biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Navidad de España

Kategori: Spaniens Jerez

 
Nu är det Jul igen......Julen varar enda fram till Påska.....
 
Idag är det spansk Jul.
*************************
När ger man julklappar i Spanien?
 
Ja på julafton ger vi julklappar till varandra i Sverige, men så gör man inte i Spanien, utan det gör man på trettondagen.Ja, så var det förr i alla fall . Nu har man börjat att ge paket även den 24 December i Spanien.
 
Hursomhelst idag firar man att det var då de 3 vise männen kom med sina presenter till Jesusbarnet. Barnen tror då att det är de magiska kungarna(los reyes) som kommer med julklapparna under natten. Precis som vi i Sverige ställer ut gröt till tomten, så ställer spanjorerna ut likör och godis till kungarna och vatten till deras törstiga kameler. 
 
 
Julpynt
I Spanien så är julen fortfarande en väldigt stark religiös anknytning, men den blir faktiskt svagare och svagare för varje år som går. 
 
 
 Förr så var det bara Jesuskrubban som dekorerade de spanska hemmen i jul, men tiderna har nu förändras och det är nu vanligt att man pyntar sina hem med både jultomtar och glitter. Många spanjorer köper även julgranar i plast, men de är oftast bara 1 m. höga och liknar inte alls de granar som vi skandinaver är vana vid. Hursomhelst pyntar de inte deras fönster så som vi svenskar gör. Såsom stjärnor och diverse elljusstakar. Det vet jag som bor i Andalusien.
 
Julmat
 
 
 
 spanska julmaten skiljer sig åt beroende på vilken region man befinner sig, men kalkon, skaldjur, fisk och gris är viktiga inslag på de flesta menyer.
Langostinos
En Julkaka
 
 
Jamonskinkan är också med på ett hörn under hela julfirandet. Spanskt julgodis heter Turrón, som är en form av nougat som tillagas i flera olika varianter. Marsipan i olika former är också vanligt som julgodis i Spanien.
 
Så idag står Kalkon på menyn.
Ha en trevlig Trettondag
=)=)=)

Kommentarer

 • Maria säger:

  vad mysigt att få fira jul igen :)

  Svar: Jätte mysigt. Firades med kalkonmiddag÷)
  Biggeros

  2015-01-07 | 11:49:20
  Bloggadress: http://fashionstars.blogg.se

Kommentera inlägget här: