Trofast Stork
Kategori: Mitt i Naturen/stränder
Det märkliga boet
Storken väljer platsen för sitt bo där den kan ha uppsikt över omgivningen, till exempel i toppen av ett högt träd. Nu för tiden kan den förstås välja en ledningsstolpe som ersättning för trädtoppen. Utmed många vägar i Extremadura kan man skymta storknästen högt uppe på elledningsstolpar.
På bibelns tid byggde den ofta sitt bo i ett enträd.
I hundratals år har takåsar, kyrkor och skorstenar varit omtyckta boplatser. Både hanen och honan bygger ihärdigt på boet, som växer till en högst säregen konstruktion som ser ut att stjälpa överända vilken minut som helst. Men skenet bedrar. I med det att vädret är extra hårt i Extremadura så undrar jag hur storkbona står emot stormar och regn. De stora storkbona faller sällan ner ens under den starkaste storm. Fågelboet är så stabilt att storkparet vid sin årliga återkomst bara använder en veckas tid till att göra smärre reparationer av sitt gamla hem. Som sagt är storkarna riktigt duktiga byggarbetare och entreprenörer.
Reparationsarbetet består vanligtvis i att kvistar och annat byggmaterial tillfogas, och de båda storkarna utför arbetet så snart de kommit tillbaka från sitt vinterkvarter. Det är detta reparationsarbete som till slut medför att boet störtar samman på grund av sin egen tyngd. När detta händer kan boet ha hunnit bli ända till två meter högt och över en meter i diameter.
På samma sätt som föräldrarna återvänder till boet år efter år försöker deras ungar finna en häckningsplats så nära deras föräldrars bo som möjligt. På så sätt kan gamla byggnader vara belamrade med ett dussintal enorma storkbon som innehas av avkomlingar till det ursprungliga paret. Det kan ju förklara en del varför alla dessa storknästen är samlade på slottstaket.
Alla är släkt.
En egenskap som är storkens mest betydande är nog ändå dess trofasthet. Storken är både trogen sin boplats (som den troget återvänder till år efter år ) och storkparet håller troget och lojalt ihop livet igenom.
Med tanke på att ordet stork på hebreiska betyder ”den lojale” eller ”den kärleksfullt omtänksamme”. Enligt den judiska talmud syftar benämningen på att hanen och honan behandlar varandra med sådan tillgivenhet.
Bloggadress: http://znogge.wordpress.com/