biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

God fortsättning på 2013

Kategori: Min Blogg

I Spanien firar man nu även Jul den 24  eller 25 December och den 6 Januari. Då de tre vise männen kom för att övervaka Jesus födelse. Trettondedag jul är en kristen högtid som infaller på den trettonde dagen i julhögtiden, det vill säga den 6 januari och är i Sverige en allmän helgdag. Trettondedagen firas bland kristna till påminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son genom hans födelse, genom hans Kristi dop och genom hans första underverk. Detta tema har inom Västlig kristendom kommit att överskuggas av de tre vise männen, som skall ha kommit till Jesus med rökelse, guld och myrra. 
 
Visst fick jag  bra kort på San Nicholas/Papa Noel?!
När vi bodde i Holland fick vi reda på att de tre vise männen/kungar: Baltsar, Melker & Kasper kom ridandes på sina hästar och besökte alla hem. De barn som hade  hade varit snälla fick present. De barn som hade varit olydiga, skickades "Svarte Petter" (Zwarte Piet) fram, stoppade ner dem i en säck och tog dem med. Otroligt, men sant. Det hade aldrig fått ske i Sverige, för det första är Svarte Petter mörkhyad, vilket då hade det varit rasistiskt. För det andra hade det varit mobbing eller orättvisa mot olydiga barn. I Sverige får man ju snart inte fira Lucia med pepparkaksgubbar, Staffan Stalledrängar med stjärnor och tomtarnissar i Luciatåget. I Spanien lever de upp och vidbehåller sina traditioner. Man ska  även vidbehålla de få svenska traditionerna vi har kvar i Sverige. Det har jag alltid gjort när vi har rest och bott i olika länder. Jag har fått som stolt svensk berätta på skolorna hur vi i Sverige firar exempelvis Lucia, Jul, Påsk, Valborgsmässoafton, Midsommar etc. 
 
 I Spanien
 delas julklapparna traditionellt sett ut på trettondagen vilket ju var dagen då de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Det har dock blivit allt
 
vanligare att man i Spanien börjat dela ut julklappar på julafton (gärna med tillhörande jultomte) eller på juldagen som man gör i resten av Europa.
 
De tre vise männen, eller de tre magiska kungarna, kallas Los Reyes Magos, och de lämnar paketen till barnen under natten till trettondagen. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler. Över hela Spanien firas den 5 januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos rör sig genom landet med sina gåvor.
 
 
 

Kommentarer

  • Marie säger:

    Vilken fin upplysning du delgivit, med fina bilder, jag beundrar dig verkligen, samt önskar Er ett gott slut och ett riktigt gott nytt år 2014, från oss båda. Jag älskar dig min kära tös puss och många nyårskramar från Mamma och Håkan.

    Svar: Tack, det värmde😊 Jag menar varje ord. Gott Nytt År till dig och Håkan. Många kramar och pussar💕
    Biggeros

    2013-12-31 | 10:31:13

Kommentera inlägget här: