biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Sankta Lucia

Kategori: Min Blogg

Tänk att det är Lucia idag...
Jag minns att man firade lussevaka dagen innan Lucia tågade in med hennes fina tärnor och ett släp av nissar och drängar. Det var något speciellt..
 
 
Tänk att man fortfarande firar Lucia i Sverige. Det är en sådan gammal traditon som har sitt ursprung från Italien. När jag berättade om Lucia för mina döttrars skolvänner i England och Canada så lyssnade de febrilt och undrade varför hennes tilltänkte man förrådde henne...... Det var helt fascinerade av den lite tragiska men fina historien om när Lucia satte ljus i sitt hår i mörkret och hade famnen full av mat till de fattiga.
 
 

Lucia föddes år 283 och dog år 303.

Hon är blandning av både Sankt Nikolaus, julbocken, Jesusbarnet och Lucifer, menar traditionsforskarna.

Lucia ville leva för Gud

Legender och berättelser om Lucia går tillbaka till antiken och staden Syrakusa år 283 efter Kristus. Då föddes Lucia i en adlig och välbärgad familj. Fadern var av romerskt ursprung men dog tidigt och Lucia uppfostrades av sin mor Euthycia. 

 

Lucia ville helst av allt förbli jungfru och leva ett helgat liv i Guds tjänst. Modern Euthycia hade lidit av en svår sjukdom i många år och hon blev övertalad att företa en pilgrimsfärd till Catania där helgonet Agatas grav fanns.

Pilgrimsfärden och besöket vid den heliga Agatas grav botade henne. I glädjen över att ha blivit botad gick Euthycia med på Lucias önskan om att skänka sin hemgift till de fattiga.

Lucia belönades för sin trohet

Enligt tidens sed hade Lucia blivit bortlovad som fästmö. Den blivande fästmannen kände sig lurad på den hemgift han hade väntat sig. Han insåg nu att Lucia var kristen. Det här var under den tid då de romerska kejsarna förföljde de kristna. Fästmannen angav Lucia som kristen för myndigheterna.

Enligt legenden stack Lucia då ut sina ögon eftersom hon tänkte att det var hennes vackra ögon som fått den svekfulla fästmannen att intressera sig för henne. För sin trohets skull belönade Gud Lucia genom att genast ge henne tillbaka ögonen.

 

Lucia blir ett katolskt helgon

För att pröva om Lucia var kristen anmodades hon nu av prefekten i Syrakusa att offra till de romerska gudarna. På det svarade Lucia: "Ett rent offer till Gud är att besöka änkorna, de föräldralösa och pilgrimerna som behöver hjälp, och det är redan tre år sedan jag gav ett sådant offer till Jesus Kristus genom att dela ut all min egendom."

Prefekten beslöt att straffa Lucia genom att skicka henne till en bordell men hon vägrade blankt. Då tände man en eld runt henne, men elden rörde inte henne. Till slut kallade man fram bödeln som stack en dolk i hennes sida. Det påstås att det var fästmannen som fungerade bödel.

Efter sin död år 303 blev Lucia snart ett av den katolska kristenhetens största helgon. På den tiden var vi i Norden ännu hedningar. När Norden kristnades på 1000-talet kom Lucia till oss som ett av många katolska helgon.

 

Denna historia har jag berättat i många utländska skolor, men i lite kortare variant.

 Ha en trevlig 3 advent!!!!!!

Kommentarer

  • Jessica Högberg säger:

    Tack för uppdatering om Lucia=)

    Svar: Så lite så Jessica=))
    Biggeros

    2015-12-13 | 18:11:29
    Bloggadress: http://lchftrollet.blogg.se/
  • Marie säger:

    Fint med hela info om Lucia, och fina lussebullar. Och jättegulliga tomtekissar. Har du fått stickorna? Nu är vi hemma igen, tyvärr ifrån 26 gr. varmt till 4 gr. kallt. Men vi är tacksamma för vår vecka i Teneriffa. Så underbart du pyntat i hela huset, mycket smakfullt. Kära hälsningar o kramar Mamma.

    Svar: Välkommen tillbaka !!!! Tiden går fort när man har roligt:))
    Biggeros

    2015-12-14 | 19:22:21

Kommentera inlägget här: