biggeros.blogg.se

På resande fot i Spanien

Trettondagen

Kategori: Min Blogg

 

Spanien

I spansk tradition heter dagen El dia de los Reyes magos, de tre vise männens dag, och firas den 6 januari. 

 

Den 5 januari ställer barnen ut sina gamla skor på fönsterblecket och när de vaknar morgonen därpå ligger där julklappar i stället.

 
 

El día de los Reyes magos eller Los Reyes som man ofta säger i korthet, är en spansk allmän helgdag som alltid firas den 6 januari. Samma motsvarighet finns i Sverige, Trettondedag jul. I både Spanien och Sverige firas uppenbarelsedagen (Epifania) då de tre vise männen Kaspar, Melchior och Balthasar besökte jesusbarnet i krubban och överlämnade sina gåvor; guld, myrra och rökelse. En viktig skillnad mellan Spanien och Sverige är att de spanska barnen får sina julklappar på trettondagsafton, dvs den 5 januari. Namnet magos kan översättas med stjärntydare (astrologer) och är hämtat från religionen Zoroastrism. De tre vise männen sägs ha kommit från Persien och utövade denna religion.

 

En annan händelse som inträffar denna dag är dragningen i lotteriet el Niño. Namnet El niño (barnet) syftar givetvis på Jesusbarnet. De som inte hade tur i världens största jullotteri El Gordo, får nu en andra chans. Vi har köpt lotter innan, men vet inte riktigt hur/var man kollar om man har fått storkovan... Lycka till den lycklige!!!

 

Kommentarer

  • Jessica Högberg säger:

    Vänta med att kolla och njut av den eventuella vinsten ett tag... haha!

    Svar: Tack, min vän. Detta år köpte vi ingen lott. Vi hade en jätte mysig dag÷)
    Biggeros

    2016-01-08 | 17:15:14
    Bloggadress: http://lchftrollet.blogg.se/

Kommentera inlägget här: