsammans. Jag har ju inte heller under detta år träffat bloggvänner spm bor utanför Stockholmsområdet. Men visst kommer det andra tider. Här i stan har jag en del bloggvänner som jag träffar då och då. Även under detta pandemiår- Alltid trevligt.
    Önskar dig en fin helg.
    Kram


    Svar: Spännande med dessa världsutställningar!Skulle själv vilja besöka en i framtiden. Bra att din dotter har fått vaccination och det har även min dotter fått pga att hon jobbar inom vården. Då har ni även lättare att ses under bra förhållande men visst måste man ändå vara försiktig. Synd att du inte har kunnat åka till din semesterbostad men vi får hoppas att det går att resa inom kort. Skönt att kunna ses på en bloggträff med distans och det är trevligt att kunna ses live. Ha en fortsatt trevlig hel!Kram
    Biggeros

    2021-02-06 | 18:27:14
    Bloggadress: http://dittemitti.se

Kommentera inlägget här: