Girasđ»l
Kategori: Spaniens Jerez
Vad Ă€r solrosolja?Â
Solrosolja Ă€r en vegetabilisk olja som pĂ„ olika sĂ€tt utvinns frĂ„n solrosor. Den har en gul, guldfĂ€rgad eller ibland nĂ€stan en bĂ€rnstensliknande fĂ€rg. Smaken Ă€r neutral eller nötig och lukten Ă€r Ă€ven den ganska neutral. Du kan utvinna solrosoljan pĂ„ olika sĂ€tt. Varje sĂ€tt har sina fördelar respektive nackdelar.Â
- Solrosolja kan pressas ut ur solrosfrön genom en kallpress.
- Den kan Àven tas fram genom en varmpress.
- Den kan pÄ kemisk vÀg extraheras.
De flesta oljorna du hittar i mataffÀren Àr varmpressade. Fördelen med varmpressade oljor Àr att de ofta klarar högre temperaturer vilket gör varmpressade oljor bÀttre att steka i. TyvÀrr försvinner dock mycket av det goda frÄn oljan nÀr den varmpressas.
Att framstÀlla oljan pÄ kemisk vÀg Àr kostnadseffektivt. Det Àr med andra ord billigt vilket har gjort oljan populÀr runt om pÄ jorden. Inte minst i fattigare lÀnder. Det negativa Àr sÄklart att den framstÀlls pÄ ett onaturligt sÀtt och vi vet inte ifall det kan finnas kvar kemikalier i den samt vilken effekt det kan ha pÄ oss.
Kallpressad solrosolja Ă€r utan tvekan den som har kvar flest nĂ€ringsĂ€mnen till exempel antioxidanter och E-vitamin. De raffinerad solrosoljorna innehĂ„ller inte sĂ„ mycket nĂ€ringsĂ€mnen som vi hade önskat. Du förstĂ„r sĂ€kert redan nu att den kallpressade solrosoljan Ă€r det bĂ€sta alternativet sett till din hĂ€lsa. Den dĂ„liga nyheten Ă€r att den inte tĂ„l samma höga temperatur som den varmpressade oljan och kostar överlag mer Ă€n de andra tvĂ„ oljorna.Â
Â
Solrosolja och matlagning
Som vi nÀmnde ovan fÄr du ut bÄde E-vitamin och nyttiga antioxidanter om du anvÀnder dig av kallpressad solrosolja. Den kallpressade solrosoljan Àr en perfekt ingrediens till kalla sÄser som t.ex. aioli, salsa eller majonÀs
Solrosolja â bra eller dĂ„ligt?Â
LÄt oss börja med att berÀtta att det rÄder delade meningar om solrosolja Àr bra eller dÄligt för dig. Vi kommer gÄ igenom bÄde fördelarna och nackdelarna med oljan. Det kan hjÀlpa dig fatta ett eget beslut och bÀttre förstÄ nÀr och för vem solrosolja Àr bra för.
Solrosolja fördelarÂ
Först och frÀmst Àr det tal om kallpressad solrosolja nÀr vi pratar om fördelarna med oljan. Den varmpressade oljan blir av med mycket av nÀringsÀmnena nÀr den framstÀlls. Solrosolja innehÄller fytokemikalier bland annat kolin och fenolsyra.
Vad Àr Fytokemikalier?
Fytokemikalier finns naturligt i frukt och grönsaker t.ex grönkĂ„l och fungerar som vĂ€xternas egna immunförsvar.Â
NÀr du konsumerar Fytokemikalier fungerar de som antioxidanter i din kropp. Ifall du inte vet sÄ hjÀlper antioxidanterna till med att dÀmpa inflammationer, hjÀlper din kroppens avgiftningssystem och hjÀlper dig att sparka igÄng kroppens immunförsvar.
Fytokemikalier hjÀlper Àven kroppen att bli av med det dÄliga kolesterolet och Àmnen som kan vara cancerframkallande.
Kolin och Fenolsyra, vad hjÀlper det till med dÄ?
Kolin Àr oerhört viktigt för minnet, omsÀttning av fett, inlÀrnings- och prestationsförmÄgan och för att kroppen ska kunna ta upp kalcium.
Fenolsyra i sin tur kan hjĂ€lpa till att hĂ„lla vĂ„rt blodsocker stabilt och dĂ€rmed minska riskerna för insulinresistens, hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar och diabetes typ 2.Â
Förutom det innehÄller solrosolja som vi redan nÀmnt mycket Vitamin E. I det stora hela innehÄller solrosolja mÄnga Àmnen som kan hjÀlpa dig att mÄ bÀttre.
Förutom fördelarna solrosolja kan ha invÀndigt finns det fördelar med att anvÀnda solrosolja utvÀndigt. Men lÄt oss först titta pÄ varför solrosolja fÄtt ett dÄligt rykte och om det förtjÀnar det.
Solrosolja nackdelar
Den största nackdelen med solrosolja ur ett hÀlsoperspektiv att den oftast Àr varmpressad. Oljan du oftast hittar i affÀren Àr av denna typ och det mesta som Àr bra med oljan har försvunnit i framstÀllningen. Förutom det har mÄnga kritiserat att oljan innehÄller mycket Omega 6. Det gÀller Àven den kallpressade oljan.
Omega 6 Ă€r ett nödvĂ€ndigt och bra fett att fĂ„ med i din kost. Problemet med oljan Ă€r att ifall du följer vad man brukar kalla en vĂ€sterlĂ€ndsk-diet fĂ„r du redan i dig en stor mĂ€ngd omega 6 vilket leder till en obalans mellan Omega-syrorna. Det i sin tur kan leda till en mĂ€ngd olika sjukdomar t.ex hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar, cancer, inflammationer och autoimmuna sjukdomar.Â
För min del anvÀnder jag för det mesta Olivolja extra virgin som bör stekas i lÄg vÀrme, salladsdressing, pesto etc
Naturligt fett och hĂ€lsosamma oljor Ă€r en viktig del av powermaten â som ger livskraft och god hĂ€lsa. Vi mĂ€nniskor Ă€r med vĂ„rt sofistikerade nervsystem en av vĂ€rldens mest fettberoende arter! Vi behöver fett och mer Ă€n vi tror â av det goda fettet.Â
Vi mĂ€nniskor bestĂ„r av en hel del fett â cirka 10â15 kg hos en normalviktig person pĂ„ 70 kg. MĂ„nga ser pĂ„ fett som reservenergi och brĂ€nsle, men inget kan vara mer fel.
Vi behöver verkligen fett. Det Àr livsviktigt eftersom fett Àr en aktiv del i mÄnga av kroppens viktiga regleringssystem, som hormonerna och anti-inflammation.
MĂ€nniskan Ă€r en av de mest fettberoende arterna pĂ„ jorden. Vi har en avancerad hjĂ€rna och ett kĂ€nsligt nervsystem som behöver rĂ€tt fett för att fungera. Hela 60 procent av hjĂ€rnans torrvikt bestĂ„r av fett â och det Ă€r inte rapsolja eller margarin. Det Ă€r mest mĂ€ttat fett och cirka en femtedel Ă€r essentiella omega-3-fettsyror som mĂ„ste tillföras via kosten.