biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Fulländad lus bit för bit

Kategori: Mina Tips

 
Kapsylrallyt är ett spanskt traditionellt spel
 

 spanska lekar att roa sig med


 Aldrig tidigare i våra liv har vi spenderat så mycket tid hemma. Speciell nu under lockdown. Framför allt om du har barn gäller det att vara uppfinningsrik för att hålla igång lusten och kreativiteten. Passa på att lära dig den äldre spanska generationens enkla och billiga sätt att fördriva tiden!

Nämn en/ flera svenska tradionella lekar eller spel som ni utövade under barnsben eller som småbarnsförälder?
 
 
Röda vita rosen var en populär lek när jag var liten. Man delade in sig i lag och skulle gömma sig. Såklart gällde det både att vara bra på att gömma sig och vara snabb. Som sista man i laget kunde man vänta in läget genom att befria alla sina vänner i sitt lag.
 
Följa John
Var en populär lek som gick på att en John blev uttagen till att leda sina medföljare att  göra efterapningar.
 
Blindbock
En person som ska fånga sina lekkamrater i blinde.
 
 
Kull
Att fånga sina lekkamrater genom att säga kull.
 
Kurragömma/ Burken
 
  Detta är en variant av kurragömma och dunkgömme alltså ska en deltagare, "letaren", leta efter de övriga som gömt sig. Den som letar börjar med att blunda och räkna till hundra vid en burk som det ligger en tennisboll i. Burken måste vara slagtålig. Under tiden som letaren räknar gömmer de övriga sig i närheten.

När letaren räknat klart börjar sökandet och när någon som gömt sig hittats ska letaren skynda sig att sätta foten på burken och säga den gömdes namn. Det går även att göra som i dunkgömme och säga, "Dunk för NAMNET, 1,2,3". Då får den hittade komma fram och ställa sig i en uppsamlingszon, ett fängelse, i närheten av burken.

Om någon deltagare som inte blivit hittad hinner först fram och sparka iväg burk med boll blir alla som hittats befriade och får på nytt gömma sig medan letaren hämtar och ställer tillbaka sakerna på sin plats igen.

För att göra det lite lättare för letaren kan man räkna från lägre tal som 75 istället, sedan från 50 osv för varje gång burken blivit sparkad.

När letaren hittat alla gömda och på så vis placerat dem i fängelset börjar leken om och den som hittades först får vara den som räknar och letar.

 Handtag, famntag, kram eller kyss
Ryska Posten
Är en lek som går ut på att en utvald person frågar kamraten i rummet vilket alternativ som passar bäst. Därefter går den utvalda  in och utövar det angivna alternativet exempelvis kram
 
Snurra flaskan
 
En samling av vänner i en rund ring som snurrar en flaska och måste välja sanning eller ( konka) konsekvens.
Den personen flaskan pekar på ska bestämma sig för att tala sanning ( på den frågan som ställs) eller att göra något konkret.
 
 
Tummen upp
Är ett roligt familjespel där man ska visa en "tumme upp" när någon av sällskapet har fått klädda kort. Den som är sist att visa tummen upp förlorar.
 
 
Uno 
 
Är ett kortspel med enkla regler som spelas i hela världen.
Jag började att spela detta spel redan som barn.
 
Yatzy
Är även ett spel som man kan spela med hela familjen.
När jag var gravid med min förstfödda var jag så uttråkad, min man ville inte spela så jag valde att spela med mig själv. Jag t.o.m fuskade för samtliga spelare
( med mig och jaget ).
 
Det här spelet är för enmans spelare var även ett vanligt spel under barnsben.
Ett spel för kocentrationståliga.
 
 
Fia med Knuff
Är ett trevligt familjesspel som fortfarande är populärt i vuxen ålder. Vi har spelat Fia många gånger med våra barn och vänner. Jag tror de flesta hem har ett "Fia med knuff" spel i sina gömmor.
 
 
Lusen
Var även ett roligt spel under barndomen.
Att få ihop alla lustiga delar till att bygga upp en fulländad lus bit för bit.
 
 
Monopol
Är även ett beprövat spel i familjer där tårar, glädjeskratt och turmult har visats upp under spelets gång.
 
Jag kommer ihåg när jag spelade med mina 8 års Monopol kompisar på Tvärvägen där "speldjävulen" kom fram i varje deltagare. Bl.a en medspelare var så dålig förlorare att hon åt upp monopol pengarna.
Nu ska jag inflika med att det var långt ifrån alla pengar.
Det gäller att hålla humöret på topp och humöret inne.
 
 
Dogopoly 
Är ett likvärdigt till monopolspel men med hund spelpjäser och hundraser/ hundfrågor.
Mina töser fick detta spel från vår granne i Canada. Esther var så imponerade av våra flickor så hon lånade hem dem lite titt som tätt.
Våra grannar hade nämligen två Chihuahua som mina tjejer älskade och fick umgås med samt rasta. På det viset lärde vi att känna dessa underbara människor.
Barnen brukade även gå upp till Esther och Harold på top floor och spela Dogopoly. 
När det var dags för oss att lämna Canada efter ett år fick flickorna bl.a spelet som minne och som avskedspresent.
 
 
Karantändag 42
 
Dessa spel Kasta gris och TP har spelats och slitits flitigt på spelbordet.
Det är fortfarande populärt.
TP är ett kunskapsspel som utmanar dina kunskaper i tex geografi, historia och idrott.
 
Vi passar även på att hylla våra mor/ farföräldrar som har spridit traditionella sällskapsspel vidare.
 
 
En kram till er alla
 
 
 

Kommentarer

  • Znogge säger:

    Det var många välbekanta lekar och spel. När jag gick i skolan lekte vi pjätt, som vi säger i Skåne, bollade mot vägg och hoppade hopprep. Sällskapsspel gillar jag fortfarande och mitt favoritspel är Bezzerwizzer.

    Kram och god lördag!

    Svar: Mitt favoritspel nu är "Med andra ord" och TP.Ja, när jag flyttade till Skåne så fick jag reda på att det hette inte kull utan pjätt =D
    Likaväl som hoppa hopprep så hoppade vi twist och hage. Man rörde på sig mycket då=)
    Kul att jämföra då och nutidens spel=)
    Trevlig lördag <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-25 | 14:45:33
    Bloggadress: http://znogge.wordpress.com
  • Mirjam säger:

    Åh vilken nostalgi :) Burken lekte vi ofta som barn, sen kom jag ihåg att vi spelade kinaschack, så blev det Yatzy och TP....men oj så länge sen sist!
    Nu önskar jag dig en fin lördag <3 Kram på're

    Svar: Till Jul brukar vi spela spel och ha en riktigt familjehelg. Förra julen kom tyvärr inte mina flickor på besök till Spanien så då uteblev även spelreglerna. Visst är det roligt att blicka tillbaka hur man lekte förr. Det behövdes bara lite fantasi och ett rep. Trevlig lördag <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-25 | 15:41:16
    Bloggadress: http://tanthuset.blogg.se
  • Emma, Sol som sol? säger:

    Minns att vi lekte någon lek där man studsade en tennisboll i marken, någon skulle fånga upp den och ta sig mot den som studsat bollen. Något om olika sätt att gå: myrsteg, tomtesteg, steg, kliv och allt vad det nu var. Eller så blandar jag ihop olika lekar ... Det var något också om att komma på vad någon tänkte på, minns en kompis som tänkte på en bil på S och ingen visste vad det var för det var bara hon som hört talas om Studebaker.

    Jag gillar kunskapsspel (typ TP) och klura ut (typ Cluedo) medan mannen min gillar strategispel (typ Monopol och Risk). Hänger väl ihop med vilka spela man oftast vinner i, kan jag tänka mig. :)

    Kul med alla lekar, roligt att bli påmind!

    Ha en fin lördag!

    Svar: Jag kommer ihåg färgleken och man fick ta sig fram igenom olika konstiga steg såsom tomtesteg och dylikt. Kul när du nämner om leken som man skulle gissa på ett ämne på S och hon kände bara till Studebaker. Flickorna och jag lekte en lek med att komma på ex artister, frukter, länder, bilar på en begynnelsebokstav såsom S. Vi körde på tid och ibland kunde tjejerna luras och nämna en artist som jag inte alls hade hört talas om. Jag gillar även TP och andra kunskapsspel. Med andra ord är riktigt bra spel=)
    Trevlig kväll <
    Biggeros

    2020-04-25 | 16:22:37
    Bloggadress: http://solsomsol.blogspot.com/
  • Heléna säger:

    Hahahah - jag har spelat/lekt alla spel och lekar förutom Dog- Opolo. Vi lekte väldigt mycket utomhus när jag växte upp och på helgerna spelade vi ofta sällskapsspel eller kort eller yatzy med mormor, morfar och mina morbröder hemma hos mormor och morfar. Fin gemenskap. Hoppas du får en fin helg vännen! Stor kram 💖

    Svar: Ja, under hemkarantän spelas nog mycket i Spanien. Två spelare är väl inte så roligt att spela med mer än kort och yatzy. Visst lekte man ute förr. Det fanns ju inget på TV förrän klockan sex. Inga datorspel eller TV spel fanns heller inte. Roligt att dela erfarenheter <3Kram
    Trevlig kväll!
    Biggeros

    2020-04-25 | 17:02:04
    Bloggadress: http://lehdla.blogg.se
  • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★ säger:

    Åh sådana klassiska spel och lekar. Det är ju sådana som kommer och går i generationer, jag älskhatar verkligen Monopol och numera spelar jag det ogärna. Blir alltid så förbannad när jag hamnar på den där dyra gatan som någon turprisse handlat :[.

    Svar: Ja, jag kan inte säga att jag håller skenet uppe när någon sitter och hånler under spelets gång. Så jag håller med=) Konstigt nog börjar det alltid bra och stämningen är i topp innan någon har köpt "den dyra gatan ".Trevlig kväll <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-25 | 18:39:06
    Bloggadress: http://www.saramadeleine.se
  • Ulrika Webersköld säger:

    Med dessa tonåringar kan man knappt spela kort nej nej det har de inte tid me hellre de måste ju glo på telefonen 😬😂😂

    Svar: Tråkigt att man inte kan spela sällskapsspel tillsammans med sina ungdomar. Vi har spelat mycket spel tillsamman i våra dagar=) Mobilen förstör väldigt mycket=(
    Trevlig Lördagskväll <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-25 | 20:40:51
    Bloggadress: http://weberskold.se/
  • Karin Eklund säger:

    Jodå, många av spelen och lekarna känner jag igen. Tror till och med att vi har en del gamla spel i en kista på vinden. Måste nog dit och "gräva " nu ...eller imorgon.
    Det har blivit populärt igen med att spela sällskapsspel och att pussla nu under karantäntider.
    bra det, för mitt i allt så ändrar vi alla på våra liv till förmån för spel, lekar och gemenskap på ett helt annat sätt .
    En skön helg önskas!

    Svar: Ja, det har nog förbättrats och blivit mer familjärt under karantän. Bra att kunna umgås utan dataspel och mobiler. Det är som att gå tillbaka till förr då man spela instrument och spelade spel tillsamman. Trevlig helg <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-25 | 21:57:15
    Bloggadress: http://pettasblogg.blogspot.com
  • Ditte säger:

    Här kände jag igen alla spel, utom "Dogopoly" från min barndom och uppväxttid. Och som vi har spelat!
    Nu spelar jag flera av dem med barnbarnen. Är så glad vi sparat spelen och vi har så roligt.
    Kram och trevlig helg.

    Svar: Härligt att ungås med släkt och familj på ett lekfullt sätt. Det hyllar vi mor/farföräldrar att föra vidare traditionella sällskapsspel. Trevlig helg <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-25 | 22:38:18
    Bloggadress: http://https://dittemitti.se
  • Ama de casa säger:

    Känner igen - och har spelat/lekt - dom flesta av grejerna. Burka (norrländska för "Burken") minns jag med lite fasa. När man satt där på kaffeburken och räknade så kan jag fortfarande höra hur alla myggorna hade kalas... :-)

    Ha en fin dag!

    Svar: Vilka minnen från barnsben. Jag kommer iaf ihåg att man aldrig ville gå hem. Vi var många barn som lekte på gården och det var som igår=DUsch t.o.m jag hör myggen surra....
    Trevlig söndag från en karantän till en annan <3
    Biggeros

    2020-04-26 | 10:55:00
    Bloggadress: http://amacasa.wordpress.com
  • Lena i Wales säger:

    Kul uppdatering av spelen och lekarna. De flesta känner jag igen och har gjort mycket.
    Ryska posten var väldigt spännande på hippor man hade när man var på väg in i tonåren. Handtag, famntag, klapp, kyss eller kram, så spännande då.
    Tror vi var ganska lättroade förr.
    Ha det bra!

    Svar: Ja, man tog det man hade och startade en lek utomhus. Så mycket oskyldigt bus och lek.Ja, sedan snurrade man flaskan som oxå kunde vara lite pirrigt om man skulle pussa någon pojke =DJag tror även vi nöjde oss med det lilla minsta .Trevlig söndag <3
    Biggeros

    2020-04-26 | 11:24:09
    Bloggadress: http://lenaiwales.wordpress.com
  • Anonym säger:

    Ja ditt inlägg får mig att minnas tillbaka i tiden med alla dessa kända lekar man hade förr, och visst var det så skoj :) önskar dig en skön karantän dag vännen kram

    Evas blogg

    Svar: Ja, tänk så roligt man hade och som man rörde sig utomhus. Vissa spel är sparade och vissa minns man att man spelade med familj och vänner. Gäster med gester är även en populär lek i stort sällskap. Den är riktigt tradionell och det behövs inga spelpjäser eller spelplan=)Trevlig söndag min vän <3
    Kram
    Biggeros

    2020-04-26 | 11:26:24

Kommentera inlägget här: