biggeros.blogg.se

PĂ„ resande fot i Spanien

GirasđŸŒ»l

Kategori: Spaniens Jerez

 
Solrosen
 
Àr en art i slÀktet Helianthus inom familjen korgblommiga vÀxter. Den har upp till 3 meter höga stÀnglar med gula blommor. VÀxten som har sitt ursprung i södra och sydöstra USA odlas över stora delar av vÀrlden som prydnadsvÀxt eller för kommersiell framstÀllning av solrosolja och solrosfrön. Wikipedia
 
 
Precis intill vÄrt boende finns stora fÀlt och hav av solrosor. Vissa Àr fullt utslagna och vissa inte. Jag har alltid tyckt att solrosen Àr en gyllen och stÄtlig blomma.
 
 
NÀr vi var pÄ vÄr kvÀllsrunda sÄ gick vi förbi stora fÀlt.
Vi gick 8 km pÄ en snÀv och brant stig till en början och fick ett fÄtal möten. Vi alla bar munskydd men vid vissa tillfÀllen lÀttade jag pÄ det nÀr det blev alldeles för svettigt.
 
 
Efter vi hade kÀmpat oss igenom den ojÀmna markytan kom vi slutligen ut pÄ en asfalterad vÀg. DÀr körde det förbi en och annan bil.
 
 

Vad Àr solrosolja? 

Solrosolja Àr en vegetabilisk olja som pÄ olika sÀtt utvinns frÄn solrosor. Den har en gul, guldfÀrgad eller ibland nÀstan en bÀrnstensliknande fÀrg. Smaken Àr neutral eller nötig och lukten Àr Àven den ganska neutral. Du kan utvinna solrosoljan pÄ olika sÀtt. Varje sÀtt har sina fördelar respektive nackdelar. 

 1. Solrosolja kan pressas ut ur solrosfrön genom en kallpress.
 2. Den kan Àven tas fram genom en varmpress.
 3. Den kan pÄ kemisk vÀg extraheras.

De flesta oljorna du hittar i mataffÀren Àr varmpressade. Fördelen med varmpressade oljor Àr att de ofta klarar högre temperaturer vilket gör varmpressade oljor bÀttre att steka i. TyvÀrr försvinner dock mycket av det goda frÄn oljan nÀr den varmpressas.

Att framstÀlla oljan pÄ kemisk vÀg Àr kostnadseffektivt. Det Àr med andra ord billigt vilket har gjort oljan populÀr runt om pÄ jorden. Inte minst i fattigare lÀnder. Det negativa Àr sÄklart att den framstÀlls pÄ ett onaturligt sÀtt och vi vet inte ifall det kan finnas kvar kemikalier i den samt vilken effekt det kan ha pÄ oss.

Kallpressad solrosolja Àr utan tvekan den som har kvar flest nÀringsÀmnen till exempel antioxidanter och E-vitamin. De raffinerad solrosoljorna innehÄller inte sÄ mycket nÀringsÀmnen som vi hade önskat. Du förstÄr sÀkert redan nu att den kallpressade solrosoljan Àr det bÀsta alternativet sett till din hÀlsa. Den dÄliga nyheten Àr att den inte tÄl samma höga temperatur som den varmpressade oljan och kostar överlag mer Àn de andra tvÄ oljorna. 

 

 

Solrosolja och matlagning

Som vi nÀmnde ovan fÄr du ut bÄde E-vitamin och nyttiga antioxidanter om du anvÀnder dig av kallpressad solrosolja. Den kallpressade solrosoljan Àr en perfekt ingrediens till kalla sÄser som t.ex. aioli, salsa eller majonÀs

Solrosolja – bra eller dĂ„ligt? 

LÄt oss börja med att berÀtta att det rÄder delade meningar om solrosolja Àr bra eller dÄligt för dig. Vi kommer gÄ igenom bÄde fördelarna och nackdelarna med oljan. Det kan hjÀlpa dig fatta ett eget beslut och bÀttre förstÄ nÀr och för vem solrosolja Àr bra för.

Solrosolja fördelar 

Först och frÀmst Àr det tal om kallpressad solrosolja nÀr vi pratar om fördelarna med oljan. Den varmpressade oljan blir av med mycket av nÀringsÀmnena nÀr den framstÀlls. Solrosolja innehÄller fytokemikalier bland annat kolin och fenolsyra.

Vad Àr  Fytokemikalier?

Fytokemikalier finns naturligt i frukt och grönsaker t.ex grönkÄl och fungerar som vÀxternas egna immunförsvar. 

NÀr du konsumerar Fytokemikalier fungerar de som antioxidanter i din kropp. Ifall du inte vet sÄ hjÀlper antioxidanterna till med att dÀmpa inflammationer, hjÀlper din kroppens avgiftningssystem och hjÀlper dig att sparka igÄng kroppens immunförsvar.

Fytokemikalier hjÀlper Àven kroppen att bli av med det dÄliga kolesterolet och Àmnen som kan vara cancerframkallande.

Kolin och Fenolsyra, vad hjÀlper det till med dÄ?

Kolin Àr oerhört viktigt för minnet, omsÀttning av fett, inlÀrnings- och prestationsförmÄgan och för att kroppen ska kunna ta upp kalcium.

Fenolsyra i sin tur kan hjÀlpa till att hÄlla vÄrt blodsocker stabilt och dÀrmed minska riskerna för insulinresistens, hjÀrt- och kÀrlsjukdomar och diabetes typ 2. 

Förutom det innehÄller solrosolja som vi redan nÀmnt mycket Vitamin E. I det stora hela innehÄller solrosolja mÄnga Àmnen som kan hjÀlpa dig att mÄ bÀttre.

Förutom fördelarna solrosolja kan ha invÀndigt finns det fördelar med att anvÀnda solrosolja utvÀndigt. Men lÄt oss först titta pÄ varför solrosolja fÄtt ett dÄligt rykte och om det förtjÀnar det.

 
 
KarantÀndag 75
 
 

Solrosolja nackdelar

Den största nackdelen med solrosolja ur ett hÀlsoperspektiv att den oftast Àr varmpressad. Oljan du oftast hittar i affÀren Àr av denna typ och det mesta som Àr bra med oljan har försvunnit i framstÀllningen. Förutom det har mÄnga kritiserat att oljan innehÄller mycket Omega 6. Det gÀller Àven den kallpressade oljan.

Omega 6 Àr ett nödvÀndigt och bra fett att fÄ med i din kost. Problemet med oljan Àr att ifall du följer vad man brukar kalla en vÀsterlÀndsk-diet fÄr du redan i dig en stor mÀngd omega 6 vilket leder till en obalans mellan Omega-syrorna. Det i sin tur kan leda till en mÀngd olika sjukdomar t.ex hjÀrt- och kÀrlsjukdomar, cancer, inflammationer och autoimmuna sjukdomar. 

För min del anvÀnder jag för det mesta Olivolja extra virgin som bör stekas i lÄg vÀrme, salladsdressing, pesto etc

 
 

Naturligt fett och hĂ€lsosamma oljor Ă€r en viktig del av powermaten – som ger livskraft och god hĂ€lsa. Vi mĂ€nniskor Ă€r med vĂ„rt sofistikerade nervsystem en av vĂ€rldens mest fettberoende arter! Vi behöver fett och mer Ă€n vi tror – av det goda fettet. 

Vi mĂ€nniskor bestĂ„r av en hel del fett – cirka 10–15 kg hos en normalviktig person pĂ„ 70 kg. MĂ„nga ser pĂ„ fett som reservenergi och brĂ€nsle, men inget kan vara mer fel.

Vi behöver verkligen fett. Det Àr livsviktigt eftersom fett Àr en aktiv del i mÄnga av kroppens viktiga regleringssystem, som hormonerna och anti-inflammation.

MĂ€nniskan Ă€r en av de mest fettberoende arterna pĂ„ jorden. Vi har en avancerad hjĂ€rna och ett kĂ€nsligt nervsystem som behöver rĂ€tt fett för att fungera. Hela 60 procent av hjĂ€rnans torrvikt bestĂ„r av fett – och det Ă€r inte rapsolja eller margarin. Det Ă€r mest mĂ€ttat fett och cirka en femtedel Ă€r essentiella omega-3-fettsyror som mĂ„ste tillföras via kosten.

 
 
Freedom
 
 
SolnedgÄng i paradiset
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nöden har inga lagar pÄ solrosfÀlet
 
 
Ett fÀlt av Solrosor Àr Àven bra att gömma sig bakom nÀr olyckan Àr nÀra...
 
 
 

Kommentarer

 • Marie sĂ€ger:

  Vad fin du Ă€r och söt bland alla fina solrosor som Ă€r sĂ„ vackra. Tack för fin info om solrosor stor kram till dig frĂ„n Mamma ❀ 💕

  Svar: Jag Ă€r djupt imonerad att fĂ„ se alla dessa stĂ„tliga solroser.Kram ❀
  Biggeros

  2020-05-28 | 13:39:56
 • Emma, Sol som sol? sĂ€ger:

  Guldvatten pÄ ett gyllene fÀlt! Den dÀr solrosen du satt vid kommer att stÄ en meter över de andra!

  Visst Àr de vackra, solrosorna! Jag anvÀnder bÄda oljorna, det beror pÄ vad jag ska göra. Det Àr ju inte sÄ lÀmpligt att steka i olivolja, sÀgs det, dessutom gillar jag inte alltid olivsmaken i allt.

  Ha det bra!

  Svar: Ja, jag kommer nog lÀgga mÀrke till just en solros som sticker upp i skyarna =DVad jag förstÄr sÄ Àr kallpresssad solrosolja bÀttre Àn varmpressad. Olivoljan ska helst inte överhettas.
  Nu Àter vi mycket kokosolja vilket Àr nyttigt för allt=)
  GodkvÀll<3
  Biggeros

  2020-05-28 | 13:45:44
  Bloggadress: http://solsomsol.blogspot.com/
 • mammansprinsessor sĂ€ger:

  Wow vilka mĂ€ktiga bilder och enorma solrosor đŸŒ» sĂ„ vackra đŸŒ»varför glömde jag bort att sĂ„ solrosor i Ă„r? HĂ„ller mig mest till olivoljan kramar

  Svar: Visst Àr solrosor stÄtliga blommor!!Synd att du missade att sÄ solblommor i Är. Det fÄr bli nÀsta Är vÀnnen <3
  Kram
  Biggeros

  2020-05-28 | 16:36:01
  Bloggadress: http://mammansprinsessor.blogg.se/
 • Gerd sĂ€ger:

  En hel explosion av solrosbilder, som du visar!! Dessa blommor Ă€r SÅ fantastiska. Första gĂ„ngen jag sĂ„g dem var i Italien.
  Du Àr sÄ vacker pÄ alla bilderna och stÄr sÄ bra fÀrgmÀssigt till bakgrunderna.
  Solrosen inger hopp och liv, tycker jag.
  MĂ„nga varma kramar, Gerd

  Svar: Visst det Àr verkligen sÄ en explosion av solrosor över allt. En riktig idyll=)SÄ kÀnner jag ocksÄ att solrosor ger glÀdje och hopp för sommaren. GodkvÀll Gerd <3
  Kram
  Biggeros

  2020-05-28 | 17:40:20
  Bloggadress: http://gerd-geddfish.blogspot.se/
 • Yasmine sĂ€ger:

  Underbara bilder, jag Ă€lskar solrosen. Planterade röda solroser nĂ€r jag var yngre och fick vĂ€lja vilka jag ville plantera 🙂 VĂ€ldigt intressant fakta ocksĂ„, kul! Kram

  Svar: Röda solrosor lÄter vÀldigt spÀnnande och visst ger de en speciell glÀdje <3Kul att du fick vÀlja och plantera sjÀlv <3
  Biggeros

  2020-05-28 | 18:19:40
  Bloggadress: http://yasmissy.blogg.se/
 • Annie - Stora SmĂ„ Äventyr sĂ€ger:

  SĂ„ underbart med solrosfĂ€lt 😃

  Svar: Helt fantastiskt gyllene blomhav <3
  Biggeros

  2020-05-28 | 20:59:42
  Bloggadress: http://biglittleadventures.se
 • Znogge sĂ€ger:

  Åh, sĂ„ vackra bilder frĂ„n solrosfĂ€ltet!

  Kram

  Svar: Det glÀdjer mig att du gillar dessa vackra solrosfÀlt <3Kram
  Biggeros

  2020-05-28 | 21:51:48
  Bloggadress: http://znogge.wordpress.com
 • HelĂ©na sĂ€ger:

  SĂ„ hĂ€rliga bilder! Det Ă€r verkligen vackert med solrosor och jag tror inte det finns nĂ„gon blomma som man förknippar lika mycket med sommar som just solrosor. Intressant lĂ€sning om solrosoljan. Kram vĂ€nnen och ha en riktigt fin helg! 💖

  Svar: Jag kÀnner exakt samma sak. Nu Àr det sommar i Jerez och jag kanninte sluta att titta mig mÀtt pÄ solrosorna <3Kram
  Biggeros

  2020-05-28 | 22:33:56
  Bloggadress: http://lehdla.blogg.se
 • Sara Ekman sĂ€ger:

  Wow sÄ fina bilder <3 Solrosor Àr verkligen fina!

  Svar: Solrosor för mig Àr sommar=)Jag har alltid tÀnkt pÄ att vandra bland solrosfÀlten och nu har jag lyckats att fÄnga blommorma pÄ bild <3
  Biggeros

  2020-05-29 | 07:31:16
  Bloggadress: http://aamaziing.se/
 • Ama de casa sĂ€ger:

  Jag Àlskar sÄna dÀr solrosfÀlt - vilka underbara bilder! :-D

  Ha en fin inledning pÄ helgen!

  Svar: Jag har funderat lÀnge pÄ att vandra bland dessa stÄtliga rosorna och Àntligen blev det en fulltrÀff mitt under Coronatider. Trevlig fredag Ama <3
  Biggeros

  2020-05-29 | 10:48:50
  Bloggadress: http://amacasa.wordpress.com
 • Ullie sĂ€ger:

  en ros bland rosorna <3
  hÀrligt att va dÀr o gÄ
  i har ofta solros olja hÀr
  kram min fina

  Svar: Tack, min fina vÀn. Det var en otrolig kÀnsla att stÄ och posera bland solrosorna <3Kram
  Biggeros

  2020-05-29 | 22:52:26
  Bloggadress: http://weberskold.se
 • Ullie sĂ€ger:

  Hoppas din dag vvarit fin och lika hÀrligt vÀder idag .
  HÀr kallare blÄsigt o solen kom typ 19.30
  ha en mysig fortsÀttning pÄ pingsten kram

  Svar: Vi har haft en varm dag igĂ„r och vi Ă„t gott. Trevlig morsdag och hoppas att du blir vĂ€l ihĂ„gkommen 😍Kram
  Biggeros

  2020-05-31 | 00:11:28
  Bloggadress: http://weberskold.se

Kommentera inlÀgget hÀr: