biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Archeon

Kategori: Glyfada

 
 
Inte alls ofta man får skåda ett sådant
" masterpiece"
 
 
Ja, inga somhelst blygsamheter här heller.
Konsten att kunna fläka sig i Konstens verk
 
 
Sista dagen i Glyfada valde vi att spatsera än en gång i byn. Dessutom besökte vi den stora runda Ortodoxa kyrkan som man inte kan undvika.
 
 
Efter en lång promenad i hettan stannade vi till och provade en Frappe för första gången. Tyvärr valde vi att inte ha socker i och det gör det kalla kaffe lite för fränt i smaken. Annars är det väldigt svalkande i ett land som Grekland. Nästa gång blir det Frappe med socker=) I promise!
 
Därefter delade vi på en kebabtallrik. En jätte mysig atmosfär och vänlig personal.
 
 
Däremellan så gick vi in på ett "rescuecenter for turtels".
 
Baksidan av centret var omgiven av avställda tågvagnar som var uppradade. Så man kunde verkligen  inte ana vad som dolde sig innanför barackerna......
 
 
Inträde för allmänheten och det är gratis. Man bör verkligen gå in och se denna organisations fina arbete som tar hand om skölpaddor som har kommit  lite på avvägar eller skadats. De är personer från hela världen som hjälper till frivilligt att ta hand om sköldpaddor på ett eller annat sätt. Helt fantastiskt!! Jag är djupt imponerad.
 
 

They support conservation in action and the data we are collecting aim to contribute to the solution of problems that constitute threats to sea turtles. For example:

 • protection on nesting beaches is linked directly to problems of coastal management in relation to tourism
 • housing and tourist developments on the coast, marine recreation, beach furniture and infrastructure, waste management etc. are important for local societies, visitors AND sea turtles.
 • Sea turtle rescue and rehabilitation efforts have shown the big problem with plastic in the sea and the issue of sea turtles entanglements in fishing gear.
 • Volunteering for conservation is a very important component of their activities, as it brings people in the forefront; many people from all over the world have the opportunity to get involved
 • Through their information, public awareness and environmental education activities, they create opportunities for everyone, and especially young people, to understand that beaches and the sea are here for all of us including nature.
 
 
 
 

De stöder och bevarar med åtgärd och de uppgifter de samlar in syftar till att bidra till lösningen av problem som utgör hot mot havssköldpaddor.

Till exempel: 

skydd på strömmande stränder är kopplat direkt till kustledningens problem i förhållande till turismen

Bostads- och turistutveckling på kusten, marina rekreation, strandmöbler och infrastruktur, avfallshantering mm är viktiga för lokala samhällen, besökare och havssköldpaddor.

Havssköldpadda räddningsinsatser och rehabiliteringsansträngningar har visat det stora problemet med plast i havet och frågan om havssköldpaddor förväxlingar i fiskeredskap.

Volontärarbete för bevarande är en mycket viktig del av deras verksamhet, eftersom det leder människor i spetsen; många människor från hela världen har möjlighet att engagera sig.

Genom organisationens information, allmänhetens medvetenhet och miljöutbildning skapar de möjligheter för alla och särskilt ungdomar, genom att förstå att stränder och havet är här för oss, alla inklusive naturen.

 
Metallplattan som är placerad på skalet gör så att sköldpaddan kan lätt hitta en balans genom att kunna hämta luft på ytan.
En sköldpadda kan vara i vattnet under ca 20-30 minuter utan att hämta luft.
 
 
 
 
Hanen är försedd med klor och svans så att han ska kunna hålla sig kvar lättare uppe på honans hårda skal under fortplantning. 
 
 
Här matas sköldpaddorna.
 
Vad äter en havssköldpadda?
 
Vuxna oäkta karettsköldpaddor är rovdjur, de äter olika sorters krabbor och andra kräftdjur, snäckor och musslor och andra ryggradslösa djur, medan ungaräter både andra djur och växter. Sydlig bastardsköldpadda äter både växter och djur, några exempel är maneter, räkor, alger och fisk.
 
 
 
 
 
Här förvaras och separeras de små ungarna som måste bevaras i en annan vattentanker.
Om en hona föder 120 små sköldpaddor så lyckas ca 3 ungar att överleva. Det finns så mycket som hotar både på vägen till havet och i vattnet.
 
 
Vilka otroliga " hjulliknande" spår i sanden som sköldpaddorna gör under resan till havet. Vilka avtryck i sanden!!
 
 
Organisationen märker Sköldpaddorna med taggar och satellit mottagare innan de släpps ut de i det fria.
Då kan de lätt hålla koll på dem.
 
 
 
 
De tar inte bara hand om Havssköldpaddor som är skadade/disorienterade intill utan bl.a utmed Kreta/andra öar och andra semester orter i Grekland.
 
 
Gå gärna in på deras websida med ett tryckbilden ovan och läs mer om Archeon.
 
Archeon heter organisationen som stöder Havssköldpaddor och företag och frivilliga hjälper till både med bidrag av pengar och omsorg/ omvårdnad
 
Vilket arbete dessa fina människor presterar frivilligt.
Vi bidrog med en summa pengar till hjälp för framtida utgifter.
 
Det man även kan tänka på som medmänniska är att inte slänga skräp i naturen och på stränder.
Det finns så mycket bråte som flyter ut till havs och skadar djurliv.
 
 
 
 Denna fina misse låg så avslappnad på trappan av tågvagnen.  Han hade inte alls bråttom att följa med på turen.
Dock är vi hemma och tillbaka från denna Grekland resa.
Så dessa dagar har det varit mycket vila och såklart har tvättmaskinen gått hett.
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Emma, Sol som sol? säger:

  Vilken insats folk gör helt frivilligt. Jag är dålig på sådant även om önskan och viljan egentligen finns där. Men jag tror inte att jag skulle klara av det, alla djuren mår ju faktiskt inte bra och utgången är inte alltid positiv. Men en stor eloge och min stora beundran för alla som arbetar med detta!

  De har verkligen byggt upp en fantastisk miljö där med tågvagnarna och de stora baljorna.

  Till sist, den obligatoriska kattbilden! Till min stora glädje!

  Svar: Jag är väldigt imponerad av de frivilliga som vill hjälpa till med detta projektarbete. Visst är det inte alltid att det slutar bra alla gånger och att man får ta del även sorgliga omständigheter. För det mesta brukar det sluta bra. Jag skulle vilja hjälpa till på djurshelter för hemlösa hundar och katter. Jag ska ta reda på om det finns något här i närheten av Jerez. Jag förstod att du skulle gilla den vita katten, Emma=)))
  Biggeros

  2019-06-15 | 17:17:08
  Bloggadress: http://https://solsomsol.blogspot.com/
 • Znogge säger:

  Ett sådant center fast mycket större besökte vi i Brasilien. Det var helt fantastiskt att se vilket arbete som lades ner på att rädda djuren.

  Alla djur kunde inte återvända till havet men de hade enorma pooler som de då fick bo i.

  Vi fick vara med när en sköldpadda återförenades med Atlanten och det var verkligen mäktigt! Stor heder åt alla som arbetar med detta.

  Kram

  Svar: Så mäktigt att fått ta del i när du fick se en sköldpadda återförenas med havet!!! Otroligt och tur att det finns så många frivilliga människor som vill stödja detta. Tack för din kommentar Znogge och din historia!! Kram
  Biggeros

  2019-06-15 | 18:10:52
  Bloggadress: http://znogge.wordpress.com
 • Ullie säger:

  men gudars skymning ligger karln helt naken där med pitten i vädret ha ha guud men snälla finns det inte barn där som alltså ....
  ja men åh alla skölpaddor så fint att ta han om dem

  alltid mysigt på resa men skönt o va hemma

  Svar: Ja, nog är det någon grekisk gud som ligger där helt sprillandes naken=))Ganska tokroligt i mina ögon som gillar romerska statyer.
  Nu är jag hemma och sover i min sköna säng .
  Sov gott!!
  Kram
  Biggeros

  2019-06-15 | 23:23:54
  Bloggadress: http://weberskold.blogg.se
 • Jennifer säger:

  Vilken söt havssköldpadda :D

  Svar: Gå gärna in och kika vad denna organisation gör. Väldigt intressant! Jag är så imponerad att det finns så mycket frivilliga personer som vill hjälpa till att ta hand om strandade och skadade Havssköldpaddor =))
  Biggeros

  2019-06-16 | 00:43:36
  Bloggadress: http://missjennifer.se
 • Marie säger:

  Vilken fin information mycket intressant och mycket fina bilder. Skönt för Er att vara hemma vila Er nu inför nästa resa till nytt arbete kram 💕 Mamma och Håkan

  Svar: Det var väldigt intressant att besöka rescue centret. Jag är så imponerad att det finns människor som stöder denna organisation =))Jätte skönt att vara hemma!!
  Kram
  Biggeros

  2019-06-16 | 10:51:23
 • Ama de casa säger:

  Det är så härligt att det finns eldsjälar som gör ett sånt storartat arbete! All heder åt dom :-)

  Välkomna hem igen :-)

  Svar: Jag säger det samma. En stor eloge till frivilliga hjältar som försöker att rädda dessa Sköldpaddor och även andra vilda djur som har farit illa.Tack, det är jätte skönt att vara hemma igen så länge det varar=)))
  Biggeros

  2019-06-16 | 16:38:35
  Bloggadress: http://amacasa.wordpress.com
 • BP säger:

  Vilken fantastisk bildkavalkad från avslutningen i Grekland. Love it!
  Älskar sköldpaddor. Är uppväxt med dom, fast jag hade landsköldpaddor. Ett suveränt jobb dom Archeon gör för att rädda dom.
  Roligt var också att du tyckte att Frappe var för frän utan socker. Vi tyckte precis tvärtom.

  Svar: Så då har du lite erfarenhet av sköldpaddor. Dock inte Havssköldpaddor. Intressant att dessa kan bli ca 60 år gamla om det vill sig väl. Ja, vilket arbete dessa människor gör!!!Konstigt att man tycker olika men om jag ska dricka Frappe en gång till så blir det absolut med socker=)))
  Biggeros

  2019-06-16 | 23:52:48
  Bloggadress: http://bp-computerart.blogspot.com
 • Ditte säger:

  Ni har verkligen sett och upplevt mycket under tiden i Grekland. Tack för resan i text och fina bilder.
  Dessa "rescuecenter" gör verkligen en stor insats för att rädda och hjälpa djuren. Besökte ett liknande i Brasilien där det var fokus på vattensköldpaddor.
  Antar att du nu behöver vila lite innan nästa resa tar vid.
  Kram!

  Svar: Jag är nöjd efter vår resa i Grekland men så skönt att vara hemma ett tag=))Visst är det fantastiskt att det finns rescue centre runt om i världen som hjälper till. Så fantastiskt att du även har besökt ett i Brasilien=)))
  Jag fick en släng av feber och kass mage så jag har vilat men däremellan har jag tvättat. Trevlig kväll// kram
  Biggeros

  2019-06-17 | 17:13:15
  Bloggadress: http://https://dittemitti.se
 • Anette säger:

  Bra insats de gör för att rädda sköldpaddorna och visst är de fina, åtminstone på lite håll.
  Skönt att vara hemma igen förstår jag men vilken resa ni gjort.

  Svar: Jag är väldigt imponerad på arbetet de frivilliga lägger ner. Bra insats!!!Efter en fin resa och nya resmål så är det ändå skönt att vara tillbaka🤗
  Biggeros

  2019-06-17 | 20:40:48
  Bloggadress: http://vidarevyer.blogg.se
 • Jessica Högberg säger:

  Så länge sen jag var i Grekland, måste åka snart för det är ljuvligt!

  Svar: Så kul att du hittat tillbaka Jessica!! Jag har verkligen saknat dina kommentarer🤗
  Biggeros

  2019-06-18 | 22:19:26
  Bloggadress: http://lchftrollet.blogg.se/
 • Lena i Wales säger:

  Häftigt sköldpaddeinlägg! De är så gulliga.
  Bra med frivilliga.
  Trodde du var hemma i Spanien nu.

  Svar: Jag är hemma i Spanien, men jag har inte hunnit att göra några fler inlägg efter Greklandresan. Det kommer ett inom kort. Det är full rulle hemma innan nästa resa. Jag gillar även sköldpaddor och speciellt denna organisation som agerar. Tänk att det finns hjältar som ställer upp frivilligt och ta hand om övergivna och skadade djur.Ha det bra Lena// kram🤗
  Biggeros

  2019-06-19 | 14:53:02
  Bloggadress: http://lenaiwales.wordpress.com.
 • Eva`s blogg säger:

  Men åh va bra, aldrig hört om men såå kul att läsa om vi såg en sköldpadda när vi var i väg inte alls ofta har jag gjort det ..härligt att det finns folk som gör detta :) glädjande kramis

  Svar: Så roligt art du känner empati för dessa Sköldpaddor och dessa frivilliga organisationer som hjälper till =)Jag känner även glädje att det finns människor som gör en insats!Kram
  Biggeros

  2019-06-20 | 11:37:07
  Bloggadress: http://evasblogg.blogg.se/
 • Jessica Högberg säger:

  Nu är jag här!! ;)

  Svar: Härligt!! Du är efterlängtad vännen🤗🤗🤗
  Biggeros

  2019-06-22 | 15:14:23
  Bloggadress: http://lchftrollet.blogg.se/

Kommentera inlägget här: