biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

En nyckel till frihet

Kategori: Spaniens Jerez

 
 
 
I lördags satt vi ute på sen kvällen och njöt av vädret.
Dagen före bemärkelsedagen....
Min man fyllde på med ett år och jag firade honom med smörgåstårta ( som han alltid ha önskat sig varje år)
 
Karantändag 36
 
Söndag den 19/4 Mr U födelsedag
 
 
 I all ära kunde vi sitta och äta en bit smörgåstårta och njuta av värmen.
 
 
En vän ( som bor i Kalifornien) frågade mig igår på FB om "sandwich cake" är detsamma som smörgåstårta.
I mina ögon är det precis samma sak. 
Hon sade att hon inte hade ätit det någon gång. Hon undrade även om det var lätt att göra.
 
Jag vet inte hur många smörgåstårtor jag har gjort i mitt långa liv men det är ett otalt många. Den ena är inte lik den andra . Jag har alltid haft en dröm om att använda min teknik och sälja vidare .
Med lite fantasi så är det lätt och det är bara till att bestämma sig för vilka ingredienser man vill ha i de olika lagren av bröd.
Denna gång valde jag tonfisk, krabba, lax och räkor.
Därefter kommer det till garneringen vilket är väldigt viktigt. Tårtan ska locka ögat och ska vara ett konstverk i matvärlden.
Såklart ska smaker matchas väl så att det smälter i kistan.
 
  Jag kom även att tänka på ordet " smörgåsbord " som användes i USA för vissa syften.
Denna buffévariant spreds under 1900-talet internationellt, som en symbol för svensk matkultur. Ordet har i svenska språket – liksom även engelskans smorgasbord – även kommit att användas ett allmänt begrepp med betydelsen "stort och varierat utbud".
 
 
Sedan serverades en marängtårta med grädde och bärmix.
 
Min man fick tyvärr inga paket men jag servade honom hela dagen med läckerheter och kärlek.
Det var min present till honom.
 
 
Vi kunde även ta oss ett dopp i poolen.....
Inte jag utan jag doppade bara fötterna.
 
 
Karantändag 37
 
18/4 Björn Skifs födelsedag och dessvärre
Hitlers födelsedag
 
Idag blir det smörgåstårta på menyn igen.
Ju längre tid smörgåstårtan står i kylen och gror in sig desto godare blir den.
Som ni vet har vi fått förlängt med 2 veckor till i karantän. 
Nu är det nya datumet 9/5.
 
 
Nu har regeringen i Spanien bestämt att familjer med barn upp till 12 år ska få gå ut och rasta dem.
Are there 12 years old "for rent"
Om man vill slippa ut i friheten..... Om man vill.
Förr var det hundar som gällde nu är det barn som lockar ut oss under lockdown.
 
Man borde nu tänka på att människor släpps successivt ut regionaltvis.
Här i Cadizprovinsen har vi klarat oss bra och även i Jerez.
Så vi borde åtminstone få gå ut en runda runt hemmet eller åka till ett naturreservat och ha picnick. 
Allt för lite frihet.
En nyckel till frihet.
 

Kommentarer

  • Emma, Sol som sol? säger:

    Man kan ju undra vad man säger till det trettonåriga syskonet som klättrar på väggarna medan det yngre får gå ut och röra sig med en förälder.

    Varmt grattis i efterskott till Mr U! Han blev ordentligt firad, tycker jag!

    Min lillebrors ex var en hejare på smörgåstårtor, har aldrig ätit så goda som hon gör dem! Och fantastiskt vackra! Hon lyckas göra de mest delikata konstverken både med skaldjur och med skinka. De jag gör blir goda men ojojoj, hennes! Fattar inte hur hon får till det! Men så är det ju när någon har talang för det och det är bara att buga för den.

    Har ni uppvärmt vatten till poolen? Hmmm ... nu skrev jag innan jag tänkte mig för, för vad är det han jobbar med han som njuter där på madrassen! Vi har 20 grader i vår ouppvärmda, varmare än lufttemperaturen i dag. Men igår var det härligt!

    Ha det bra och sköt om er!

    Svar: Ja, det har du rätt i eller så drar man alla under samma kam (tolv år) och ser om det går att gå förbi farbror polisen....Det är garneringen först och främst som gör tårtan men såklart är ingredienserna oxå viktiga=) Nu hade jag varken sallad , dill, flaggor och persilja som jag flitigt brukar dekorera med. Man blir duktigare för var gång. Vi ska bjuda våra spanska grannar på smörgåstårta när vi släpps ut=) Det kommer nog uppskattas. Tack för gratulationerna och ha en bra karantän dag <3Man får ta det man har under hemkarantän.Jo, då vi har även en värmepump ( som min man har installerat ) som värmer ytterligare några grader. Så det var 23 grader i poolen igår.
    Biggeros

    2020-04-20 | 13:52:36
    Bloggadress: http://solsomsol.blogspot.com/
  • Znogge säger:

    Även om det inte blev några paket att öppna så tycker jag att du ordnade en väldigt fin dag för Mr U! Smörgåstårta är gott så egentligen undrar jag varför vi äter det så sällan. Hur som helst så är den minst lika god dag 2!

    Kram och ha en bra start på veckan!

    Svar: Min man har alltid önskat sig smörgåstårta när han fyller år. Så år fick jag planera listan med behag. Visst missade jag att köpa vissa garneringprodukter. Det blev bra ändå=)Man får göra det bästa under karantän även om jag inte kunde leverera några presenter. Det är tanken bakom det hela=)
    Trevlig måndag <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-20 | 14:24:54
    Bloggadress: http://znogge.wordpress.com
  • Gerd säger:

    Grattis till din make igen!
    Så härligt att läsa om det lyckade och kärleksfulla kalaset igår! Du är duktig, duktig på många saker. Jag gjorde smörgåstårta förr i tiden men sedan tröttnade jag. Det återuppstod, men då köpte jag färdiga. Jag vet att mina barn tycker det är väldigt smarrigt och blir överlyckliga.
    Jag blev nästan lite tagen av ditt fina inlägg om vänner. Nu har jag inte känt dig så länge, men oj, vilken härlig person du verkar vara. Och min historia bakåt vet du förstås inte, men den kunde bli en hel biografi. Livet - det går inte i repris - men det kan faktiskt ibland bli bättre. Kram!

    Svar: Tack Gerd!! Jag tycker att du är en varm och fin person=) Att man gillar endel mer än andra är naturligt.
    Förr blev det en hel del smörgåstårtor gjorda vid födelsedagar och evenemang. Idag har jag även kommit av mig om man inte flörtar sig till lite extra för en speciell dag eller ceremoni.
    Så härligt att du uppskattade mitt inlägg om vänner. Under karantän blir man även lite sentimental och funderar om världens viktiga frågor. Jag finner även att dina inlägg är väldigt intressanta. Jag har lärt mig mycket om dig att du är en väldigt musikalisk person som delar körsång och soul med andra sångglada lärkor.
    Jag har lärt mig att människor som är omgivna med musik i sin närvaro är mer harmoniska. Musik för mig har alltid varit en viktig del och även för mina flickor.
    Ta hand om dig Gerd <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-20 | 17:51:56
    Bloggadress: http://gerd-geddfish.blogspot.se/
  • Ditte säger:

    Stort grattis till Mr U lite i efterskott. Förstår att det blev en lyckad dag och givetvis skulle han få sin önskade smörgåstårta. Förr gjorde jag ofta smörgåstårtor och hade ett suveränt recept. Började göra dem i samband med att döttrarna döptes i maj 1981 och sedan var det tradition i många år i olika sammanhang. Kanske ska jag nu ge mig på att göra en till Valborg. Tack för idén!
    Känns mycket med den förlängda karantänen och undrar hur det ska bli när samhället ska släppas på igen.
    Bra att barn under 12 ,nu tillsammans med en vuxen, får gå ut och lufta sig en timme om dagen. Säkert bra även för den vuxne.
    Kanske blir det nu kommers med att hyra ut barn för promenader. Om man har fler får man då ta ut dem i omgångar. Det kan ju i så fall innebära flera timmars utevistelse för den vuxne. Eller ska syskon undre 12 gå ut på rad och tillsammans. Funderade bara....
    Kram! Ha det så bra ni kan.


    Svar: Ja, varför inte göra din egna smörgåstårta till Valborg=) Då får du den som du vill ha den.Mr U frågade när han kunde få smörgåstårta nästa gång...Jag vet inte om alla barnen får gå ut samtidigt. Visst kan det annars bli flera turer om dagen. Det skulle finnas en uthyrning av barn för rastning upp till 12 år.
    Jag tror nog att när vi släpps ut kommer finnas strikta åtgärder såsom att inte delta med stora folkansamlingar etc.
    Vilka underliga tider.
    Tack för gratulationerna i min mans vägnar.
    Trevlig kväll
    Kram

    Biggeros

    2020-04-20 | 22:44:12
    Bloggadress: http://https://dittemitti.se
  • Karin Eklund säger:

    Du är så gullig mot din man och givetvis så ska det vara.
    Gott ser det verkligen ut, allting du serverade honom på hans födelsedag.
    Smörgåsbord pratar vi om i Norden också och menar då ett bord fullt av många olika rätter, både salta och söta. Men det vet du förstås.
    Jag kanske ska göra en smörgåstårta jag också inför en stundande födelsedag här hos oss. Gottgott...
    Ha det fortsättningsvis bra i karantänen...
    Kram <3

    Svar: Ja, tänk vad lite som uppskattas=) Presenter är ett överflöd under krisen. Han blev så nöjd och undrade när han skulle få smörgåstårta nästa gång =DSmörgåsbord är även gott och används flitigt som ord i engelskt uttal. Du får göra en smörgåstårta och bjuda på i kommande framtid.
    Det uppskattas alltid!!
    Tack för din omsorg Karin <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-21 | 07:40:14
    Bloggadress: http://pettasblogg.blogspot.com
  • FREEDOMtravel säger:

    Min kollega som kommer från Irland, men som bott länge i Sverige, tycker fortfarande att smörgåstårta är det mest exotiska och konstiga med Sverige ;)

    Svar: Vi bjöd på smörgåstårtor när vi bodde i England och det uppskattades. Vi hade även midsommarafton och bjöd på nubbesill, snaps och Janssonsfrestelse. Våra engelska vänner gillade verkligen våra ceremonier <3Det är kul att ha ett utbyte med varandra. Speciellt i utlandet. Nu är engelsmännen kända för att inte ha någon matkultur. Jag gör ofta shepardpie och barnen äter toast och vita bönor=) nationalrätt =DTrevlig Tisdag <3
    Biggeros

    2020-04-21 | 07:50:29
    Bloggadress: http://www.freedomtravel.se
  • Marias Memoarer säger:

    Inte världens värsta ställe att sitta i karantän ändå ser det ut som? :) Det vore fruktansvärt att t.ex. sitta fast i en lägenhet i en skyskrapa någonstans i en mångmiljonstad...

    Svar: Exakt, du har rätt. Det kan alltid vara värre. Vi har iaf en trädgård att vistas i och en pool för kommande väder=)Trevlig fredag <3
    Biggeros

    2020-04-24 | 17:12:31
    Bloggadress: http://www.mariasmemoarer.com

Kommentera inlägget här: